Jezsuiták Indiában: „Xavéri Szent Ferenc nyomdokaiban a szegények és a szenvedők mellett maradunk”

Kitekintő – 2020. december 4., péntek | 16:54

„Xavéri Szent Ferenc nyomdokaiban arra hívattunk, hogy Krisztus igaz tanúivá és hirdetőivé válva a szegények és a hangtalanok mellett maradjunk” – mondta az indiai Goa állambeli jezsuiták tartományfőnöke, Roland Coelho a szent december 3-i ünnepe alkalmából. Ázsia evangelizátora, Ferenc Goában ért partot. Később a missziók védőszentjévé nyilvánították.

A Fides hírügynökségnek küldött nyilatkozatában Roland Coelho azt írta: „Engedjük, hogy Krisztus szeretete átalakítson minket! Engedjük, hogy betöltsön Krisztus minden ember iránti szeretetének tüze!

A pandémia idején úgy válhatunk tanúvá és prófétává, ha a rászoruló vagy szenvedő emberek mellett maradunk, függetlenül vallási hovatartozásuktól. Ott kell lennünk a gazdák mellett, akik Új-Delhiben tüntetnek, mert megfosztották őket jogaiktól! Legyünk Stan Swamy atya és más politikai foglyok mellett, akik a törzsi népek, a dalitok és az elnyomottak jogaiért harcoltak! Legyünk a kiszolgáltatott, kirekesztett és hangtalan emberek mellett!”

Roland Coelho felidézte Xavéri Szent Ferenc leveleit, „melyek bemutatták Európa számára az ázsiai országokban végzett missziós tevékenységét, és sok szívben lobbantották lángra a misszió vágyának tüzét (...) Xavéri Szent Ferenc Loyolai Szent Ignác előtt azt kérdezte magától: Mit tettem én Krisztusért? Mit teszek én Krisztusért? Mit kell tennem Krisztusért? Szent Ignác arra buzdította, lásson túl önmagán, és ölelje át az egész világot. Ferenc pedig megértette, hogy hirdetnie kell az evangéliumot az egész világnak. (...) Mikor Goába érkezett, Xavéri Szent Ferenc nem ismerte a helyi nyelvet. Megtanulta, lefordíttatta a katekizmust, majd elkezdte oktatni a helyi nyelven. Kezdetben gúnyolták és sértegették őt. De aztán látva őszinteségét és szentségét, igaz emberként, a béke és a jó előmozdítójaként tisztelték.”

A szent ma egyesíti a különböző hitvallású embereket, amint azt Pramod Sawant, Goa állam miniszterelnöke is mondta, hangsúlyozva az egységet és az áldást, „amely megerősíti a társadalom szövetét a pandémia idején”.

Xavéri Szent Ferenc emlékére december 3-án a goai Bom Jesu-bazilikában négyszáz éve celebrálnak ünnepi liturgiát.

A szentmisét most online és televízión keresztül közvetítették a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat betartva, így a hívek otthonaikból, virtuálisan tudtak részt venni rajta. Ugyanezen okból idén elmaradt a Xavéri Szent Ferenc kilencede keretében induló zarándoklat, amelyre eddig az egész országból érkeztek a gyógyulást és áldást kérő hívek a Bom Jesu-bazilikába. Plébániánként csupán egy fő látogathatott most el a bazilikába, hogy leróhassa tiszteletét Xavéri Szent Ferenc földi maradványai előtt.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel 

Forrás: Fides

Fotó: YouTube; Wikipédia; Wikimedia Commons

Illusztráció: Peter Paul Rubens: Xavéri Szent Ferenc csodái (1616–17)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria