Ismersz példaképeket? – Belvárosi kiállítással nyílt meg a Jószolgálat díj 2018/19-es évada

Hazai – 2018. szeptember 7., péntek | 13:48

Szeptember 5-én, a jótékonyság világnapján a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében tartott sajtótájékoztató keretében megnyílt a Jószolgálat díj új évada.

Ismét várják a jelöléseket a Jószolgálat díjra, a példaértékű cselekedetek elismerésére. A jótékonyság világnapján tartott sajtótájékoztatót követően a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány megnyitotta a díj 2018/19-es évadát, melyben újra várják a szociális munkásokra, önkéntes segítőkre, szervezetekre és közösségekre november 30-ig a jelöléseket. A szervezők a szociális munkára és a rászorulók iránti felelősségvállalás fontosságára irányítják a figyelmet a belváros szívében kihelyezett fotókiállítással.


A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében tartott sajtótájékoztató keretében a 2017/18-as évad díjazottjaival és pártfogoltjaikkal együtt nyitották meg az új jelölési időszakot, majd a budapesti Március 15-e téren a tevékenységeiket bemutató szabadtéri kiállítást.

Freiherr von Twickel Georg Albert, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke a Jószolgálat díj 2016-os alapításakor olyan elismerést hozott létre, mellyel édesanyja, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő életművének kívánt méltó emléket állítani, aki szociális munkásként vallotta, hogy kötelességünk a rászorulók minden eszközzel való segítése.

A Jószolgálat díj évada egyben egy társadalomérzékenyítő kampány, melynek keretében széles körben igyekeznek népszerűsíteni a szociális munkát, bemutatva annak mindennapi közegeit, nehézségeit, örömeit. Az első két év tapasztalatai, valamint a legutóbbi közel hétszáz jelölés jól bizonyítják az elismerés hiánypótló jellegét. A díjazottakat a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány partnerei, a hét nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választja ki.


A 2018/19-es évad nagykövetei Balla Eszter színművész és Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, irodalomtörténész, akik a civil életükben is elkötelezettek a rászorulók támogatása iránt. Saját eszközeikkel segítik és népszerűsítik a díj azon céljait, hogy társadalmunk elé kerüljenek azok a történetek, melyek mindannyiunk számára példát mutatnak a rászorulók iránti felelősségvállalásról.

Szeptember 5-től lehet jelölni a díj honlapján keresztül változatlanul öt kategóriában: életműdíj, valamint hivatásszerűen és önkéntesen végzett szociális munka egyéni és szervezeti, közösségi kategóriákban. A jelöléseket a joszolgalatdij.hu/jeloles oldal űrlapján keresztül lehet regisztrálni, 2018. november 30-ig.

A pályázatok értékelése is összhangba kerül az elismerés céljaival, a szakmai zsűri a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat, míg az önkéntes kategóriákban a felterjesztések alapján decemberben online szavazással a közönség választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket, amiket érdemesnek talál a Jószolgálat díjra.

A 2017/18-as évad díjazottjairól készített portrékból álló szabadtéri kiállítás szeptembertől várja az érdeklődőket a belváros szívében, majd vidéki városok főterein lesz látható. A Jószolgálat díj az egész éves médiakampányon keresztül betekintést ad a szociális munka különböző területeinek mindennapjaiba, valamint rámutat a tolerancia és cselekvő szeretet fontosságára.


A 2017/18-as évad díjazottjai:

Életműdíj:
Kisné Lovasi Mária

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Németh Márta,
Biró Dániel,
Molnár-Gál Béla

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:
Nem Adom Fel Alapítvány,
Oltalom Karitatív Egyesület,
XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO)

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:
Nádudvari Péter

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:
Budapest Bike Maffia

Szakmai zsűri különdíja:
Fábián Sára,
Heti Betevő Egyesület

A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány Szekszárdon és környékén, a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben szervez és támogat olyan sport-, kulturális és egyéb közösségi eseményeket, melyek célul tűzik ki a régióban élő rászoruló családok segítését. Országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, közösségeket, különös tekintettel a Kárpátalján élő szórványmagyarságra. Az alapítvány ezen túlmenően feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munka területein áldozatos és példaértékű tevékenységet végző személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására. Ezen tevékenységének keretében a Twickel Szőlőbirtok Kft. fő támogatásával alapította a Jószolgálat díjat, amelyet minden évben odaítél a hivatásszerű és önkéntes szociális munka különböző területein kiemelkedő munkát végzőknek.

További részletekért látogasson el a Jószolgálat díj weboldalára, vagy kövesse munkájukat a díj közösségi oldalán: www.joszolgalatdij.hu; facebook.com/joszolgalatdij.

Forrás: SALT.hu

Fotó: Bődey János/Index

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria