Elhunyt Cselényi István Gábor görögkatolikus áldozópap

Hazai – 2022. január 21., péntek | 11:51

Cselényi István Gábor aranymisés áldozópap, nyugalmazott egyetemi tanár, parókus 2022 januárjában, életének 79., papságának 52. évében, türelemmel viselt, súlyos betegség után, szentségekkel megerősítve, visszaadta lelkét Teremtőjének.

Legyen boldog nyugalma és örök emléke!

*

Két gyermeke és öt unokája van, 1967-ben teológiai doktorátust szerzett, 1970 óta volt görögkatolikus lelkész. Tizenöt éven át tanított a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Kato­likus Hittudományi Főiskolán. Alma matere, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara munkás­ságát 1997-ben PhD-fokozattal ismerte el. Esztergomban végzett szervezőlelkészi majd parókusi szolgálatot 1999-től 2011-ig. Piliscsaba görögkatolikus híveinek lelki ellátását nyugdíjas lelkészként is végezte.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye egy nem sokkal az aranymiséje után, 2020-ban készült interjúval emlékezik Cselényi István Gábor atyára.

„...karácsony éjjelén ért utol a meghívás. Érettségi előtt álltam, mindenféle terveim voltak. Már gimnazista koromban is jelentek meg verseim, emellett zenével is foglalkoztam. Az éjféli zsolozsmát édesapámék végezték nyíregyházi templo­munkban, Izaiás Emmánuel-jövendölését épp ő énekelte, szinte ma is hallom: »Térjetek meg, mert velünk az Isten.« Ezt hallva rádöbbentem, hogy a legfontosabb számomra világba kiáltani, hogy ez az Emmánuel – Krisztus, és az ő velünk-létét, szeretetét kell elvinnem az emberek közé. Ebben a hivatásban azután tudtam kamatoztatni a mennyei Atyától kapott adományokat: igét hirdettem, írtam, énekeinket gyűjtögettem, de már nem öncélúan, hanem Krisztus küldötteként. Igenis Isten-élmény volt ez. Valahol Szent Mihály döntéséhez hasonlóan egy egész életre kihatott ez az alapelhatározás, újabb és újabb döntésekre ébresztett. Ilyen volt, amikor odahagytam egy harminc éves életszakaszt, és a szórványpasztorációra vállalkoztam. (...)

Alapvető hittantól filozófián át a liturgiáig és énekeinkig sok mindennel foglalkoztam, de ezek végül is egy tőről fakadnak: karácsonyi élményemből, annak átéléséből, hogy a Szentháromság titka Jézus Krisztusban osztályrészünk lett” – mondta Cselényi István atya az interjúban, melyet teljes terjedelmében ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria