Öröm, hogy ismét nyitva vagyunk – Beszélgetés Kontsek Ildikóval, a Keresztény Múzeum igazgatójával

Kultúra – 2020. július 17., péntek | 11:46

A koronavírus-járvány miatti három hónapos kényszerbezárás után a közelmúltban ismét megnyitotta kapuit a Keresztény Múzeum. Kontsek Ildikó igazgatóval, művészettörténésszel beszélgettünk.

– A múzeum kényszerű bezárására nem számíthattak.

– Minden télen két hónapig zárva vagyunk, ilyenkor nagytakarítást végzünk és készülünk a következő szezonra. Idén is így történt, majd március közepén is hirtelen be kellett zárnunk. Az idősebb munkatársakat ideiglenesen felmentettük a munkavégzés alól, a többiek egymástól elkülönülve önálló munkát végeztek.

– A több hónapos leállás milyen maradandó változtatásokat, technikai újításokat hozott a múzeum életében?

– Néhány hét alatt igyekeztünk alkalmazkodni az eddig ismeretlen helyzethez. A múzeumpedagógusunk már korábban felvetette a kiállítások digitalizálásának ötletét, vagyis hogy virtuálisan is meg lehessen „látogatni” a Keresztény Múzeumot. Egy nemzetközi, könnyen hozzáférhető programcsomag segítségével viszonylag gyorsan elkészült az első terem, s a kínálatunk egyre bővül. Aki belép a honlapunkra, az a saját képernyőjén keresztül is „eljuthat” a Keresztény Múzeum termeibe. A halszemoptikára emlékeztető módon jelenik meg a látvány; nem a valós teret akarjuk reprodukálni, hanem folyamatosan érzékeltetjük, hogy a virtuális világban mozog a látogató. Apró ikonok jelennek meg mindenfelé, és az érdeklődők ezekre kattintva különböző típusú információkhoz jutnak. Nem csupán egyszerű képfeliratokat olvashatnak a műalkotások mellett, hanem különféle hanganyagokat is találnak. Itt-ott egy vers, ima, zenei betét hangzik fel; másutt ismeretterjesztő videó látható. A legkülönbözőbb korosztályokhoz szólunk, főként felnőttekhez, de egyes tartalmak kifejezetten a fiatalabbakat szólítják meg.

– A járvány még nem múlt el teljesen, sokat hallunk a belföldi turizmus jelentőségéről. Hogyan mutatkozik ez meg a Keresztény Múzeum látogatottságában?

– Az említett virtuális séta egyértelműen hatékony eszköznek bizonyult, néhány napon belül többezres látogatottságot tudtunk elérni, ami minket is meglepett. További digitális fejlesztésekbe is belefogtunk. Például bővítjük a honlapunkon az online katalógus kínálatát. Kiderült, hogy a sétaprogramnak helyben is hasznát vehetjük, túl azon, hogy kiváló előzetes tájékozódást ad a felület. A valós múzeumi térbe megérkező látogatók újra elővehetik az okostelefonjukat, hiszen a helyi wifihálózaton keresztül rácsatlakozhatnak az internetre, helyben ennek minden feltételét biztosítjuk.

– Lesznek-e a közeljövőben speciális tárlatvezetések, családi vagy gyermekprogramok, diákoknak szóló foglalkozások?

Nyári hűsölések címmel van néhány tervünk a nyárra és kora őszre. Már korábban is összekötöttük az irodalmat és a képi világot az esztergomi diákszínkör és a Babits Mihály Színház tagjainak részvételével. Ezt a hagyományt fogjuk folytatni. Gyerekeknek is hirdetünk programot, de számítani lehet szakvezetésekre és restaurátori beszámolókra is. A rendezvények pontos tematikáját, időpontját a honlapunkon és a közösségi médiában tesszük közzé.

– Milyen időszaki kiállításokat terveznek 2020–21-re?

– A terveink a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódtak. Helyben nem, de Budapesten nyíltak volna tárlatok, melyek szervezését vállaltuk. Az időszaki kiállítótermeink most afféle előzetes raktárként üzemelnek, hiszen a kongresszus és a kapcsolódó események nem maradnak el, csak egy évvel később valósulnak meg. Mostanában végig kell gondolnunk a következő évet, számot kell vetnünk a lehetőségeinkkel, még sok egyeztetés áll előttünk. Időszaki kiállítást azért sem tudunk szervezni, mert évek óta a „fejünk fölött lebeg” a teljes körű felújítás, amire folyamatosan késznek kell lennünk.

– Említette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Folytatódik-e a NEK alkalmából rendezett tárlatok sora a következő egy évben is?

– Idén a Műcsarnok adott volna otthont a kiállításoknak, jövőre valószínűleg más lesz a helyszín. Egyszerre szeretnénk majd bemutatni több más megbízott szervezővel együtt az 1938. évi első budapesti eucharisztikus világkongresszus emlékezetét, a hazai görögkatolikus egyház történetét, az egyház szeretetszolgálatát és a kortárs művészet legfrissebb alkotásait. A visszatekintő tárlathoz kapcsolódik a Vándorlásunk társa lett címmel megjelent tanulmánykötet, melynek kiadója a Keresztény Múzeum. Az első kiadás szinte azonnal elfogyott, így a kötetet újranyomtattuk, hogy ki tudjuk szolgálni az érdeklődőket. Megjelenés előtt áll egy másik kötetünk is. Versegi Beáta-Mária nővér írt egy biblikus alapú történetet, Punya, egy falat kenyér címmel. Illusztrációként készült hozzá egy tizennégy darabból álló festménysorozat, Ráczné Kalányos Gyöngyi cigány származású festő alkotásai. Más formában, képregényként, digitális programként már találkozhattunk a témával az utóbbi hetekben. Megvásároltuk az olajképeket, melyeket a kötettel együtt szeretnénk majd bemutatni a nagyközönségnek szeptemberben. Olyan munkákba fogtunk, melyek a nyitvatartástól függetlenek, maradandó értéket képviselnek és a későbbi tárlatok létrehozása során is hasznosulni fognak. A múzeumlátogatással kapcsolatban továbbra is nehézségekkel küszködünk, mert azok a hazai, külföldi felnőtt- és diákcsoportok, amelyeknek jó része szokás szerint nyáron érkezne Esztergomba, most távol maradnak. Persze azért most is jönnek családok, fiatalok, baráti társaságok, egyéni látogatók, de sokkal kisebb számban. Öröm számunkra, hogy ismét nyitott kapukra talál nálunk a nagyközönség.

– Úgy értesültünk, hogy az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, melynek rendezésben Ön is közreműködött, újra kinyit.

– A kincstár megújulása valóban igen jelentős fejlemény. A járványhelyzet miatt a március 1-jei nyitást követően a bazilikával együtt ismét be kellett zárni. Június 20-án nyitott ki újra, valamivel előbb, mint mi. Itt viszont tényleg nagy az érdeklődés, különösen hétvégeken, sokan jönnek Budapestről, az ország más vidékeiről, hogy megtekintsék városunk legismertebb látványosságait. Magyarország legnagyobb templomában felújítási munkálatok kezdődtek, melyek várhatóan még évekig zajlnak majd. A kincstár folyamatosan látogatható lesz, ugyanazon az emeleti szinten, ahol eddig is, de most már a mozgáskorlátozottaknak és más rászorulóknak lift is rendelkezésükre áll. Ez fontos technikai előrelépés, mint ahogy az is, hogy klimatizálták a látogatóteret, és új világítás, új vitrinek létesültek. A tárgyak időrendet követő elrendezése a régi elv szerint valósult meg, de készült néhány tematikus tárló is. A korábbihoz képest szellősebben állnak a vitrinek, így a látogatók könnyebben közlekedhetnek a termekben, és új feliratok is segítik a tájékozódásukat.

Fotó: Lambert Attila; Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria