250 éve alapította Klimo György pécsi püspök az első magyarországi nyilvános könyvtárat

Kultúra – 2024. április 9., kedd | 9:00

250 éve, 1774 március végén, április elején nyitotta meg a nyilvánosság számára Klimo György pécsi ordinárius (1751–1777) a püspöki könyvtárát. Ez a könyvgyűjtemény volt Magyarország első nagy nyilvános bibliotékája, amelyet társadalmi helyzetre való tekintet nélkül bárki használhatott, aki birtokában volt az olvasás és írás tudásának.

Az alapító nemes szándéka szerint könyvtára a városban felállítandó újkori egyetemet, valamint a széleskörű ismeretszerzést szolgálta volna. Ennek okán polcain az egyetemes tudás, a széleskörű műveltség, valamint a tanítandó tudományágak korabeli és korábbi kötetei is helyet kaptak: így a vallástudomány mellett a jog-, az orvos-, a természet-, valamint a bölcsészettudomány nyomtatott és kéziratos munkái is. Bár a püspök egyetemalapítási terve nem valósulhatott meg, könyvtára századokon át maximálisan betöltötte a tudományos-ismeretterjesztő és kulturális szerepvállalását.

A jeles évforduló alkalmából a Pécsi Egyházmegyei Hivatal meghívásának eleget téve április 11-én a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban tartja a Magyar Tudományos Akadémia Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottságának Könyvtörténeti Munkabizottsága az idei tavaszi bizottsági ülését. A találkozót az idén 250 éves pécsi nyilvános püspöki könyvtár és Klimo György emlékezetének szentelik a bizottsági tagok.

A Klimo Könyvtár történetéről további részletek olvashatók a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár honlapján.

Szöveg: Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető/Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria