Ferenc pápa az emberi testvériség első világnapján: „Legyünk testvérek, különben elveszünk!”

Ferenc pápa – 2021. február 5., péntek | 14:35

„Február 4-én, csütörtökön délután online tartották meg az emberi testvériség első világnapját Abu-Dzabiban. Ferenc pápa a Vatikánból kapcsolódott be online a megemlékezésbe, amelyen részt vett Ahmad et-Tajjeb főimám, Mohamed Bin Zajed sejk és a Zajed-díj kitüntetettjei.

„A testvériség jelenti ma az emberiség új határvonalát. Vagy testvérek vagyunk, vagy kiirtjuk egymást” – mondta Ferenc pápa, aki a Vatikánból kapcsolódott be az online találkozóba, amelyen bemutatták az emberi testvériség előmozdításáért megítélt Zajed-díj nyerteseit. Latifah Ibn Ziaten, az Imad Egyesület a Fiatalokért és a Békéért alapítója egy terrorista cselekmény következtében vesztette el a fiát, Imadot – ebből a fájdalomból nőtt ki a küldetése, és ebből fakadt a vágya, hogy segítsen a fiataloknak. António Guterres az Egyesült Nemzetek Szervezete kilencedik főtitkáraként küzd azért, hogy elhallgassanak a fegyverek a világ mind több pontján.

A pápa hálával telt szívvel mondott köszönetet „útitársainak”, akikkel két évvel ezelőtt Abu-Dzabiban elindították az emberi testvériség mozgalmát a közösen aláírt dokumentummal. A másik út a közönyé, ami az ellenségesség egy enyhébb formája. Spanyol nyelvű beszédében a pápa testvérének nevezte az al-Azhar főimámját, akivel vállvetve küzd a testvériség érdekében, és együtt megalkották az emberiség családjának dokumentumát. „Nagyon sokat segített bátor tanúságtétele, a testvériség kezdeti vágya egy valódi testvériségben öltött testet. Köszönöm, testvérem, köszönöm!” – mondta a pápa. Hálával fordult Mohamed bin Zajed abu-dzabi sejkhez is, aki támogatta törekvéseiket és hitt a tervben. Köszönet illeti a világnap moderátorát, Abdel Szalam bírót is, az Emberi Testvériség Bizottságának főtitkárát, aki nagy odaadással, ötleteivel segített a megvalósításban.

Ma nincs idő a közönyre, nem moshatjuk kezeinket… a távolsággal, a nemtörődömséggel vagy a közömbösséggel. Vagy testvérek vagyunk, vagy – engedjétek meg – minden összeomlik.

Ez a határ. A határvonal, amire építenünk kell: századunk kihívása, korunk kihívása. A testvériség kinyújtott kezet, tiszteletet jelent. Azt, hogy nyitott szívvel meghallgatjuk egymást, és szilárdak vagyunk saját meggyőződéseinkben. Mert nem létezhet igazi testvériség, ha feladjuk a meggyőződésünket.”

„Testvérek vagyunk, ugyanattól az apától születtünk. Más kultúrával és hagyományokkal, de mindannyian testvérek vagyunk. Egymás különböző kultúráját és hagyományait, eltérő állampolgárságát tiszteletben tartva kell építenünk ezt a testvériséget. Nem kiárusítva azt. Most a meghallgatás ideje van, az őszinte elfogadásé, mert a testvérek nélküli világ az ellenségek világa” – fejtette ki meggyőződését Ferenc pápa.

Vagy ellenség, vagy testvér – nincs más út. Nem kell ahhoz háború, hogy ellenségek legyünk, elég, ha közömbösek vagyunk, ha félrefordítjuk a fejünket, nem törődve a másikkal, mintha nem létezne. Válasszuk a testvériség útját, legyünk testvérek, különben elveszünk”

– hangsúlyozta a Szentatya.

Végül köszönetet mondott a díjazottaknak, António Guterres ENSZ-főtitkárnak „minden erőfeszítéséért, amit a béke érdekében tett. A békéért, amit csakis testvéri szívvel lehet megszerezni.”

A pápa Latifa Ibn Ziatenhez intézett szavaival megköszönte, hogy képes volt a fia erőszakos halála miatt érzett fájdalmát átformálni, és „második anyává” válni sok fiatal számára a perifériákon és a francia börtönökben, gátolva ezzel a radikalizmus terjedését.

Elismerősen szólt arról, hogy a „mindannyian testvérek vagyunk” kifejezés az Imad Egyesület a Fiatalokért és a Békéért alapítója számára valódi meggyőződés, amely a szenvedésében, a sebeiben formálódott ki; képes elhinteni általa a szeretet magjait.

Megköszönte tanúságtételét: „hogy anyja lettél sok fiatalnak, és ma anyja vagy az egész emberiségnek, amely hallgat téged és tanul tőled: vagy a testvériség útján járunk, testvérek vagyunk, vagy mindent elveszítünk”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria