Fogadalommegújítást ünnepeltek a verbiták a rendalapító emléknapjához kapcsolódva Budapesten

Megszentelt élet – 2022. január 14., péntek | 18:01

Január 10-11-én az Isteni Ige Társasága magyar rendtartományának tagjai – huszonketten – találkozót tartottak Budapesten, a Názáret Missziósházban és a Szent Arnold Lelkigyakorlatos Házban a verbita rend alapítója, Szent Arnold Janssen liturgikus emléknapjához kapcsolódva. A rendezvényen részt vett Michael August Blume SVD érsek, nyugalmazott apostoli nuncius is.

A szerzetesek Kőszegről, a rend másik magyarországi rendházából, illetve az ország különböző plébániáiról – ahol verbiták szolgálnak – érkeztek Budatéténybe a testvéri találkozásra.

A találkozó vezetője a tartományfőnök, Tete Remis SVD atya volt, aki hangsúlyozta: „Jó nekünk itt lenni – együtt”. A két nap koordinátora Madassery Sebastian SVD atya volt.

A második nap végén csatlakozott a közösséghez Michael August Blume SVD, aki verbitaként mindig szívesen látogat el a rend rendezvényeire, ünnepeire. Ő volt a szentmise főcelebránsa, amelyen a két újonnan Magyarországra érkezett angolai rendtestvér, Francisco Bastos Manuel SVD és António Guiomar Kalumbo SVD megújították szerzetesi, misszionáriusi fogadalmaikat.

A érsek hangsúlyozta, hogy ez a cselekedet bátorságot és ösztönzést jelent mai világunkban, egyben megerősítést azok számára, akik már évek, évtizedek óta fogadalmakban élnek.

A homíliában rámutatott a rendalapító, Arnold Janssen atya mély imaéletére és a bátorságára az új elkezdésében, amire neki a Jóisten adott talentumot, amit jól tudott kamatoztatni. Ezt az örökséget kell követniük, és ezen az úton kell járniuk a mai missziós szerzeteseknek.

A szentmise után, a közös vacsora elején Remis atya hálát adott Istennek Michael atya jelenlétéért itt, Magyarországon. Nunciusként az elmúlt három évben sokat tett a verbiták még ismertebbé tételéért hazánkban egyházi és társadalmi szinten is.

Egy kis ajándékkal és tortával köszöntötte a rendi közösség Michael atyát negyvenkilenc évnyi papi szolgálata és nyugalomba vonulása alkalmával.

A vacsora vége felé a kötetlen, testvéri együttlét során a kispapok különböző nyelven énekeltek, gitároztak.

Forrás és fotó: Isteni Ige Társasága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria