Várnai Péter: Krisztus inge – Hangjáték a szerzetesrendek feloszlatásáról a Katolikus Rádióban

Kultúra – 2023. február 20., hétfő | 15:56

Várnai Péter ötrészes hangjátéksorozatának első epizódja a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából, február 27-én 13.30-kor kerül adásba a Katolikus Rádió Rádiós regénytárában.

A hangjáték a 20. század egyik legpusztítóbb korszakát idézi fel. Egy olyan időszakot, amely a keresztény egyházaknak máig ki nem hevert károkat okozott, és nem csak az egyházaknak; a vele járó szellemi pusztítás az egész magyar társadalomnak. Hiszen a szerzetesrendek feloszlatása, az ötvenes években végrehajtott brutális szétkergetése, a rendekben évszázadok alatt felhalmozott tudás, értékek üldözése, a szerzetesek megszűnő szolgálatai, a gyógyításban, oktatásban betöltött szerepük felszámolása pótolhatatlan hiányt teremtett.

Néhány rendház kivételével több mint 12 ezer szerzetes és apáca került az utcára, börtönbe. A kommunista Rákosi-kormány a rendszer egyik fő ellenségének tekintette a keresztény egyházakat, a politikai rendőrség fokozott figyelemmel kísérte tevékenységüket. A cél egyértelmű volt: az egyházak megszüntetése, a hitélet felszámolása. Rákosi Mátyás a feladatot a kegyetlenkedéseiről hírhedtté vált Államvédelmi Hatóságra bízta.

1950 júniusában előbb a határsávból, majd az ország más területeiről is hurcoltak el szerzeteseket. A felszámolás során nem válogattak az eszközökben. Letartóztatásokra, kínzásokra, kitelepítésekre, koncepciós perekre és kivégzésekre is sor került. A kimutatások szerint 23 férfi és 40 női rend, összesen 732 rendház szűnt meg, 2300 férfi szerzetes és 8800 apáca került szétszóratásba. Nekik állít emléket Várnai Péter hangjátéka, a Krisztus inge.

Olyan kiváló művészek elevenítik fel a történelmi időket többek között, mint Konrád Antal, Schnell Ádám, Jászai László, Kubik Anna, Mikó István.

A hangjáték zenéjét a Katolikus Rádió munkatársa, Laczó Zoltán Vince szerezte.

A hangfelvételek során készült fényképeket tartalmazó fotógaléria IDE kattintva megtekinthető. A Rádiós regénytár ITT érhető el.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria