Konferencia és irodaszentelés a Jezsuita Menekültszolgálat központjában

Megszentelt élet – 2023. június 21., szerda | 17:40

Június 16-án átadták a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) új irodáit Budapesten, a rend központjában. Az alkalomhoz kötődően tanácskozás zajlott arról, hogyan változott az utóbbi években az európai, köztük magyar középiskolások felfogása a menekültekről.

A Jézus Társasága számára kitüntetett apostoli terület a menekültek segítése – hangsúlyozta köszöntőjében Koronkai Zoltán SJ. „Az, hogyan viszonyulunk a kicsinyekhez, kiszolgáltatottakhoz, menekültekhez, mutatja kereszténységünk valódiságát” – fogalmazott a magyar jezsuiták tartományfőnökének segítője. Mint mondta, ez a téma, amellett, hogy kihívások elé állít minket, egyben lehetőség is gazdagító találkozásokra és keresztény identitásunk megújítására.

A JMSZ is részt vett 2020 és 2022 között az Európai Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) kilenc európai országra kiterjedő „Understanding-Change” programjában, melynek célja a középiskolások menekültekről alkotott képének árnyalása. Ennek során tízezer diáknak volt lehetősége szabadon megfogalmazni érzéseit, gondolatait a témában, mélyebben tájékozódni és párbeszédet folytatni a különböző nézőpontokról, valamint menekültekkel találkozni.

A június 16-i konferencián Alberto Ares SJ, a JRS vezetője bemutatta a program eredményeit; Zsigmond Csilla szociológus a magyar társadalomban az egyes csoportokkal szembeni előítéleteket ismertette; Prihoda Gábor kulturális antropológus a kritikai gondolkodás iskolai szerepéről és lehetőségeiről beszélt; Tóth Gergely alternatív közgazdász pedig az ENSZ adatai alapján nyújtott képet a világban zajló migrációs folyamatokról.

Az alkalom végén adták át a JMSZ új, szociálisan elkötelezett jezsuitákról elnevezett irodáit a rendtartomány budapesti központjában: a többfunkciós szolgálati terek alkalmasak a támogatottakkal végzett egyéni és csoportos segítő munkára, valamint képzések tartására is. „Akik ide jönnek befogadást és segítséget kérve, azokat az »atyai« ház várja. A ti munkátok, személyes odafigyelésetek Isten atyaságának tükre” – kért áldást Koronkai Zoltán SJ a termek mellett a menekültszolgálat munkatársaira.

*

A JMSZ új irodáinak névadói:

Három földrész, három jezsuita, három különböző évszázad – az adott helyen és időben, így vagy úgy mindhárman menekültekkel foglalkoztak: a 18. századi dél-amerikai misszionárius Fáy Dávid SJ a híres redukciókban működött, kiűzetése után pedig osztozott a menekültek sorsában; a 19. században az afrikai misszionárius, Czimmermann István SJ a rabszolgaság és a tudatlanság minden formája ellen küzdött; a 20. században Kráhl József SJ misszionárius Kínában, Vietnámban és a Fülöp-szigeteken segélyszervezeteket hozott létre menekültek számára.

Életrajzuk IDE kattintva, a lap alján lévő lenyíló ablakokban olvasható.

Szöveg: Feke György

Forrás: jezsuita.hu

Fotó: Janka György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria