Várják az idei Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozókat

Kultúra – 2018. március 19., hétfő | 11:16

A XII. Ars Sacra Fesztivált szeptember 15. és 23. között tartják, a Nyitott Templomok Napját szeptember 15-én rendezik meg; mindkettőhöz július 15-ig lehet csatlakozni programokkal, helyszínekkel.

A „Tekints az égre, és lásd meg!” (Jób 35,5) mottóval megrendezendő Ars Sacra Fesztiválra és a Nyitott Templomok Napjára egyaránt várják a jelentkezéseket.

A fesztivál az Ars Sacra Alapítvány által szervezett, minden év szeptember harmadik hétvégéjétől kilenc napon át tartó ingyenes rendezvénysorozat, amely a Kulturális Örökség Napjaihoz is kapcsolódik. Célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a zsidó-keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani a Szépre, Jóra, Igazra, a művészet minden ágának bevonásával.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz az ország legnagyobb múzeumai, kiállítóhelyei, galériái, színházai, templomai, kulturális központjai, egyházművészeti gyűjteményei csatlakoztak. Az esemény 2017/18-ra is elnyerte a fesztiválokat rangsoroló nemzetközi zsűritől az EFFE (Europe for Festivals – Festivals for Europe)  minősítést, és logója egész Európában védett.

A fesztiválra várják minden olyan művész, együttes, intézmény, szervezet vagy magánszemély jelentkezését, aki/amely a Jóság, Szépség és Igazság felmutatásával törekszik láthatóvá tenni a láthatatlant, és felragyogtatni az Isten által teremtett világ csodálatos voltát.

A csatlakozás módja

A fesztiválra olyan új vagy már meglévő programmal lehet jelentkezni, amely a fesztivál idején (akár egy rövid ideig is) ingyenesen látogatható.

Regisztrálni a www.ars-sacra.hu oldalon lehet, ide lehet feltölteni a programot július 15-ig. A határidőn túl feltöltött programok technikai okok miatt már nem kerülhetnek be a nyomtatott programfüzetbe, csak a honlapon jelennek meg.

A csatlakozás lehetséges módjai

Múzeumok, kiállítóhelyek, galériák, műtermek – szakrális kiállítással, tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal

Kulturális központok, művelődési házak – színházak, képző- és iparművészek, előadóművészek, mozgásművészek programjainak bemutatásával

Színházak – szakrális témájú színdarabbal, irodalmi esttel

Templomok – templom bemutatásával, kiállítások, előadások, koncertek befogadásával

Iskolák – irodalmi, színi előadásokkal, versmondó estekkel, kiállítással, zenei programokkal

Helytörténészek, művészettörténészek, építészek – szakrális épületek bemutatásával, szakrális útvonalak, séták szervezésével

Képző- és iparművészek – kiállítással, nyitott műteremmel

Zenészek – koncerttel

Nyitott Templomok Napja

A szeptember 15-i Nyitott Templomok Napja rendezvényhez szintén lehet csatlakozni helyszínekkel, programokkal.

A szervezők arra hívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuit, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a hit szemével a templom építészeti, művészeti értékeit, azok mai üzenetét. Ingyenes előadásokkal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal, koncertekkel hívják fel a figyelmet az örök értékekre.

A tematikus naphoz kiváló alapul szolgálhat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus második felkészülési évének témája: Az Eucharisztia az Egyház forrása.

A III. Ars Sacra Filmfesztivál

Az Ars Sacra harmadik alkalommal rendezi meg filmfesztiválját. A szervezők olyan témájú filmeket várnak, amelyek emberi sorsokról, az emberi élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről és az örök emberi értékekről szólnak; bemutatják a magyarság történelmét, kiemelkedő személyiségeit, kultúráját, a határon túli magyarság sorsát; részben vagy egészben a szakralitás fogalomkörébe tartozó témával foglalkoznak.

Műfaji megkötés nélkül az alábbi kategóriákban lehet nevezni:
1. egész estés dokumentumfilm;
2. rövid dokumentumfilm;
3. rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti).

A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el, a versenyprogramba választott munkákat nyilvános vetítésen mutatják be. A filmfesztivál helyszíne a DocuArt Filmművészeti Központ. A zsűri kategóriánként ad ki díjakat.

A jelentkezés és a filmek beküldésének határideje: 2018. június 30.

Nevezési feltételek, technikai információk: a III. Ars Sacra Filmfesztiválra a 2016. január 1-je után készült és a tavalyi Ars Sacra Filmfesztiválra nem nevezett filmekkel lehet jelentkezni. Egy alkotó kategóriánként 2–2 művel nevezhet. A versenyprogramba válogatott filmek végleges változatát lemezen vagy pendrive-on kell beadni 2018. szeptember 1-jéig. Nevezési díj nincs.

Az online nevezési lap kitölthető az www.ars-sacra.hu/filmfesztival oldalon.

További információ:
Ars Sacra Alapítvány, www.ars-sacra.hu
Telefon: +36 1 214 0858
E-mail: ars-sacra@ars-sacra.huLevelezési cím: 1014 Budapest, Tárnok utca 5.


Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria