Egy éve volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Emlékezzünk együtt! (6. nap)

Hazai – 2022. szeptember 10., szombat | 12:52

Az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani egy évvel. Így Budapest végül 2021. szeptember 5. és 12. között adott helyet a katolikus világeseménynek. A NEK hatodik napjára emlékezünk vissza összefoglalónkban.

Szeptember 10-én, az eucharisztikus kongresszus hatodik napján – amelynek kiemelt témája a hit volt – a reggeli zsolozsmát Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek vezette.

A ma reggeli rövid olvasmány Isten logikájába vezet be minket – fogalmazott prédikációjában a horvát főpásztor. – Abba a logikába, amely a kereszt misztériumában éri el tetőpontját, és feje tetejére állítja szokványos, berögzült elképzeléseinket.

A Szentírásban sokszor a gyöngék és kicsinyek azok, akik fölismerik Istent, és képesek őt követni. Ők azok, akik mindenkinél erőteljesebben zenghetik a zsoltár szavait: „Minden forrásom belőled fakad.”

Az eucharisztia a szeretet aranykapcsa, mely egyesíti az embert Istennel. Az az aranykapocs, mely egyesíti az egyéneket, a családokat, a népeket és a nemzeteket. Mi, katolikusok hiszünk ebben. Ezért ismételhetjük János apostol szavait: „Hittünk a szeretetben, mellyel Isten van irántunk” (1Jn 4,16).

A teljes beszámoló ITT érhető el.

*

A laudest követően Dominik Duka bíboros, a Prágai Főegyházmegye érseke tartott katekézist. Rámutatott: az eucharisztia egy létmód, mely Krisztusból árad a keresztény emberbe, és annak tanúságtétele során a világba.

A kereszt közös emblémánk: a keresztelés szó is ebből ered, és őseink számára a keresztény szó is. A kereszt egy függőleges és egy vízszintes vonal találkozása, egy válaszút, amelyre mindenkinek rá kell lépnie.

A kereszt közepén tárt karokkal ott van Jézus, átszúrt szívvel, véresen, töviskoronával, egy pillanatra nem felejtkezik el rólunk: ő a megfeszített igazság. Ő a tanú, aki meggyőzött minket arról, hogy Isten jó, ő a szeretet és az Igazság.

A kereszt alatt is álltak tanúk: Mária, Mária Magdolna és János apostol. Tanúnak kell előbb lennünk ahhoz, hogy szentek legyünk. Isten megadja a lehetőséget, hogy a kereszt alatt álljunk: ez az eucharisztia. Nem puszta rítus, nem emlék, hanem valóság és jelenlét, mint amit az emmauszi tanítványok is megtapasztaltak.

Dominik Duka katekéziséről ITT olvashatnak bővebben.

*

A NEK hatodik napján Áder János köztársasági elnök tanúságtételét hallgathatta meg a közönség.

„Miért történt ez meg velünk? Miért így alakult az események láncolata? Miért velünk történt ez? – tesszük fel gyakran a kérdést életünk eseményeivel kapcsolatban. Az egyik válasz: véletlen csupán. A másik: a Jóisten akarta így” – kezdte tanúságtételét Áder János, majd történetek segítségével világított rá arra, hogy Isten keresése, befogadása nem lehet passzív; cselekvő aktivitást jelent.

Jeleket mindannyian kapunk, csak rajtunk múlik, hogy a véletlent vagy Isten keze munkáját látjuk benne.

Az én tanúságom, hogy ha az isteni törvények szerint élsz, jól sáfárkodsz a talentumokkal, és szívedben, lelkedben, cselekedeteidben is keresed Istent, akkor meg is találod.”

A tanúságtételről ITT olvashatják bővebb beszámolónkat.

*

Pénteken Jean-Claude Hollerich luxemburgi bíboros, érsek, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának elnöke mutatott be szentmisét.

Jean-Claude Hollerich szentbeszédében figyelmeztetett: életünk sivatagjában megvan a kísértés, hogy feladjuk a hitünket vagy a saját kis léptékünkre redukáljuk azt.

A sivatagokban a hitünket táplálni kell. És milyen étel lenne alkalmasabb arra, hogy táplálja a hitünket, mint az eucharisztikus étel, Jézus maga az életünk középpontjában?

A hitnek ez az eucharisztikus tápláléka kivételesen személyes, ugyanakkor kivételesen közösségi és egyházi is. Ha nem élnénk meg az egyházi dimenzióját, elvágnánk magunkat a gyökereinktől, és megállnánk azon az úton, amely Krisztushoz vezet minket. Igen, a hit egy olyan kincs, amit táplálnunk kell – szögezte le a luxemburgi főpásztor.

„Imádkozzunk ezen a szentmisén a saját hitünkért, ugyanakkor imádkozzunk az egész Egyház hitéért is. Imádkozzunk, hogy hitünket a remény hordozza! Imádkozzunk, hogy hitünk megnyíljon a szeretetre!”

A szentmiséről ITT olvashatnak bővebben.

*

A NEK hatodik napján rendezték meg a Forráspont ifjúsági imaestet a budapesti Papp László Sportarénában.

A rendezvény Kovács Ákos koncertjével kezdődött, majd a Forráspont Band és a 4 Akkord Show Kórus dicsőítő dalaival és tanúságtételekkel, folytatódott. A meglepetésvendég Lackfi János volt.

Az egyik tanúságtevő Proszenyák Róbert volt, aki megosztotta megrázó élményét arról, amikor két órára vércukor-kómába zuhant. „Azt éltem át, hogy meghaltam és elkárhoztam – mondta. – Az volt életem legvalóságosabb élménye, amikor a poklot láthattam meg. A kézzelfogható, jelenvaló világ csupán káprázat ahhoz képest.” Mint mondta: ezen élmény óta sem lett szentebbé, de elindult a megtérés útján, első lépésként megkeresztelkedett. A haláltól pedig nem fél már, hiszen tudja: „Az utolsó pillanatban is igent mondhatunk az üdvösség ajándékára (nem úgy, mint én, aki nem voltam képes erre). Mert az üdvösség ajándék, nem tudjuk kiérdemelni, vagy »megoldani okosba«, vagy kimagyarázni. Meg kell nyílnunk Isten felé, s ezt az életünkben gyakorolnunk kell az önátadás által.” Ne ragaszkodjunk az akaratunkhoz, mondjunk inkább igent Istenre, és éljünk a szentségekkel, hogy amikor elérkezik majd a megmérettetés ideje, felkészülten lépjünk az Ő színe elé.

A Forráspont est második tanúságtevője a német származású Sophia Kuby, a European Dignity Watch (EDW) élet- és családbarát civil szervezet alapítója volt.

A tanúságtételek után szentségimádást tartottak a Papp László Sportarénában.

Az eseményről ITT olvashatják beszámolónkat.

*

Pénteken este a Zeneakadémián Armando Pierucci ferences szerzetes Eucharisztikus szimfónia című műve hangzott el a Szent Angéla Öregdiák Énekkar, a Budapesti Vonósok és a Szent Efrém Férfikar közreműködésével. A koncert a NEK és a Ferences Jótékonysági Est rendezvénysorozat közös jótékonysági programja volt.

Az Eucharisztikus szimfónia szentföldi kötődése kapcsán az a döntés született, hogy a bevételekből a Magnificat Intézetet támogatják.

A Dobszay Benedekkel, az esemény egyik szervezőjével, valamint az énekkar vezetőjével, a budapesti bemutatók megálmodójával és művészeti vezetőjével, Semjénné Menus Gabriellával készült interjú ITT olvasható.

Fotó: Merényi Zita; Lambert Attila

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria