A V4-országok görögkatolikus püspökei segítséget kérnek az üldözött közel-keleti keresztényeknek

Kitekintő – 2018. április 26., csütörtök | 13:04

Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Eugeniusz Popowicz lengyel görögkatolikus püspök, Ladislav Hučko cseh görögkatolikus püspök és Ján Babjak szlovák metropolita közös nyilatkozatát közöljük, melyben felhívják a figyelmet a közel-keleti keresztényüldözésre.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország görögkatolikus püspökei közös erővel kívánjuk felhívni a figyelmet azon keresztény testvéreink kimondhatatlan szenvedésére, akik keresztényüldözés és háborús konfliktusok miatt hazájukat elhagyni kényszerültek. A szolidaritás és a szeretet azt diktálja, hogy a politikai hatalmak képviselőihez és Európa polgáraihoz forduljunk, arra kérve őket, hogy vegyék komolyan fontolóra ezen ártatlan emberek bevándorlását, akik Európában keresnek menedéket.

Püspökként felajánljuk imáinkat, együttérzésünket, valamint a keresztény lelkiségük gyakorlásának lehetőségét egyházmegyéinkben. Ugyanakkor, az átfogó segítségnyújtás érdekében, figyelembe kell vennünk szociális helyzetüket is, amellett, hogy pozitív, befogadó közeget teremtünk számukra.

Mivel a Visegrádi Négyek (V4) politikai súlya egyre erősödik, ezért mi is, ezen országok görögkatolikus püspökei, fölemeljük szavunkat annak hangsúlyozására, hogy a valóban szükséget szenvedőket úgy kell megsegíteni, hogy közben megmaradjon az európai országok keresztény identitása.

Ezúton elismerjük, hogy e menekülteknek szükségük van arra, hogy emberi méltóságuknak megfelelően fogadjuk be őket, és segítsük a teljesebb életre. Mindazonáltal szükségesnek tartjuk megteremteni hazatérésük lehetőségét is, hogy ott önazonosságukat annak teljességében élhessék. A közel-keleti békefolyamatok hatékonysága mindnyájunk közös erőfeszítésének, illetve annak függvénye, hogy együttesen tiltakozzunk méltóságuk és emberi jogaik megsértése ellen.

Reméljük, hogy szavainkat megértéssel fogadják, hogy így mindnyájan hozzájárulhassunk az otthonukat elvesztett, hitükért üldözést szenvedő keresztény testvéreink nehéz sorsának megoldásához, hogy ne szenvedjenek szükséget, és hogy az igazságosság juthasson nekik osztályrészül. Mély együttérzéssel teli, megértő hozzáállást kívánunk nekik, és békét, amely nélkülözhetetlen nemcsak ezen emberek, hanem az egész emberiség haladása érdekében.

Debrecen, 2018. április 25.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Asianews.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria