„A vértanúk ártatlan vére összeköt minket” – Egyiptomi keresztény kórus magyar templomokban

Kultúra – 2017. augusztus 26., szombat | 14:01

Hazánkba látogat és két szerzetesi templomban koncertet ad kairói Shabab El Anba Rewis nevű kopt egyházi kórus és kamarazenekar: augusztus 31-én a pesti ferenceseknél, szeptember elsején a tihanyi bencés apátsági templomban adnak ízelítőt a kopt egyházzene gazdag és ősi kincsestárából.

Az arab világ legnépesebb keresztény közössége az egyiptomi kopt ortodox egyház, amelynek gyökerei az újszövetségi időkig nyúlnak vissza. Ma sajnos ők is fenyegetettségben élnek. Az iszlám fundamentalisták terrorcselekményei következtében legújabb kori vértanúik száma szinte nap mint nap gyarapszik.

Ezért is fontos, hogy a magyar keresztények imáikba foglalják, támogassák és szolidaritásukról biztosítsák őket. Mindennek kifejezésre juttatására két remek alkalom nyílik a közeljövőben, ugyanis hazánkba látogat és két szerzetesi templomban koncertet ad a kairói Shabab El Anba Rewis kopt egyházi kórus és kamarazenekar.

Az együttes augusztus 31-én 19.30-kor a pesti ferenceseknél, szeptember elsején 17.30-kor a tihanyi bencés apátsági templomban ad ízelítőt a kopt egyházzene gazdag és ősi kincsestárából.

A kopt kórus, amely testvérkapcsolatot ápol a budai Szent Angéla Ferences Gimnázium Semjénné Menus Gabriella vezette öregdiák kórusával, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány meghívására érkezik hazánkba. A ferencesek és a Korzenszky Richárd vezette tihanyi bencés közösség a kopt keresztények vendéglátásával kívánják kifejezni keresztény szolidaritásukat a nehéz helyzetben lévő közel-keleti és afrikai keresztények iránt.

Az ötven fővel hazánkba látogató vegyeskart és zenekart 1978-ban alapították. Az évtizedek során számos albumuk jelent meg. Rendszeresen fellépnek Egyiptom nagyvárosainak templomaiban és koncerttermeiben – elsősorban biblikus témájú zeneműveket adnak elő.

A koptok Egyiptom lakosságának tíz százalékát alkotják, a hívek száma több mint tízmillió. Az utóbbi években ellenük elkövetett merényletek ellenére is ők a legerősebb keresztény közösség a Közel- és Közép-Keleten.

A hagyomány szerint a kopt egyház alapítója Szent Márk evangélista. Jézus születését követően a Szent Család évekig élt Egyiptomban, és a rájuk emlékeztető szent helyek a kopt keresztények féltve őrzött kincsei. Az ókeresztény évszázadok egyik legfontosabb központja Alexandria volt. Itt élt és alkotott az egyház kiemelkedő teológusai közül Órigenész, Alexandriai Kelemen, Szent Athanáz és Alexandriai Szent Kürillosz. A keresztény szerzetesség gyökerei is Egyiptomban keresendők. A koptok időszámítása nem Krisztus születésétől, hanem a Diocletianus császár által megkezdett keresztényüldözéstől számítják, amely számukra a „mártírium éve”.

Az önálló kopt ortodox egyház Kr. u. 451-ben jött létre. A kalkedoni zsinat elítélte a monofizita eretnekséget, mely döntést az egyiptomi keresztények nem fogadták el: ez vezetett az egyházszakadáshoz. Az egyik oldalon voltak a zsinatot elfogadó melkiták, a másikon a zsinatellenesek, akik csak Krisztus egy természetét fogadták el – ezekből nőtt ki a kopt egyház. A másfél évezredes teológiai ellentét részlegesen feloldódott, amikor 1973-ban VI. Pál pápa tisztázta III. Senuda kopt pátriárkával a monofizitizmusból fakadó legfőbb félreértést: eszerint a koptok sohasem tagadták Krisztus valódi ember voltát, csupán hangsúlyozni szerették volna Isten és az ember Krisztusban megvalósuló, harmonikus egységét.

Az egyiptomi keresztények 93 százaléka a kopt egyházhoz tartozik. Ferenc pápa idén tavasszal Egyiptomba látogatott, és találkozott II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkával, a kopt „pápával”, akit Szent Márk 118. utódaként tartanak számon. „A vértanúk ártatlan vére összeköt minket. A kopt ortodoxok és a katolikusok közös nyelve az irgalmas szeretet, melyet a mindennapi konkrét tanúságtételben mutathatunk meg” – mondta Ferenc pápa a kopt egyházi vezetőnek.

Forrás és fotó: Ferencesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria