Ferenc pápa az európai taizéi találkozó résztvevőinek: Döntsetek az Istenbe vetett bizalom mellett

Ferenc pápa – 2022. december 30., péntek | 12:20

2022. december 28. és 2023. január 1. között tartják a 45. európai taizéi találkozót, ezúttal a németországi Rostockban. Ferenc pápa üzenetet küldött a résztvevőknek, amelyben bátorítja, lelki közelségéről és szeretetéről biztosítja őket.

Belső lelki élet és szolidaritás – ez a központi témája a találkozónak, amelyre számos egyházi és politikai vezető küldött üzenetet. 

„A Szentatya lelki közelségét és szeretetét fejezi ki nektek. Szerencse, hogy a járvány évei után újra találkozhattok, ami a remény szép jele” – olvasható az üzenetben, amelyet Edgar Peña Parra érsek, a vatikáni államtitkár helyettese írt. A venezuelai érsek hozzáteszi: ma a világnak új kihívásokkal kell szembe néznie; kiváltképpen azzal, hogy a háború visszatért Európa szívébe. Ez pedig aggodalmat kelt, és felveti a kérdést, hogy mi lehet mindegyikünk hozzájárulása a béke és a testvériség építéséhez.

A téma, írja Peña Parra érsek, amellyel ezen a találkozón foglalkoztok, „arra ösztönöz benneteket, hogy az Istenbe vetett bizalom mellett döntsetek, anélkül, hogy elvesztenétek az emberiségbe vetett reményeteket. A pápa éppen erre bátorít benneteket. Valójában az imádság, a belső élet, az Úrral való személyes kapcsolat által marad életben a remény, és újul meg folyamatosan az Istenbe vetett bizalom.

Az Úr bennünk való jelenlétében megerősödve és az emberi szolidaritás gyakorlása által érezhetitek meg, hogy Isten mennyire képes rajtatok keresztül cselekedni a világ megváltoztatásáért.”

A vatikáni államtitkár-helyettes emlékeztet arra, hogy Isten a fiatalokat is kreativitásra hívja, hogy „álljanak ellen a megbénító félelemnek”, és megígéri Lelkét, amelynek köszönhetően „nemet tudtok mondani az igazságtalanságok minden formájára, lehetővé téve az igen megérlelődését bennetek, hogy együtt keressétek a válaszokat korunk kihívásaira”. Ez a pápa által kívánt szinodális út az egész Egyház számára. „A pápa arra biztat, hogy foglaljátok el a titeket megillető helyet ebben a folyamatban, és arra hív, hogy imádkozzatok ezért a szándékért” – írja Peña Parra érsek. Az üzenet végén Ferenc pápa apostoli áldását adja a fiatalokra.

*

„Az ezekben a napokban kínált élmény a kereszténység alapjait érinti – írja üzenetében Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka. – Még ha egyházaink nem is készek találkozni egyazon kehely körül, az osztozás pillanatai, a tapasztalatcsere lehetőségei, az együttlétetek valósága a szeretetközösség hiteles élményének kézzelfogható megnyilvánulása.”

A hitet gyakran próbára teszik az emberiség tettei, de utunk világos: a megtestesült Krisztus által kinyilatkoztatott igazság követése, aki életét adta a világ életéért.”

A konstantinápolyi pátriárka hangsúlyozza a keresztények közötti egység keresését, „egy olyan tanúságtételt, amelyhez visszafordíthatatlan elkötelezettség köt bennünket”, és arra hívja a fiatalokat, hogy értsék meg e parancsolat folyamatosan megújuló jelentőségét. „Mindannyiótokban ragyogjon fel az egység és a béke kegyelme, és legyetek az Egyház életét fenntartó remény hordozója” – zárja üzenetét a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

A taizéi találkozó résztvevőihez a Lutheránus Világszövetség nevében a főtitkár, Anne Burkhardt tiszteletes asszony küldött üzenetet. „Isten terve a világunk számára a megbékélés és a béke. A háború valósága ismét fenyegeti Európát.

Imádkozzunk az igazságos békéért Ukrajnában és sok más helyen is. Imádkozzunk a békéért bolygónkkal, magával a Földdel is.”

Végül pedig így fogalmaz: „Isten áldjon meg benneteket, hogy ti is áldás lehessetek mások számára.”

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára szerint „A taizéi közösség a remény, a béke és az együttérzés világítótornya sokak számára szerte a világon”. Guterres felidézi a korunkat sújtó főbb kérdéseket, kiemelve, hogy a fiatalok voltak azok, akik elsőként húzták meg a vészharangot a klímaváltozás miatt.

Köszönjük a béke, a fenntartható fejlődés és az emberi jogok iránti elkötelezettségeteket világszerte”

– írta az ENSZ főtitkára. Biztosította a fiatalokat az Egyesült Nemzetek Szervezetének elkötelezettségéről, hogy mellettük áll az „igazságosabb, fenntarthatóbb és befogadóbb világ felépítésére irányuló közös erőfeszítésben”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria