Fatima: Lélekben való csatlakozásra hívják a zarándokokat a jelenések május 13-i évfordulójára

Kitekintő – 2020. május 12., kedd | 13:31

A fatimai kegyhely történetében először a zarándokok fizikai jelenléte nélkül tartják meg a jelenések május 13-i évfordulóját, de online közvetítés révén várják az imádkozók bekapcsolódását az ünneplésbe – közölte António Marto bíboros, fatimai megyéspüspök.

A főpásztor megerősítette, hogy a Fatimai Szűzanya ünnepét – a korábbi közleményeknek megfelelően – a zarándokok fizikai jelenléte nélkül tartják meg, hogy elkerüljék a koronavírus terjedését.

Ahogy az állami és polgári hatóságokkal együtt tervezték, a május 12–13-i ünnepi eseményeket idén a zarándokok jelenléte nélkül rendezik meg a fatimai kegyhelyen – a szertartásokba online közvetítések révén lehet bekapcsolódni. Egy ezzel ellentétes döntés a zarándokok előre nem látható nagy száma miatt – amikor a járvány még reális fenyegetést jelent – szembemenne a terjedés megfékezését szolgáló egészségügyi erőfeszítésekkel. Ezt szem előtt tartva hozta meg döntését – hangsúlyozta António Marto bíboros.

A május elején közreadott főpásztori közlemény a portugál kormány által bejelentett többlépcsős enyhítés nyomán szárnyra kapott spekulációk miatt kialakult félreértést is tisztázza, melyek a hagyományos keretek között megtartandó ünnep hírét terjesztették. A május 13-i jelenések ünnepe évente több százezer zarándokot vonz az egész világról Fatimába. A portugál püspöki konferencia május elején bejelentette, hogy a nyilvános szentmisék bemutatására várhatóan május 30–31-én, a pünkösdöt megelőzően nyílik először lehetőség, a portugál egyház és az állami hatóságok megállapodása alapján.

Palánki Ferenc 2019. október 28-án Fatimában, a Jelenések kápolnájánál szentmise keretében ünnepélyesen felajánlotta a Szűzanyának a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (Fotó: Bókay László)

Marto bíboros elmondta: az egyházi intézkedéseket az emberek egészségének megőrzése érdekében hozták meg, mellyel a püspökök a hívek iránti közelségüket fejezik ki. Bármennyire is szeretnénk Fatimában lenni, ahogy 1917-től napjainkig évről évre történt, józan ítélőképességünk azt tanácsolja, hogy ne tegyük – emelte ki a főpásztor.

Carlos Cabecinhas, a fatimai kegyhely vezetője, csatlakozva a bíboros közleményéhez, arra buzdítja a zarándokokat, hogy bár fizikai valójukban nem lehetnek jelen, de lélekben és imádságuk által, a közvetítés révén kapcsolódjanak be az ünneplésbe.

A kegyhely hivatalos honlapja az élő közvetítések mellett egyéb lehetőségeket is kínál a zarándokoknak a helyszínek bejárására. Az ünnepséget a hagyományos rend szerint tartják, melybe így még könnyebben be lehet kapcsolódni: május 12-én magyarországi idő szerint 22.30-kor kezdődik a rózsafüzér-imádság és fény liturgiája; május 13-án magyarországi idő szerint 10 órakor rózsafüzért imádkoznak, melyet ünnepi szentmise és felajánlás követ. A kegyhely honlapja ITT érhető el.

*

Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, március 25-én a koronavírus-világjárvány okán António Marto bíboros, fatimai megyéspüspök vezetésével huszonnégy országot – köztük Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének kérésére Magyarországot és nyolc további európai államot – ünnepélyesen felajánlottak a Fatimai Szűzanya kegyhelyén.

Van égi édesanyánk – A Magyar Katolikus Egyház ünnepe a fatimai jelenések 100. évfordulóján, Soroksár-Újtelep, 2017. október 13–14. című emlékkönyv tartalmazza a fatimai jelenések 100. évfordulóján rendezett ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás által mondott homíliát és a másnap a témában megrendezett konferencia előadásait. A kiadvány megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fordította: Kuzmányi István

Forrás és fotó: Catholica.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria