Szeptember harmadik hetében rendezik meg a XVI. Ars Sacra Fesztivált

Kultúra – 2022. május 9., hétfő | 15:38

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” – ezzel a mottóval rendezik meg a XVI. Ars Sacra Fesztivált szeptember 17. és 25. között, magas színvonalú, műfajilag sokszínű, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti alkotásokat és produkciókat bemutató ingyenes programkínálattal. A fesztivál idei mottójával arra hívnak mindenkit, hogy járjuk együtt a szeretet útját.

Van, akit könnyű szeretnünk. Aki elfogad és megért bennünket, kedvességével kifejezi gyengéd érzelmeit, aki aggódik és törődik velünk, akivel „rokonlelkek” vagyunk. Ezek a megtapasztalások óriási erőforrást jelentenek életünkben. Ám a szeretet sokszor önmeghaladásra hív. Arra az elengedésre, amikor saját elképzeléseinket, előítéleteinket kell hátrahagynunk, hogy meg tudjon érkezni hozzánk a másik ember, és új dolgokat tanuljunk tőle. Szabaddá tehetjük magunkat a másik ember számára.

A művészi élményekbe való bekapcsolódás hasonlít erre az elgondolásra. A zene, az irodalom, a képzőművészet világában új dimenziókat fedezhetünk fel, nemcsak önmagunkban, de a másikban és a transzcendensben is.

Legyünk nyitottak a hit ihlette szakrális művészeti alkotások felé, és engedjük, hogy erőforrássá váljanak életünkben!

A szervezők célja, hogy az Ars Sacra Fesztivál programjain keresztül a jelen embere találkozzon a hagyományos zsidó-keresztény alapokon nyugvó európai kultúrával, és fölfedezze annak sokrétű gazdagságát a művészet segítségével.

Határon innen és túl várják a csatlakozókat, akik a fesztivál keretében művészeti programokkal kapcsolódnak az eseménysorozathoz.

Milyen programokkal lehet csatlakozni a XVI. Ars Sacra Fesztiválhoz?
– múzeumok, kiállítóhelyek, galériák és műtermek – szakrális kiállítással, tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal;
– kulturális központok, művelődési házak – színházak, képző- és iparművészek, előadóművészek, mozgásművészek bevonásával;
– képző- és iparművészek – kiállítással, nyitott műteremmel;
– zeneművészek – koncerttel;
– színházak – szakrális témájú színdarabokkal, irodalmi estekkel;
– templomok – a templom bemutatásával, kiállítások, előadások, koncertek befogadásával;
– iskolák – irodalmi, színielőadásokkal, versmondó estekkel, kiállítással, zenei programokkal;
– helytörténészek, művészettörténészek, építészek – szakrális épületek bemutatásával, tematikus kirándulások, séták szervezésével.

A fesztiválra olyan új vagy már meglévő programmal lehet jelentkezni, amely a rendezvény idején – akár egy rövid ideig is – ingyenesen látogatható, illetve az online térben ingyenesen megtekinthető. A határidőn túl feltöltött programok sem vesznek el, technikai okok miatt már nem kerülhetnek be a nyomtatott programfüzetbe, de a fesztivál honlapján meghirdetik őket.

„Kívánjuk, hogy az idei Ars Sacra Fesztivál látogatói megtapasztalják a művészet pezsdítő, gyógyító, iránymutató szerepét. Mi, az Ars Sacra Alapítvány munkatársai 2022-ben is azon leszünk, hogy minél sokszínűbb programkínálattal segítsük ennek megvalósulását!”

Forrás és fotó: ars-sacra.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria