Erdő Péter gyújtotta meg az első gyertyát az üldözöttekért

Hazai – 2014. szeptember 19., péntek | 14:41

A Katolikus Karitász által meghirdetett „Gyújts egy gyertyát az üldözöttekért!” szolidaritási akció első napján, szeptember 19-én, a Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros gyújtotta meg az első lángot. „Imádsággal és szolidáris szeretettel kísérjük az üldözöttek sorsát” – kérte a prímás.

„Jöjjön el, és gyújtson egy gyertyát az üldözöttekért! Imádkozzunk együtt, hogy a béke és megbocsátás ajándéka adassék meg minden üldözöttnek a világban!” – olvasható a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász felhívásában. E hívást követve gyújtották meg az első gyertyákat pénteken délben, az Úrangyala imádságot követően a budapesti Szent István-bazilika előtt.

Az első gyertyát Erdő Péter bíboros helyezte el a bazilika lépcsőjén, őt Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, Kövér László házelnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes követték.

A hívő közösség részéről először a Katolikus Karitász önkéntesei gyújtották meg gyertyáikat, majd Teréz anya nővérei következtek, akik az érintett iraki területen is jelen vannak.

A kezdeményezésről Erdő Péter a Magyar Kurírnak elmondta: „Gyilkos támadások sorozata éri emberek egész közösségeit sok helyütt a világban, gyakorta csak azért, mert keresztények. Nem az egyedüliek, akiknek üldöztetés az osztályrészük, de ők azok, akiket a legnagyobb számban és a leggyakrabban sújt az erőszak. Ki kell fejeznünk láthatóan és kézzel foghatóan is, hogy imádsággal és szolidáris, segítőkész szeretettel kísérjük a sorsukat.”

A szolidaritási akcióról Csapó Viktória, a Katolikus Karitász sajtóreferense hírportálunknak elmondta, hogy a budapesti plébániák karitászcsoportjainak önkéntesei fognak egész nap gyertyákat és három nyelvre lefordított imádságot osztani a Szent István-bazilika bejárata előtt. A Karitász által meghirdetett akció szeptember 26-áig tart, egy héten át várják azokat, akik ki szeretnék fejezni szolidaritásukat mindazok iránt, akik hitük miatt kényszerültek mindenüket hátrahagyni. A meggyújtott gyertyákat a bazilika lépcsőjén, a felhívás plakátja előtt lehet elhelyezni.


Az al-Káida iraki sejtjeként létrejött Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges szunnita szervezet fegyveresei jelentős területeket foglaltak el Szíria keleti és Irak északi, illetve nyugati részén. Az elfoglalt területeken a saría (iszlám vallási jog) radikális értelmezésén alapuló „kalifátust” kiáltottak ki, és üldözni kezdték a keresztényeket és más vallási kisebbségek tagjait. Sokukat kegyetlen módon kivégezték.

Mennyei Atyánk! Te vagy minden élet szerzője és megtartója! Tekints le kegyesen keresztény testvéreinkre, akiket a Közel-Keleten elüldöztek otthonaikból, házaikból, és most idegen városokban a templomok kövezetén és udvarán, a puszta földön alszanak több mint százezren. Add meg Szent Fiad, Jézus Krisztus által és égi Édesanyánk közbenjárására, hogy megszűnjön a keresztények üldözése, a családok hazatérhessenek városaikba és felépíthessék lerombolt templomaikat. Szűz Mária, Béke Királynéja, könyörögj érettünk!

Fotó: MTI

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria