A COMECE sérelmezi, hogy újabb ortodox templomot használnak mecsetként Isztambulban

Kitekintő – 2024. május 29., szerda | 15:37

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) nyilatkozatot adott ki, amelyben kimondják, hogy Törökország azon döntése, miszerint Isztambulban az ősi bizánci Szent Megváltó-templomot (más néven Chora, törökül Kariye templom) mecsetté alakították, „tovább gyengíti a keresztény jelenlét történelmi gyökereit az országban” – tette közzé a Vatican News május 23-án.

A COMECE sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a török hatóságok nemrégiben végrehajtották azt a döntést, amely szerint a Szent Megváltó-templomot (teljes nevén „A Szent Megváltó temploma a városon kívül”) mecsetként használják. A püspökök szerint a lépés aláássa a kereszténység történelmi gyökereit Törökországban. „Ez a lépés tovább gyengíti a keresztény jelenlét történelmi gyökereit az országban. Ezután a török hatóságok által támogatott minden vallásközi párbeszédre irányuló kezdeményezés hitelét veszti.”

A Szent Megváltó-templomot – amely „rendkívüli jelentőségű” bizánci keresztény ortodox templom Isztambulban – Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2024. május elején hivatalosan is megnyitotta az iszlám istentiszteletek előtt. Négy évvel ezelőtt a Hagia Sophia bazilikát is mecsetté alakították át.

A 4. századi bazilikát korábban a 16. században alakították át mecsetté, az oszmán korszakban. 1945-ben múzeum lett belőle; több évszázados bizánci keresztény mozaikok és freskók borítják falait. Manuel Barrios Prieto, a COMECE főtitkára sajnálkozott a döntés miatt, hangsúlyozva, hogy ez megnehezíti a vallási együttélést. 2020 júliusában a COMECE szintén kommentálta a Hagia Sophia átalakítását, és azt „a vallásközi párbeszédre mért csapásnak” nevezte. A szervezet rámutatott, hogy Törökországban problémák vannak a nemzeti, etnikai és vallási kisebbségek elleni gyűlöletbeszéd és fenyegetések miatt.

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(hj)

Kapcsolódó fotógaléria