Határidőre elkészül a piarista Kilátó központ Vácott

2019. május 3., péntek | 12:01

A kormány több mint 2,6 milliárd forintos támogatásával megújul Vácott a ferences Barátok temploma és a hozzá tartozó egykori rendház, amely új funkciót kap. A beruházásról május 2-án épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak.

A templom külső felújítása befejeződött, ezután a részleges belső felújítás következik.

A volt rendházban kap helyet a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ, amelynek küldetése a fogyatékkal élő fiatalok képzése, egyéni készségeiknek megfelelően. A hatalmas épület felújítása is ütemterv szerint halad, mondta el a sajtótájékoztatón Zámbó László, a generálkivitelező cég projektvezetője. Szeptember elején elkezdődhet a műszaki átadás eljárása, így semmi akadálya, hogy még az idén újra élet költözzön a falak közé.

Katona Miklós, a Kilátó központ igazgatója kiemelte: ez a merőben új típusú intézmény az általános iskolás kortól egészen harmincéves korig segíti majd a speciális fejlesztést igénylő diákokat, felkészítve őket arra, hogy minél inkább önállóan érvényesülhessenek.

Rétvári Bence, a választókerület országgyűlési képviselője leszögezte: a beruházás mind az építészeti örökség megőrzése, mind az oktatási-nevelési infrastruktúra fejlesztése szempontjából kiemelkedő jelentőségű fejlesztés.

A sajtótájékoztatón szóba került a templom külső felújítása kapcsán, hogy megosztja a közvéleményt, hogy türkizkék színezést kapott a kő kapukeret és a homlokzatot díszítő számos szobor. Harsányi István, a ferences rendtartomány főépítésze elmondta: „Számítottam erre, de el kell mondanom, hogy a felújítást megelőző feltárás során megtaláltuk ezt a színt az épületen, tehát részben visszatértünk egy korábbi megjelenéshez. Mindazonáltal a terveink szerint a kapukeret végül ugyanolyan szürkés-barna színt kap, mint a lábazat.”

Elterjedt az a hír, hogy a rendház környezete elzárt terület lesz, de erről szó sincs – hangzott el a sajtótájékoztatón. Mivel a hely fontos pihenő- és turisztikai célpont, a nyitottság jegyében az építési munkálatok befejezése után szeretettel várják majd a látogatókat.

Forrás és fotó: Ribáry Zoltán/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat