Romaság határok nélkül – Projektzáró konferenciát tartottak Szegeden

Hazai – 2021. július 2., péntek | 9:57

Romaság – Határok nélkül címmel zajlott hároméves program a Kárpát-medencében a halmozottan hátrányos helyzetű romák felzárkóztatása érdekében. Az elmúlt tíz évben nem volt olyan átfogó, romákról szóló kutatás, mint ami tavasszal zajlott a program keretében – ennek eredményeit is ismertették a Szegedi Dóm Látogatóközpontban június 23-24-én rendezett konferencián.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület vezetésével, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) megbízásából a Kutatópont Kft. 4500 fős mintán vizsgálta a magyarlakta területeken – Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken – élő roma családok identitását, illetve szociális és munkaerőpiaci helyzetét.

A konferencia megnyitóján üdvözletet mondott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszterhelyettese, Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára , Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, valamint Monszpart Zsolt, az EMET főigazgatója.

Rétvári Bence fővédnök elmondta: a mostani politika célja, hogy igazi segítséget nyújtsanak; ösztöndíjakat adnak például a különböző iskolai végzettségek megszerzéséhez. „A problémáikat pedig nem irodákból kezeljük, hanem jelen vagyunk a romák között, mert csak így lehet megérteni, mire van szükségük” – tette hozzá. Monszpart Zsolt kiemelte: soha nem költött még a kormány akkora összeget a romák leszakadásának csökkentésére, illetve a felzárkóztatásra, mint most.

Kozma Gábor rektor, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete (SZEGEPI) főigazgatója szólt az egyházmegye köznevelési, felsőoktatási és gyermekvédelmi intézményeinek tevékenységéről a halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, elsősorban a romák segítésére.

A konferencián részt vett Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is, aki – mint fogalmazott – virág helyett két gyereket hozott.

Alberti Annamária verset mondott, majd Michi Denisával együtt elénekelték a cigány himnuszt. A lányok kicsi koruk óta Böjte Csaba gyermekotthonának lakói. (A dévai alapítású gyermekotthon-hálózat lakóinak 20 százaléka roma származású.)

Böjte Csaba beszámolt arról, minden évben június 4-én megtartják a „Szövetségkötés napját”, mely többet jelent, mint a Trianon-emléknap. „Mert mi mindannyian az Újszövetség népe vagyunk, ez pedig bőrszíntől függetlenül összeköt bennünket” – fogalmazott.

Latorcai Csaba államtitkár a 912 millió forintos támogatással megvalósult, hároméves projektről elmondta, a Kárpát-medence magyarlakta vidékein élő, hátrányos helyzetű romák felé fordultak. Rámutatott: a cél nem a segélyezés, hanem hogy képessé tegyük őket végzettséget, majd munkát szerezni.

Székely Levente, a kutatás vezetője arról beszélt, a felmérésből az derült ki, hogy

a magyarországi  és erdélyi romák közel fele annak ellenére elégedett az életével, hogy sokan közülük szegénységben, nehéz körülmények között élnek. Felvidéken ez az arány valamivel rosszabb volt. A megkérdezettek több mint 80 százaléka magyar anyanyelvűnek, a többség pedig identitásában is elsősorban magyarnak vallja magát.

Az is kiderült, hogy a megkérdezett vállalkozások közel fele alkalmazott már roma származású munkavállalót, és többnyire elégedettek a munkájukkal. Ez azért is fontos, mert a romák többsége személyes helyzetének javulását a munkaerőpiactól és nem a támogatásoktól várja – foglalta össze a több ezer oldalas munkaanyag néhány lényeges pontját a kutatás vezetője.

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke videoüzenettel csatlakozott a konferenciához. Összefoglalásként elmondta, a kutatás célja az volt, hogy megmutassa a legfontosabb teendőket, illetve azt, hogy milyen területeken tudják majd a leghasznosabban elkölteni a következő időszak pályázati forrásait.

A konferencián előadást tartott Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetője, Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője és Sölch Gellért helyettes államtitkár is.

A csütörtöki konferencianapon külön szekciót szervezett a Szeged-Csanádi Egyházmegye A roma oktatás élet-útja címmel, amit Bíró Gyula egyetemi képzésfejlesztési igazgató vezetett a Gál Ferenc Egyetem, a SZEGEPI, a Gyakorlóintézmény és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium szakértőinek előadásaival.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu; Gál Ferenc Egyetem

Fotó: Kuklis István/Dálmagyar.hu; 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria