Fókuszban a család- és gyermekjóléti szolgáltatások – Katolikus módszertani nap Csákváron

Hazai – 2018. március 27., kedd | 15:47

A Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében március 21-én Csákváron rendezték meg a Katolikus Módszertani Központ idei első minősített szakmai napját „Fókuszban a család- és gyermekjóléti szolgáltatások” címmel.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Mintegy hatvan szakember vett részt a módszertani programon; a gyermekvédelmi szolgálatok és központok, valamint a családok átmeneti otthonainak munkatársai. A nehéz helyzetű családok, szülők, gyerekek segítése ugyanis komoly szakmai együttműködést, közös gondolkodást igényel az érintett intézmények részéről.

A szakmai rendezvényt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, fontos szolgálatot végeznek a szeretetszolgálat intézményeinek munkatársai, akik hozzáértéssel, egyre modernebb körülmények között tudják munkájukat az idős emberek megsegítésére szentelni. Leveszik a terhet azoknak a családoknak a válláról, melyeknek nincs lehetőségük idős hozzátartozóik gondozására.

A főpásztor arról is beszélt, az Egyház mindig nagy tisztelettel fordult a családok felé. Példának állította a názáreti Szent Családot és a magyar szent családot, majd hozzátette: a mai családokat is sok megpróbáltatás éri, de be kell tölteniük azt a szerepet, amelyet Isten a teremtésben szánt nekik. Az élet igenlése csak a családban történhet meg, ezért támogatni kell a házaspárokat az élet elfogadásában és küldetésük teljesítésében. Végül Isten áldását kérte minden szociális területen dolgozó szakemberre, akik a különböző gyermekjóléti és rászoruló családokat támogató intézményekben dolgoznak.

Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, azért hívták össze a gyermekvédelmi szakembereket, akik az ellátásban, az ellátásszervezésben vagy a döntéshozatal területén dolgoznak, hogy közös gondolkodással előrébb jussanak a rászorulók segítésében. Hiszen a családmentő, -segítő tevékenységnek elsősorban az a célja, hogy a nehéz élethelyzetbe került embereket „kigondozza” abból a súlyos állapotból, amelybe jutottak. Addig kell támogatni őket, amíg a maguk lábára nem tudnak állni, amíg nem tudják már önállóan továbbvezetni az életüket.

A főigazgató hozzátette, nem véletlen, hogy Csákvárra szervezték a szakmai napot, hisz a településen hetven éve zajló idősgondozás emblematikus a szeretetszolgálat munkájában. Bár ez a fő profil megmaradt, 2015-ben a közös gondolkodás eredményeként továbbléptek, és a családok átmeneti otthonával is bővülhetett a helyi szolgáltatás.

A módszertani napon szó esett az aktuális változásokról a gyermekjóléti alapellátások területén, a jogi és pszichológiai segítés tapasztalatairól a családok átmeneti otthonában, valamint a digitális világ veszélyeiről. Áttekintették a gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségeit is. Aktuális szakmai kérdéseket vitattak meg a meghívott előadókkal a lakhatással kapcsolatos jogi kérdésekről, a nevelési szabályozásokról, a munkához juttatásról és a gyermekek oktatási intézményekbe való elhelyezéséről, az integrálás lehetőségeiről.

A nap folyamán az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Andráczi-Tóth Veronika tartott előadást a gyermekjóléti alapellátás elmúlt évekbeli változásairól. Papp Krisztina gyermekvédelmi szakértő a gyermekvédelmi alapellátások együttműködési lehetőségeiről szólt, majd a nap moderátora, Márton Andrea szociológus, a Katolikus Szeretetszolgálat szociálpolitikai szakértője mutatta be a csákvári családok átmeneti otthonában zajló munka tapasztalatait. Katonáné Venguszt Beatrix jogász, közgazdász, igazságügyi mediátor és Gyurkó Szilvia jogász, gyermekvédelmi szakértő a Hintalovon Gyermekjóléti Alapítványtól a családok és a gyerekek átmeneti otthonokban való jogi segítéséről beszélt, valamint jogaik érvényesítéséről az adatvédelmi változások tükrében.

A módszertani napon interaktív szekcióüléseket tartottak a pszichológiai segítségnyújtás lehetőségeiről és eszközeiről Szécsi Judit, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona pszichológusának vezetésével. A digitális társadalom hatása a gyermekekre és családokra címmel Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője tartott műhelybeszélgetést. A nap végén bemutatkozott az egy éve működő Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthona is.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria