A lengyel szaléziak misszionáriusaikon keresztül segítenek világszerte a járvány elleni harcban

Megszentelt élet – 2020. május 28., csütörtök | 15:45

A varsói szalézi missziós hivatal kampányt hirdetett annak érdekében, hogy a rend misszionáriusain keresztül támogassák azokat, akik a koronavírus-világjárvány következményeitől a legjobban szenvednek. Május 21-ig csaknem 200 ezer złotyt (majdnem 16 millió forintot) gyűjtöttek össze, amiből már 18 missziós helyszínen segítettek.

Az összeg nagy részét már elküldték a misszionáriusoknak, akik főként élelmiszert vásárolnak ebből az erőforrások nélkül maradt embereknek.

Michał Wziętek szalézi szerzetes Zambiában, Makululuban dolgozik. „Itt egyre több utcagyerek él: az emberek elveszítik munkájukat, nincs pénzük, és ezért nem vásárolnak, mint korábban... Mi tehát a kiút? Mivel a gyerekek nem járnak iskolába, a szüleik az utcára küldik őket, hogy kéregessenek vagy apró dolgokat áruljanak, remélve, hogy a járókelők megszánják őket. Ha egy gyerek nem hoz haza semmit, akkor nem lesz vacsora, és mindenki éhesen fekszik le.”

Paweł Kociołek atya Bangladesben dolgozik. Joypurhatban eddig 320 kiló rizst, 160 kiló dalatot és 80 liter olajat osztott szét a nyomornegyedben élő nyolcvan családnak. Tejet kaptak tőle a gyerekek és segített a falusiaknak.

Libériában élelmet osztottak a Matami nyomornegyed lakosságának. Krzysztof Niżniak atya azt mondja: „Itt három szalézi szolgál, akik élelmiszereket osztottak a legszegényebbeknek. Libéria nehéz helyzetben van: szigorú zárlatot vezettek be, délután 15 órától már nem mehetsz sehova. Még a szaléziaknak is óvatosnak kell lenniük. Az árak pedig folyamatosan növekednek.”

A szalézi segítség Mexikóba is eljutott, ahol Sebastian Marcisz szalézi testvér szolgál: „Elsősorban rizst, babot és kukoricát vásárolunk, hogy kiszállítsuk azoknak, akiknek leginkább szükségük van rá. A helyzet nagyon nehéz, különösen Oaxaca államban. Az őslakosoknak, akik a magas hegyekben élnek, most szembe kell nézniük a teljes élelmiszerhiány problémájával. A segítség, amelyet nektek köszönhetően tudunk nyújtani ezeknek az embereknek, számukra felbecsülhetetlen.”

Teresa nővér, aki Szudánban dolgozik, beszámolt Kartúm és a menekülttáborok helyzetének romlásáról. „A nagy probléma a kenyér: vagy hiányzik, vagy nagyon drága. A táborok körülményei minden tekintetben katasztrofálisak, az emberek éhen halnak.”

A lengyel jótevők segítsége megérkezett továbbá Indiába, Madagaszkárra, Kamerunba és Argentínába is.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria