A Szíria ellen bevezetett nemzetközi szankciók visszavetik az újjáépítési erőfeszítéseket

Kitekintő – 2020. november 13., péntek | 19:40

A Szíria ellen bevezetett nemzetközi szankciók visszavetik az újjáépítési erőfeszítéseket, és akadályozzák az egyházak karitatív tevékenységét a régióban – hangsúlyozta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője november 11-én, az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának online konferenciáján.

A képviselő a munkacsoport társelnöként elmondta, hogy a 2018-as szíriai humanitárius küldetése során az őt fogadó helyi egyházi vezetők megerősítették, hogy a szankciók negatív hatással vannak nemcsak a gazdasági, de a társadalmi helyzetre is az országban. Hangsúlyozta: a szankciók csak meghatározott szervezeteket és személyeket érintenek, a humanitárius segély kivételt képez. Azonban – tette hozzá – a segélyek áramlását számos gyakorlati akadály nehezíti. Példaként említette, hogy külföldön élő szíriaiak nem küldhetnek pénzt családtagjaiknak, vagy a humanitárius szervezetek sem képesek pénzt utalni az országba, mivel a pénzintézetek elutasítják a tranzakciót a szíriai bankokkal.

A képviselő a Caritas katolikus segélyszervezet közelmúltbeli jelentésére hivatkozott, amely megerősíti, hogy a szeretetszolgálatokra szükségtelen terheket rónak a szankciók, és a korlátozó intézkedéseknek a legkiszolgáltatottabbak fizetik meg az árát. Kiemelte: a háború, a hatalmi elnyomás mérhetetlen szenvedéseket okoz a polgári lakosságnak, amelyeknek enyhítésében az Egyház pótolhatatlan szerepet játszik.

„Szíriában milliók nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez, táplálékhoz, oktatáshoz, a koronavírus-járvány meg csak tovább mélyíti a válságot. Gondoskodni kell a megfelelő segítségnyújtásról számukra, a szíriai rezsimet sújtó szankciók nem gátolhatják ezt a létfontosságú humanitárius tevékenységet” – hangsúlyozta Hölvényi György.

A konferencián ugyancsak felszólaló Thomas Heine-Geldern, a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet vezetője megerősítette: a szankciók bevezetése akadályozza a karitatív segélyek áramlását egy olyan országba, ahol az alapvető élelmiszerek ára az égbe szökött, miközben a háztartások bevételei minimalizálódtak. Ez hozzájárult a szervezett bűnözés elterjedéséhez, különösképpen az embercsempészethez. Rámutatott: a környező országokba menekültek a segélyszervezetek segítsége nélkül nem tudnak hazájukba visszatérni, ami súlyos következménnyel jár Európára nézve is.

Forrás: MTI

Fotó: Facebook; Pixabay; Ujember.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria