Ferenc pápa: Ne a szegények fizessék a legmagasabb árat a koronavírus-válság miatt!

Ferenc pápa – 2021. április 23., péntek | 16:17

A Szentatya április 21-én üzenetet küldött a 27. Ibér-amerikai Csúcstalálkozó résztvevőinek, amelyben a koronavírus-járvány okozta válságról szólt. Emlékeztetett az áldozatokra és a sok millió fertőzöttre, illetve arra az aggasztó hatásra, amelyet a pandémia gyakorol a fiatalokra.

A pápa a főszervező Ibér-amerikai Főtitkárság vezetőjének, Rebeca Grynspan Mayufisnak címzett üzenetében végigtekintette a latin-amerikai régióban a járvány miatt kialakult helyzetet. A 27. Ibér-amerikai Csúcstalálkozón, melyet Andorrában rendeztek, 22 spanyol és portugál ajkú ország képviseltette magát.

Az Ibér-Amerika kifejezés az Ibéria és az Amerika szavak összevonásából jött létre. Az Ibériai-félsziget, illetve Latin-Amerika azon országait jelenti együttesen, amelyek korábban a Spanyol vagy a Portugál Birodalom részei voltak, így kulturálisan közel állnak egymáshoz. 1991 óta évente megrendezik az ibér-amerikai csúcstalálkozót 19 latin-amerikai és három ibériai ország részvételével. Idén kilenc megfigyelő állam is képviseltette magát az összejövetelen.

A pápa rámutatott arra, hogy a hétköznapi élet minden területére szörnyű hatással van a Covid-19-járvány. Ebben a rendkívül nehéz helyzetben valamennyi állam óriási áldozatokat hoz. A nemzetközi közösséget egységes fellépésre szólította a Szentatya: a felelősség és a testvériség szellemében nézzenek szembe az eddigi és a további előttünk álló kihívásokkal.

Ferenc pápa üzenetében emlékeztetett a több millió áldozatra és betegre. A pandémia nem tett kivételt senkivel, és ugyanúgy sújtott le az emberekre, bármilyen kultúra, vallás képviselői, bármilyen társadalmi vagy gazdasági helyzet jellemzi őket. A fertőzöttek hozzátartozóit is meg kell értenünk: valamennyien tudjuk, milyen elveszíteni egy közeli szerettünket a járvány miatt. Mindannyian tisztában vagyunk vele, milyen nehéz a családoknak az, hogy nem lehetnek barátaik vagy rokonaik közelében, hogy jelenlétükkel és vigaszukkal segítsenek rajtuk. Mindenki látta, hogy milyen hatással van sok gyerekre és fiatalra ez a tragikus helyzet, és aggódva figyeljük, hogy milyen következménnyel jár ez a jövőjükre – fejtette ki üzenetében a pápa.

A Szentatya külön szólt az orvosokról, ápolókról, egészségügyi dolgozókról, kórházlelkészekről és önkéntesekről, méltatva azt a kemény munkát, amivel nemcsak ápolják a betegeket, de saját életüket is kockára teszik. Ők helyettesítették a betegek számára a családot és a barátokat. A pápa elismerően nyilatkozott a koronavírus elleni vakcinák kutatásában ilyen rövid idő alatt véghez vitt erőfeszítésekről.

A széles körű immunizálást egyetemes közjónak kellene tekinteni

– figyelmeztetett.

Ezzel kapcsolatban Ferenc pápa annak a reményének adott hangot, hogy egyre újabb szolidaritási formákat hoznak létre. Minden olyan kezdeményezésnek örülnünk kell, melyek a vakcinák egyenlő elosztását célozzák, nem pusztán gazdasági szempontok alapján, hanem minden ember szükségletét figyelembe véve, főként a legkiszolgáltatottabbak és a leginkább rászorulók esetében. A jelenlegi válság ugyanakkor kedvező alkalom arra, hogy újragondoljuk az ember és a gazdaság kapcsolatát, és túllépjünk a halál kultúráján. Egyesíteni kell erőinket, hogy új távlatot nyissunk meg, ahol a fő cél nem a gazdasági nyereség, hanem az emberi élet védelme. Olyan gazdasági újraindítási modellre van szükség, amely inkluzívabb és fenntarthatóbb új megoldásokat hoz az egyetemes közjó szolgálatában, és ezzel megvalósítja Isten ígéretét minden ember számára.

Ferenc pápa a legkiszolgáltatottabb országok helyzetével kapcsolatban megállapította:

újra kell gondolni az adósság nemzetközi szerkezetét a pandémiára adott válaszunk szerves részeként.

A rászoruló országok adósságának újratárgyalása olyan gesztus, ami segít majd a szegényebb népek fejlődésében, hogy hozzájussanak a vakcinához, az egészségügyi ellátáshoz, a neveléshez és a foglalkoztatáshoz. Ezt a gesztust pedig szilárd gazdaságpolitikai intézkedéseknek kell követniük, valamint olyan jó közigazgatásnak, ami eléri a legszegényebbeket is.

A pápa végül arra szólított minden államot, hogy mutasson nagyobb szolidaritást, és olyan kezdeményezéseket valósítson meg, amelyek ösztönzik a gazdasági és termelési fejlődést, hogy ezáltal mindenki a lehető legkedvezőbb kilátásokkal lábaljon ki a jelenlegi válságból. A latin-amerikai és ibériai országok 27. csúcstalálkozójára küldött üzenetét a politikai vezetőkhöz szóló határozott felhívással zárta:

Mindebből semmi nem valósulhat meg a politikai döntéshozók szilárd akarata nélkül, mely valóban változtatni akar a dolgokon.

Igaz ez különösen a fontossági sorrendre, vagyis hogy ne a szegények fizessék a legmagasabb árat azokért a tragédiákért, melyek most emberi családunkat sújtják – hangsúlyozta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria