A gyermekmunka felszámolásáról szóló globális konferenciára küldött üzenetet a pápa

Ferenc pápa – 2022. május 19., csütörtök | 20:59

Ferenc pápa üzenetet küldött a gyermekmunka felszámolásáról szóló 5. nemzetközi konferenciára, amelyet május 15. és 20. között tartanak Dél-Afrikában. Levelében hangsúlyozza, hogy a gyermekek jelenének és jövőjének biztosítása az egész emberi család jelenét és jövőjét biztosítja.

A dél-afrikai Durbanben tartják a napokban az ötödik globális konferenciát a gyermekmunka felszámolásáról. Ez alkalomból Ferenc pápa üzenetet küldött Guy Ridernek, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójának címzett levélben, amelyben üdvözölte és imáiról biztosította a résztvevőket. A hatnapos rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekmunkára, és felgyorsítsa a megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket egy olyan időszakban, amikor az ENSZ szerint világszerte mintegy 160 millió gyermeket – csaknem minden tizediket – munkára kényszerítenek.

Ferenc pápa üzenetében rámutatott, hogy a gyermekmunka társadalomból való kiszorítása terén elért jelentős előrelépés ellenére a tragédiát tovább súlyosbítja a globális egészségügyi válság hatása és a szélsőséges szegénység terjedése a világ számos részén, „ahol a felnőttek és serdülők számára biztosított tisztességes munkalehetőségek hiánya, az elvándorlás és a humanitárius vészhelyzetek fiatal lányok és fiúk millióit kárhoztatja gazdasági és kulturális elszegényedésre”. Sőt

„túl sok kis kéz dolgozik a szántóföldeken, a bányákban”, túl sok kisgyerek „tesz meg nagy távolságokat, hogy ivóvízhez jusson, és végez olyan munkát, amely megakadályozza abban, hogy iskolába járjon”

– fejezte ki szomorúságát a pápa, utalva a gyermekprostitúció áldozataira is. Ez a jelenség „gyermekek millióit fosztja meg fiatalságuk örömétől és Istentől kapott méltóságuktól”.

Ferenc pápa a szegénységet emelte ki mint fő tényezőt, amely a gyermekeket munkaerő-kizsákmányolásnak teszi ki. Arra buzdította a konferencia résztvevőit, hogy gondolkodjanak el „a globális szegénység strukturális okairól és az emberi család tagjai között továbbra is fennálló botrányos egyenlőtlenségről”. Annak a reményének adott hangot, hogy a konferencia elvezet a társadalmi szereplők és az érintett – nemzeti és nemzetközi – testületek fokozott tudatosságához, amelynek következtében elkötelezik magukat, hogy „megfelelő és hatékony módszereket találjanak a gyermekek méltóságának és jogainak védelmére, különösen a szociális védelmi rendszerek előmozdítása és az oktatáshoz való hozzáférés biztosítása által”.

Ferenc pápa ezt követően kiemelte az Egyház nagy aggodalmát a gyermekmunka kérdésével kapcsolatban. Megjegyezte, az Egyház társadalmi tanítása azt hangsúlyozza, hogy a gyermekek jelenének és jövőjének biztosítása az egész emberi család jelenét és jövőjét is biztosítja. Sőt

az, ahogyan a gyerekekhez viszonyulunk, hogy mennyire tiszteljük a velük született emberi méltóságukat és alapvető jogaikat, kifejezi, hogy milyen felnőttek vagyunk és milyenek akarunk lenni, továbbá hogy milyen társadalmat akarunk építeni”.

A pápa ezután megismételte, hogy a Szentszék elkötelezetten munkálkodik azon, hogy a nemzetközi közösség határozottan küzdjön a gyermekmunka ellen. Tegyék ezt azért, hogy „a gyermekek élvezhessék az élet ezen szakaszának szépségét, miközben fényes jövőről álmodhatnak”. Ferenc pápa végül köszönetet mondott a konferencia szervezőinek és támogatóinak. Hozzátette, azért imádkozik, hogy a tanácskozás „a tartós növekedés és virágzó jövő záloga legyen a gyermekek számára az egész világon”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria