Az egyházművészeti tanács szakmai napja a Boldog Meszlényi Zoltán-templomban

Kultúra – 2015. május 14., csütörtök | 13:40

Egész napos szakmai tanácskozást tartottak az egyházmegyék gyűjteményeiben, bizottságaiban dolgozó szakemberek és a szakrális területen működő meghívott építészek, művészek május 12-én a budapesti Boldog Meszlényi Zoltán-templomban – számol be Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács szakmai napján Musits Antal plébános köszöntője után Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, a szervezet elnöke mutatott be szentmisét Varga Lajos váci segéspüspökkel és a jelen lévő papokkal.


A szertartás után Jahoda Róbert, a tavaly felszentelt lágymányos-kelenföldi templom tervező építésze vezette körbe a résztvevőket az épületben, majd előadásában részletesen beszámolt a tervezés és a kivitelezés folyamatáról. Elmondta, hogy a néhány évig tartó előkészületi idő alatt, amely a közös plébániai zarándoklatok tapasztalatai alapján elmélyült munkával telt, miként alakult ki az a meggyőződése, hogy hagyományos,  áttekinthető, kereszt alaprajzú, hosszanti elrendezésű, a szentélyre összpontosító teret akar létrehozni, amely a közelben élő közösség számára jól használható.


A következő előadásban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyházművészeti Bizottságának elnöke, Füzes Ádám és helyettese, Kontsek Ildikó beszélt arról a csapatmunkáról, amely az építkezés folyamán alakult ki. A tervező, a képzőművészek és a megrendelők hatékonyan gondolkodtak együtt azért, hogy a liturgikus tér és környezete az egyház teológiai igényeinek is megfeleljen, de egyben jelentős művészeti értéket is teremtsen.


Az ebédszünet után Tölg-Molnár Zoltán és Gábor István festőművészek beszéltek az új templom mozaikképeiről, majd Borbás Dorka tervező az üvegablakokat mutatta be. Krisztus nagyméretű szentélybeli szobrának munka közbeni dokumentációjával Tóth Dávid szobrászművész avatta be a jelenlévőket a hamarosan elkészülő mű megalkotásának műhelytitkaiba.


Végül Csány Zoltán, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítésze ismertette a területén az utóbbi években megkezdett templomépítési munkálatokat.

Az Országos (Katolikus) Egyházművészeti és Műemléki Tanács (OEMT)

A magyar műemléki állomány közel egyharmada egyházi tulajdonban van. Ezek fenntartása és folyamatos gondozása érdekében, valamint az egyházi és az állami hatóságok szoros együttműködését elősegítendő a Magyar Katolikus Püspöki Kar 1967. március 17-én háromtagú püspökkari bizottságot létesített. A rendszerváltást követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az Országos Katolikus Egyházművészeti és Műemléki Tanácsot az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ mellé rendelte. Azóta mindkét hivatal az MKPK központi intézményeként működik.

A tanács egyházi és világi szakemberekből áll, akiket az egyházmegyék főpásztorai saját hatáskörükben neveznek ki. A tanáccsal párhuzamosan működnek az egyházmegyei szervezetek, amelyek a helyi főpásztorok rendelkezésére állnak.

Az országos tanács szakmailag támogatja a II. vatikáni zsinat liturgikus rendelkezéseinek megfelelően a műemlék templomok szakszerű felújítását és az újonnan épülő katolikus templomok esztétikailag igényes és megjelenésükben korszerű építészeti megfogalmazását. Az országos tanács – az egyes egyházmegyék bizottságainak működését tiszteletben tartva –  készségesen áll a műemléki tervtárgyalások és a műtárgyzsűrik rendelkezésére.

Forrás: Országos Katolikus Gyűjteményi Központ

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria