A rózsafüzér ereje – Három éven át gondoskodott egy muszlim család egy iraki keresztény kislányról

Kitekintő – 2017. június 28., szerda | 20:49

A keresztény Aida és Kidír 2014 nyara óta három éven keresztül egy 25 négyzetméteres konténerben éltek menekültként, és közben folyamatosan keresték lányukat, Cristinát, akit az Iszlám Állam katonái elraboltak tőlük. Egy muszlim családnál találtak rá: itt védelmezték és szeretettel gondját viselték.

„Olyan hír ez, amelyet régóta várunk: Cristina végre újra átölelhette családját” – Dzsalál Jako iraki szerzetes pap adott hírt a most hatéves kislány megtalálásáról, a szülők beteljesedett reménységéről és arról a másik valláshoz tartozó családról, amely megértette, hogy ennek az elrabolt, magára hagyott kislánynak segítségre van szüksége.

2014 júniusában az Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei néhány nap alatt elűzték szülőföldjükről a Ninivei-fennsíkon élő keresztényeket. Három éven keresztül folyamatosan keresték a szülők kislányukat, fogalmuk sem volt arról, hová hurcolták. Mindennap imádkoztak Istenhez, az apa naponta egy rózsafüzért mondott el gyermeke szabadulásáért. Imádkoztak, hogy ebben a világban, mely hirtelen rémálommá vált számukra, legyen egy anya és egy apa, aki gondját viseli, aki megkönyörül a kisgyermeken.

Az Avvenire olasz katolikus napilap újságírója már 2014-ben találkozott az édesapával, Kidír Ebadával, akinek keresztényként menekülnie kellett a Ninivei-fennsíkon fekvő Karakos városából. Egy, az iraki Kurdisztán fővárosa, Erbíl melletti faluba menekült; Ankavában élt egy menekülttáborban. A vak Kidírrel együtt élt itt a sátorban felesége, Aida és négy gyermekük, de az ötödik, Cristina hiányzott: „Elragadták tőlünk, amikor a sofőr elvitt minket Karakosból. A feleségemnek, aki tiltakozott, azt mondták: »Ha megszólalsz, megölünk!«”

Amikor az Iszlám Állam fegyveresei betörtek Karakosba, a terror teljesen szétszabdalta a helyi keresztény közösséget, amelynek a szír katolikus Kidír és Aida is tagja volt. A templomokat és lakóházakat lerombolták, kifosztották. „A katonák felszólították a keresztényeket, hogy hagyják el a települést, de mi úgy döntöttünk, hogy maradunk – meséli Aida. – Folyamatosan fenyegettek minket, azt akarták, térjünk át az iszlámra.”

2014. augusztus 20-án aztán jött egy busz, hogy elvigye az ott maradt keresztények csoportját, köztük volt Kidír családja is. „Erőszakosan felszállítottak minket a buszra, elvették a pénzünket, ékszereinket. Az egyik ISIS-harcos meglátta, hogy a karomban tartom Cristinát, és kitépte onnan” – folytatja Aida.

Jako atya elmondta: „Cristinát más gyerekekkel együtt eladták egy moszuli mecsetben, amely az ISIS kezére került. Egy kilencgyermekes muszlim család kiváltotta. Bár tudták, hogy keresztény, úgy bántak vele, mintha a tizedik gyermekük lett volna, és nem voltak hajlandóak eladni. A nevét viszont megváltoztatták, Zajnabnak hívták.” Közben a szülők a menekülttáborban dolgozó humanitárius szervezetek dolgozóin keresztül terjesztették a hírt, hogy keresik kislányukat.

A család már 2014-ben megtudta, hogy Cristina Moszulban van, az volt az álmuk, hogy megtalálják a kislányt, és visszatérnek Karakosba, ahol Kidír a bíróságon dolgozott korábban. Sok idő telt el, de mindvégig ugyanazzal az elszántsággal keresték a gyermeket. 2015-ben az assisi Szent Ferenc-bazilika néhány szerzetese találkozott Aidával a menekülttáborban. Ők is közzétettek egy felhívást a kislány keresésére #Savecristina hashtaggel, reménykedve abban, hogy a terroristák kemény szíve is meglágyul – de újabb két éven keresztül nem érkezett semmilyen hír.

Miután Moszul néhány városnegyedét felszabadította az iraki hadsereg, Aida rokonain keresztül ott is elkezdte terjeszteni a család Cristina fényképét. Imájuk meghallgatásra talált: a fénykép alapján egy muszlim család ráismert arra a kislányra, akit magukhoz vettek, hogy megvédjék. Cristina végre átölelhette szüleit, rokonait. Három éven át, miközben az iszlamisták tébolyult dühvel romboltak le mindent, a kislányt ez a család védelmezte, szerette. „Ez a muszlim család emberségéből fakadóan kötelességének érezte, hogy oltalmazza” – kommentálta Jako atya.

Roni Szalím iraki szír katolikus pap is említette a kislány történetét a vele készített interjúnkban.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria