Telt házas programok az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjain a győri Káptalandombon

Kultúra – 2022. szeptember 29., csütörtök | 9:46

Szeptember 17–18-án és 24–25-én az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz csatlakozva a győri Szent László Látogatóközpont ismét értékes programokat szervezett. A programkínálatban kurátori tárlatvezetések, orgonakoncert és több érdekes előadás is szerepelt.

A Collis Sacer legújabb állandó kiállítása, a Győri Székesegyház Kincstára elvarázsolta a látogatókat, ahogy az Ereklyék vonzásában című tárlat is, Perger Gyula és Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ szakembereinek kalauzolásában.

*

Kordoss Richárd harmadéves papnövendék orgonakoncertje igazi zenei élményt kínált a hallgatóságnak, a zeneműveket felvezető gondolatok még élvezhetőbbé és érthetőbbé tették az előadást. A csodálatosan felújított bazilika falai között Buxtehude, Bach és Bossi művei csendültek fel értő tolmácsolásban.

*

Gyarmati András főrestaurátor a győri székesegyház felújítási munkálatainak aktualitásairól beszélt, érdekességeket és kulisszatitkokat is elárulva az érdeklődőknek. Idén az orgona felújításáról esett bővebben szó; a résztvevők a felújított sekrestyét és benne a kivételesen szép miseruhákat is megcsodálhatták.

*

Petrás Mária és lánya, Alina Mária erejével című kiállításának tematikájához kapcsolódva Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató tartott lebilincselő előadást, Boldogasszony-tisztelet a magyar néphagyományban és Petrás Mária alkotásaiban címmel. Mondákkal, népdalrészletekkel és néhány saját történettel is gazdagította előadását. A program közös énekléssel zárult. A tárlat október 2-ig még megtekinthető.

Forrás és fotó: Szent László Látogatóközpont Facebook-oldala / Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria