Újabb 18. századi oltár áll készen az augusztusi görögkatolikus tárlatra a Műcsarnokban

Kultúra – 2020. február 24., hétfő | 11:30

Átadták a restaurált abaújszolnoki oltárt február 13-án Budapesten. A magyarkomjáti ikonosztázion 2019 októberi átadása után ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából rendezett, a görögkatolikus egyházat bemutató kiállítás előkészülete.

Az oltárt néhány évvel ezelőtt szállították a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei abaújszolnoki görögkatolikus templomból megőrzésre a Miskolci Egyházmegye központjába, innen került a budapesti restaurátor-műhelybe, ahol a kiállítás előkészületei folynak, és ahol gondos kezek munkája nyomán megújulhatott. A főoltár a 18. század második felében készült, ismeretlen festő és faragó műve. Az oltárkép a keresztre feszítést ábrázolja, szárnyain Dávid és Nátán prófétákkal.

Az átadáson Szabó Irén, a műcsarnokbeli kiállítás főkurátora tolmácsolta Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök üdvözletét, és megköszönte a szakembereknek a határidőre és magas színvonalon, csapatban elvégzett munkát. Ezek után Terdik Szilveszter művészettörténész, a kiállítás társkurátora méltatta az elkészült művet. Elmondta, hogy a Néprajzi Múzeumban található egy másik – a tornahorváti görögkatolikus templomból származó – oltár is, amelynek az Istenszülő mennybevételét ábrázoló képe szintén szerepelni fog a kiállításon, s amely „közeli rokona” az abaújszolnokinak, feltehetőn egy műhelyben készültek.

A restaurátorok: Bakonyi Tímea, Kránicz Edina, Imrik Zsófia, Török-Erdős Alexandra, Kolozsvári Gergely, Kozma Péter, Mikó Edit, Fekete Dóra, Tatay Noémi, akik Seres Tamás vezetésével dolgoztak az oltár megújításán, részletesen, fotókkal dokumentálva beszámoltak az egyes munkafázisokról, melyek során több réteg szennyeződést és átfestést távolítottak el.

A feltárás több lépésben zajlott. Az átfestés vastag rétegeit általában mechanikusan, szikével lehetett eltávolítani, majd a már előtűnt eredeti színezés finomabb feltárását, tisztítását vegyszerrel végezték, noha itt is gyakran kézbe került a szike.

A feltárás során egészen meglepő, élénk színek, a kereten kék, zöld, rózsaszín márványozás, a képeken gondosan megfestett részletek tűntek elő. A feltárás előtt például nem volt látható a középső képen Mária Magdolna alakjának számos részlete; és előtűntek eddig elfedett feliratok, drapériák ábrázolása is.

A festett felületek tisztításán és retusálásán kívül jelentős farestaurátori munkát is igényelt az oltár, melynek során statikai megerősítésre is szükség volt. Kolozsvári Gergely faszobrász-restaurátor elmondta, hogy az oromzatok profilját a korabeli mesterek kézi gyaluval készítették, amihez csak az oromzatnál közel tíz különböző profilt használtak. Ennek eredménye a meglepően kvalitásos, megfelelően illeszkedő keret.

A megújult abaújszolnoki főoltárban a nagyközönség is gyönyörködhet majd augusztus 5-étől. Ekkor nyílik meg ugyanis a budapesti Műcsarnokban az Ikon másképp – Görögkatolikusok Magyarországon című kiállítás.

Szöveg: Nagy Lilla/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria