Egyházmegyei karitász-csoportvezetői találkozót tartottak Nyíregyházán

Hazai – 2021. november 24., szerda | 12:53

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász csoportvezetőinek találkozóját Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan november 20-án rendezték meg a nyíregyháza-borbányai Szent László-plébánián.

A találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Csordás Gábor plébános, az egyházmegye karitászigazgatója mutatott be, Horváth János kállósemjéni plébános koncelebrálásával.

A szentmisében megemlékeztek az elmúlt évben és az idén elhunyt karitászvezetőkről és -önkéntesekről.

A főcelebráns elmélkedésében Szent Erzsébet példamutató életéről beszélt, aki annak ellenére, hogy a király lánya volt, minden helyzetben a szegényeket szolgálta, a szeretetet sugározta. Krisztust látta az elhagyatottakban, a betegekben, a szegényekben.

A karitásztagok feladata nem elsődlegesen az adományosztás, hanem Szent Erzsébet példája nyomán a lelki szegények felkarolása, az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása 

– szögezte le Csordás Gábor. – Jézus magára vonatkoztatva fogja majd számonkérni, hogy „amikor szomjas voltam, adtatok-e innom, amikor ruhátlan voltam, felruháztatok-e…”

A szentmise után Csordás Gábor plébános a szervezet szolgálatáról, szerepéről, jelentőségéről beszélt, gyakorlati útmutatóval látva el a vezetőket, és mivel az igazgatóváltás óta nem adódott lehetőség ilyen összejövetelre, az önkéntesekkel együtt megköszönte Mészáros László előző karitászigazgató munkáját.

Ezen az eseményen vehette át Gábor Istvánné, Marika néni, a jánkmajtisi karitászcsoport önkéntese munkája elismeréseként a 2020-ban kapott Caritas Hungarica díjat.

Idén 90 éves a Katolikus Karitász, ebből az alkalomból oklevélben részesülnek a 90. életévüket betöltő önkéntesek. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében két önkéntest szerettek volna köszönteni, sajnos azonban Kundrák András a díj átadása előtt elhunyt, Linzenbold Imréné, Annuska néni pedig betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést.

Csordás Gábor megköszönte a jubileumi rajzpályázatra beérkezett alkotásokat is, amelyek közül a három legjobban sikerült rajzot beküldték a Katolikus Karitászhoz. Az egyházmegyei pályaműveket kiállításon is megtekinthetik majd az érdeklődők.

A találkozón a karitászönkéntesek kiscsoportokban osztották meg tapasztalataikat, amelyekkel egymás segítségére lehettek a nehézségekkel küzdőkért, rászorulókért végzett munka során.

Jelen voltak a másnap ünnepélyesen beiktatott leveleki karitászcsoport tagjai is, plébánosukkal, Lengyel Józseffel együtt.

A program adományosztással zárult: az önkéntesek kukorica- és zöldborsókonzervet, fabrikettet vittek magukkal a rászoruló családok részére, és a közelgő „Egymillió csillag a szegényekért” akcióhoz szükséges gyertyákat is megkapták.

A jelen lévő önkénteseket tájékoztatták az induló országos adventi karitászprogramokról, amelyekbe a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is bekapcsolódik.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria