Nem hallgathatunk! – A Jézus Társasága közleménye a Gázai övezetben dúló háborúról

Megszentelt élet – 2024. április 9., kedd | 11:30

A kiújult palesztin–izraeli konfliktus, a Gázai övezetben hat hónapja dúló háború ismét megszólalásra késztette a jezsuitákat. Az alábbiakban a Jézus Társasága római központjában megfogalmazott állásfoglalás magyar fordítását közöljük.

Közel hat hónapja tört ki a háború Gázában (a megjelenés óta eltelt a hatodik hónap – a szerk.), és a fegyverek azóta sem nyugszanak. Mi, a Jézus Társasága tagjai (a jezsuiták) – sok más katolikussal, kereszténnyel, más vallású férfival és nővel egyetemben – nem vagyunk hajlandók hallgatni. Imádságos, panasszal teli hangunkat továbbra is felemeljük, így tiltakozva a halál és a pusztítás ellen, amely napjainkban is uralkodik Gázában, Izraelben, valamint Palesztina más területein, és a Közel-Kelet környező országaira is átterjedt.

Az Izrael déli része ellen 2023. október 7-én elkövetett borzalmas támadások, majd a Gázai övezet átfogó izraeli bombázása, a térség nagy részét leromboló szárazföldi offenzíva után most éhínség és betegség uralkodik Gázában. Több tízezren haltak meg: csaknem 1800 izraeli, több mint 32 ezer palesztin (nem számítva azokat, akiket még ki kell ásni a romok alól). Emellett több százezer ember élete vált kilátástalanná; a sebesültek, hajléktalanok, éhezők, betegek száma tetemes.

Mi, jezsuiták, megerősítjük elkötelezettségünket, hogy nem hallgatunk. Elfogadhatatlan, hogy a konfliktus kitörése után majdnem hat hónappal – minden próbálkozás ellenére – senki sem volt képes véget vetni a mészárlásnak. Botrányos, hogy senki sem volt képes biztosítani a Gázai övezetben élők számára az elegendő élelmet. Szégyenletes, hogy senki sem volt képes felelősségre vonni a háborús uszítókat. Sajnálatos módon emlékeztetnünk kell arra, hogy az ezen, szentnek nevezett földön folyó konfliktust szabadon folytatódhat és nyílt sebként gennyesedhet a Közel-Kelet arcán.

Mi, jezsuiták, akik évtizedek óta jelen vagyunk a Közel-Kelet társadalmaiban és közösségeiben, kinyilvánítjuk: ennek véget kell vetni. A halál választása az élet helyett, a bosszúé a megbékélés helyett, a rosszakaraté az igazságossággal szemben, az önérdeké az élő kapcsolatok helyett, az erőszaké a párbeszéddel szemben – mindez nem sorsszerű végzet, hanem elhatározás kérdése. Lehetne másként is dönteni. Továbbra is olyan, más jövőről álmodunk, amelyet a próféták már megjósoltak a Szentírásban: „Kardjaikból ezért kapákat kovácsolnak, lándzsáikból pedig metszőkéseket; nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul.” (Ézsaiás 2,4)

Csatlakozunk a Szentatya, Ferenc pápa szavaihoz, aki többször is figyelmeztetett: „A háború vereség! Minden háború vereség” (Úrangyala imádság, 2023. október 8.). Megismételjük felhívásunkat az azonnali tűzszünetre, az október 7-én túszul ejtettek szabadon bocsátására, a tárgyalásokra és egy olyan folyamat elindítására, amely az igazi békéhez elvezető egyetlen utat jelentő szabadságot és igazságosságot hoz mindenki számára a Közel-Keleten.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria