Aknamezőből az imádság helye – 54 év után újra a Jordán partján ünnepelhették vízkeresztet

Megszentelt élet – 2021. január 14., csütörtök | 20:22

Január 10-én, 54 év és 3 nap után a Szentföldi Ferences Kusztódia ismét a Kaszr Al-Jahud település közelében található Keresztelő Szent János-kápolnánál, a Jordán folyó partján – Jézus megkeresztelkedésének színhelyén – mutathatott be szentmisét.

A liturgia körmenettel kezdődött, amely a Szent János görög ortodox kolostortól indult. Mario Hadchity jerikói plébános köszöntötte Francesco Patton kusztost és a többi szerzetest. A szertartáson részt vett Izrael és Ciprus apostoli nunciusa, Leopoldo Girelli is.

Miután megcsókolta a keresztet, és a tömjénezés is megtörtént, a kusztos ünnepélyesen belépett: személyesen nyitotta ki a kaput, amely több mint ötven éven át zárva volt.

1967. január 7-én celebráltak utoljára a szent helyen misét, ez az utolsó bejegyzés a misenaplóban – utalt rá Francesco Patton homíliájában.

A 2021. januári liturgia után ünnepélyesen újranyitották a régi misenaplót, ezzel is tanúságot téve arról, hogy – amint a szentbeszédben elhangzott –

ez a hely, amelyből csatateret és aknamezőt csináltak, ismét a béke földje, az imádság helye.”

A terület 1632-ben került a Kusztódia tulajdonába; 1641 óta a zarándokok célpontja. A ferenceseknek 1967-ben kellett elmenekülniük a háború sújtotta zónából. 2000-ben, II. János Pál pápa látogatása alkalmából a terület egy részét mentesítették az aknáktól. 2020 októberében kapták vissza a kulcsokat, és kezdhették el a helyreállítási munkálatokat.

Az izraeli és a palesztin hatóságok beleegyezésével a Halo Trust elnevezésű, aknamentesítésre specializálódott brit szervezet közel négyezer aknát távolított el a Jézus megkeresztelkedésének színhelyeként számontartott területről. Ez a régióban jelen levő nyolc egyház számára lehetővé tette, hogy újra tulajdonába vegye saját épületeit.

A szentmise után még egy rövidebb processzió következett: a Jordán folyó partján álló második ferences oltárnál felolvastak egy részt a Királyok könyvéből, majd a kusztos régi zarándokszokás szerint belemártotta lábát a folyó vizébe.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Custodia.org

Fotó: Nadim Asfour/CTS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria