A Capitoliumhoz vonult a hispán pasztorációról szóló kongresszus 420 résztvevője

Kitekintő – 2022. április 29., péntek | 20:13

A Washingtonban április 26. és 30. között hatodik alkalommal megrendezett találkozó rendhagyó fordulatot vett: az Egyesült Államok kongresszusi épülete, a Capitolium elé vonultak a résztvevők, és Mario Dorsonville püspök, az Egyesült Államok püspöki konferenciája migrációs bizottságának elnöke a bevándorlás azonnali reformjára szólította fel a törvényhozást.

A Raíces y Alas (Gyökerek és szárnyak) című kongresszus résztvevőinek április 27-én átnyújtott petíciója a hispán pasztoráció egyik prioritásából, a társadalmi igazságosságból fakad; az Egyház társadalmi tanításán, nem ideológiai vagy politikai alapokon nyugszik.

Ez a téma állt a Capitoliumnál tartott sajtótájékoztató középpontjában is. A kolumbiai származású Mario Dorsonville washingtoni segédpüspök, az Egyesült Államok püspöki konferenciája migrációs bizottságának elnöke hangsúlyozta kezdeményezésük párton kívüliségét, ideológiáktól való mentességét. Céljuk az emberek méltóságának a biztosítása, akik az igazságtalan bevándorlási rendszer áldozatai, és nem tudják megvédeni jogaikat.

Üres ígéretek helyett azonnali jogi reformra szólították fel a törvényhozást, saját államaik képviselőit.

Mario Dorsonville leszögezte: mind a két pártban vannak katolikusok is.

„Püspökök, katolikus vezetők és más jóakaratú emberek évtizedek óta szorgalmazzák a bevándorlás kérdéseinek átfogó reformját, amely elismeri valamennyi ember méltóságát nemzetünkben. A kongresszus rendelkezik hatalommal, és az ő felelőssége, hogy válaszoljon erre a sürgető szükségre, oly módon, ami megfelel mind a két pártnak (…) A reformok nem várhatnak. Belefáradtunk a megszegett ígéretekbe” – fogalmazott a washingtoni segédpüspök.

Mario Dorsonville püspök mellett két politikus szólalt fel az eseményen, a republikánus Dan Newhouse, valamint a demokrata Saul Ortiz Carbajal – mindketten a jogi reform előmozdítói, akik védelmezni kívánják a mezőgazdasági szektorban dolgozó, dokumentumokkal nem rendelkező migránsok jogait. A legjobb módja az illegális migráció elleni harcnak és a nemzet biztonságának garantálására az, ha hatékony és igazságos bevándorlási rendszert alakítunk ki – szögezte le egybehangzóan a két politikus.

Emilce Cuda, a Pápai Latin-Amerika Bizottság titkára, az Egyház társadalmi tanításának a szakértője szintén felszólalt a találkozón a Szentszéket képviselve. Utalt Ferenc pápa Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájára, amely leszögezi, új módokat kell találni arra, hogy garantáljuk a társadalmi igazságosságot a társadalom „kiselejtezettjei”, köztük az illegális munkások számára.

A migránsok nem turisták; ők kényszerűségből vándorolnak. Ez az egyes számú probléma, amely megoldásra vár, hogy ne kényszerüljenek hazájuk, otthonuk elhagyására.”

Az, hogy a Gyökerek és szárnyak kongresszuson jelen voltak a Latin-Amerikai Püspökök Tanácsa (CELAM) és a Szentszék képviselői is, nemzetközi jelentőséget adott a hispán pasztorációval foglalkozó találkozónak. Az ott folyó munka tanulságait a 2023-as szinódus is figyelembe veszi majd.

Rodrigo Guerra, a Pápai Latin-Amerika Bizottság titkára felszólalásában hangsúlyozta, az Egyház nem pusztán elméleti társadalmi tanítást nyújt. „A Krisztussal való találkozásból születik, és mindenekelőtt a Krisztus megtapasztalására adott válasz; az emberek tapasztalataiból születik, amelyet a lelkipásztorok egybegyűjtenek, nem pedig elméletekből” – szögezte le Rodrigo Guerra.

*

A washingtoni találkozó szervezője a latino (hispán) közösségek pasztorációjával foglalkozó katolikus tanács (National Catholic Council for Hispanic Ministry, NCCHM), együttműködésben a püspöki testülettel és annak különböző alegységeivel.

A latino hívek száma intenzíven növekszik évtizedek óta az országban, különösen a Los Angeles-i Főegyházmegyében és Kaliforniában. A mexikói származású José Gomez, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának jelenlegi elnöke korábban Los Angeles, és ezzel az ország legnépesebb hispán közösségének az érseke volt.

„Ne feledjétek el, ebben az országban az első katolikusok latinók voltak. Nem újonnan érkezők, késve érkezők vagy kívülállók vagyunk” – hangsúlyozta Gomez érsek az egyházmegyéje 2018-as hispán találkozóján.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Aleteia.org

Fotó: USCCB.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria