Lezárult a Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi társadalmi felzárkóztatást segítő programja

Külhoni – 2023. július 21., péntek | 10:44

Július 18-án Székelyudvarhelyen, a Budvár utcai szociális központban tartották a Gyulafehérvári Caritas Mindenki mindenkiért projektjének záró eseményét. A projekt fókuszában a szociális integráció erősítése és a helyi közösség fejlesztése állt.

Több száz ember él igen rossz körülmények között Székelyudvarhely négy perifériára szorult területén, többek között a Budvár utcában. A társadalmi felzárkóztatást feladatának tekinti az önkormányzat, és ebben talált partnerre a Gyulafehérvári Caritasban, amely 2013 óta működtet itt nappali foglalkoztatót, gondoskodik a gyerekekről, hogy jobb jövő elé nézhessenek.

A Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért nevű projekt keretében megvalósuló programok és kezdeményezések kiemelkedően pozitív hatással voltak a helyi lakosokra, akik aktívan részt vettek az eseményeken és tevékenységeken.

A két év és hét hónapon át tartó projekt egyik fontos eredménye a Budvár Szociális Központ létrehozása volt, amely a közösség központjává vált. A központ célja, hogy a gyerekfoglalkozásokon túl teret adjon a közösségi összejöveteleknek, illetve informáló, segítő programoknak.

A projekt további eredményei között szerepelnek olyan képzések és tréningek, amelyek a munkaerőpiaci készségek fejlesztését célozták meg. Az oktatási programok mellett a közösségi központban rendszeresen szerveztek kulturális és szórakoztató eseményeket, amelyek hozzájárultak a roma közösség tagjai identitásának erősítéséhez.

A projektzáró eseménynek egyfajta számadás volt a célja. Az érintettek együtt átbeszélték, hogy ki milyen programokon vett részt, mi volt jó és mi volt kevésbé jó az elmúlt időszakban. A Gyulafehérvári Caritas munkatársai kifejezték elismerésüket a helyi lakosoknak, akik elkötelezetten és lelkesen vettek részt a kezdeményezésekben.

Bár a projekt július végével lejár, az elkövetkező időszakban a karitász folytatja erőfeszítéseit a közösség támogatása és fejlesztése érdekében; ebben fő partnere és támogatója Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

A Mindenki mindenkiért projekt pozitív példa arra, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alapok finanszírozásának köszönhetően közösségek erősödhetnek és emberek életminősége javulhat. A projekt eredményei hosszú távú pozitív hatással lesznek a közösségre, és azt remélik, hogy ez a kezdeményezés másokat is ösztönöz hasonló projektek indítására a jövőben.

A Mindenki mindenkiért projekt fő partnere Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala; további partnereik: Tompa László Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola, Kipi-Kopi Napköziotthon, Ficánka Napköziotthon, székelyudvarhelyi Városi Kórház.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Caritas; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria