#Mindszenty Életkapuk – A szombathelyi Szily János Látogatóközpontban látható az interaktív tárlat

Kultúra – 2021. október 9., szombat | 19:52

Szombathelyre, a Szily János Látogatóközpontba érkezett a Mindszenty József hercegprímás életét bemutató rendhagyó, interaktív tárlat. Az október 7-i megnyitón Székely János szombathelyi megyéspüspök is köszöntőbeszédet mondott.

Elsőként Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont vezetője szólt a megjelentekhez. Kiemelte, hogy több mint negyvenhat éve, hogy 1975. május 6-án Mindszenty József bíboros meghalt Bécsben, befejezve nemzet- és egyházsszolgálatát, amit a Vas megyei Felsőpaty káplánjaként kezdett, és a világ apostolaként fejezett be.

Ajka immár néma, de szavai tovább csengenek.

Meghalt, de most is szól hozzánk a Jó pásztor: az áldozatok vállalására, a szeretet titkának átadására, a feltámadásba és jövőbe vetett reménységre és Szent István örökségének megbecsülésére biztat.

Mindszenty József a 20. század egyháztörténelmének egyik legjelesebb alakja, a közelmúlt magyar történelmének egyik legkiemelkedőbb személyisége, népe katolikus hitének és szabadságának védelmezője. Tanítása, lelkisége, példája ma is széles körben hat. Emlékét határainkon kívül-belül egyaránt tisztelik. Ez vezetett minket is, hogy születésének közelgő 130. évfordulója alkalmából közel egy évig látogatható tárlatot rendezzünk – Perger Gyula.

A kiállításon titokzatos ajtók nyílnak meg, amelyeken be lehet lépni. Ezeken nemcsak Mindszenty bíboros életének történetét láthatjuk, hanem életszentsége titkába is betekinthetünk – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Székely János szombathelyi megyéspüspök.

Honnan eredt ez a különleges tűz? – tette fel a főpásztor a kérdést, amelyre rögtön válaszolt is: hozta a családi otthonból, ahol példakép volt számára édesapja, édesanyja, az ő imádságos életük, amit átadtak fiuknak is.

Milyen szép volna, ha a mi családi otthonaink is kinyílnának az ég felé, és a gyerekek megsejtenék az élet igazi célját, távlatát!

– fogalmazta meg kívánságát Székely János.

Mindszenty bíboros sokat dolgozott: plébánosként gondja volt a zalai emberekre, iskolákat, kollégiumokat, plébániákat alapított a megyében, mindig szót emelt az elnyomottakért, kiszolgáltatottakért.

Életének titka, hogy szívében mély és erős istenkeresés volt. Adventben és nagyböjtben hetente kétszer böjtölt, sokszor a földön aludt. Amíg tudott, térdelve gyónt. Ő nem közéleti személyiség volt, hanem szent – hangsúlyozta a püspök. –

Tűzzel élő ember volt. A szenvedés, az Andrássy út 60-ban töltött időszak érlelte meg őt, ott lett igazán Magyarország legelső papja, prímása.

A megnyitón Ugron Imre, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány megbízott kuratóriumi elnöke és Kovács Gergely posztulátor is felszólalt.

A tárlaton többek között olyan különleges tárgyak kaptak helyet, mint az a Mikes János megyéspüspök által a szertartásokon viselt ornátuspalást, amelyet Mindszenty bíboros a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyház újraszentelésekor viselt 1947-ben.

De kiállításra került az az ágy is, amelyben Mindszenty az esztergomi prímási palotában aludt, az asztal, amelyen a budapesti Amerikai Nagykövetségen töltött idő alatt misézett, vagy az a térdeplő, amelyet a Pázmáneumban használt a magánkápolnájában.

A tárlat 2022. október 31-ig, keddtől szombatig 9 és 17 óra között látogatható.

A kiállításmegnyitó  ITT visszahallgatható.  

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Székely János szombathelyi megyéspüspök hivatalos Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria