A jóság működteti ezt a helyet – Jelenlét Pont Nagydémen

Megszentelt élet – 2023. július 18., kedd | 15:16

Énidő a szülőknek, mozgásfejlesztés a kicsiknek, ifiklub a fiataloknak, teadélután az időseknek – csak néhány a programok közül, amelyeket a Jelenlét Pont biztosít Nagydémen az ott élőknek. A Pannonhalmi Főapátság a Felzárkózó települések programhoz csatlakozva alakította ki a közösségi teret a 300 lelkes bakonyaljai faluban, ahol egy maroknyi csapat szívét-lelkét beleadva segíti a családokat.

A Pannonhalmi Főapátság 2021 júliusában csatlakozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Felzárkózó települések programhoz. Ebben a szerzetesközösség vállalta, hogy a jelenléten alapuló módszertan és átgondolt, településre szabott cselekvési terv keretében segít a Nagydém községben élőknek hátrányaik leküzdésében.

A faluban többségében rászoruló családok élnek. Egyebek mellett a lélekszámot, a születések számát, a komfort nélküli lakások arányát, a nyilvántartott álláskeresők és a nyolc általánost el nem végzettek arányát figyelembe véve került be a község az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települése közé.

A program részeként alakította ki a Pannonhalmi Főapátság Nagydémen a Jelenlét Pontot, amely végleges helyén egy éve, 2022 óta működik; és idén június 30-án áldotta meg ünnepség keretében Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát.

Hinni kell a csodában és a jóságban! Ez az energia működteti ezt a helyet”

– mondja a Jelenlét Pont vezetője. Csetényi-Guba Mária ízig-vérig szociális munkás. Abban leli örömét, ha segíthet másoknak. Őszintén hisz az emberi jóságban és annak sorsokat megváltoztatni képes erejében.

Mara – ahogy Nagydémen mindenki szólítja – két állandó munkatárssal, egy családmentorral és egy szociális segítővel dolgozik együtt. Mint mondja, a Jelenlét Pont mint közösségi tér funkcionál, ahol klubfoglalkozásokat tartanak a különböző korosztályoknak. „Az első 1000 nap” elnevezésű programmal a 0–3 éves gyerekeket és családjukat célozzák meg. Van egy fejlesztőszobájuk, ahol a Máltai Szeretetszolgálat szakembere rendszeresen tart mozgásfejlesztő foglalkozásokat a kicsiknek. A várandósság alatt és a szülés után kismama- és babacsomaggal segítik a családokat, de vitaminokat és pelenkákat is juttatnak a rászorulóknak.

Énidő klubot működtetnek, ahol a szülők sütnek-főznek, sportolnak vagy épp karaokepartit tartanak, miközben gyerekeik felügyeletéről mások gondoskodnak. Az érdeklődő fiatalokat az ifjúsági klubban várják, ahol társasjátékoznak, kártyáznak, önismereti foglalkozásokat tartanak, beszélgetnek, mozognak. A 15 órai teadélutánokat az idősebb korosztálynak találták ki, akikkel kéthetente járnak össze beszélgetni, kirándulni és színjátszó kört is szerveztek.

Az öngondoskodás jegyében életre hívták a kiskert programot. A közösségi ház udvarán kilenc család műveli a földet, további egy tucat pedig saját portáján alakított ki parcellát. A máltaisoktól kapták hozzá a vetőmagot. A terményekből pedig mindenkinek jut, ugyanis a

Jelenlét Pont programjaira a kertművelők önkéntes felajánlásaiból készítenek finomságokat.

Pszichológus, logopédus jár hozzájuk, iskolaidőben pedig korrepetálják a diákokat – sorolja Mara a szolgáltatásaikat. A családokat adósságrendezési tanácsadással támogatják, krízishelyzeteket oldanak meg, de helyben biztosítanak szűrővizsgálatokat és segítenek a hivatali ügyek intézésében, valamint egyéni esetek kezelésében is.

A nyári szünet is mozgalmasan telik náluk. Július közepén egyhetes napközis tábort tartanak mintegy húsz általános iskolás gyereknek. A hónap végén pedig elkezdődik az udvar tereprendezése, hogy aztán egy kis játszóteret, illetve szalonnasütő helyet is kialakíthassanak.

A program alapvetően EU-s forrásból valósul meg, de egyre több adományozó jelentkezik, akik eszközökkel, felszereléssel, önkéntes munkával segítik a Jelenlét Pont működését.

Minden korosztályra kiterjedő tevékenységük azonban nem menne a főapátság támogatása nélkül – mondja Mara. „Sokat köszönhetünk a szerzetesközösségnek és a program rendi vezetőjének, Bokros Márk atyának, aki személyes jelenlétével nemcsak a helyieknek, de nekünk, munkatársaknak is sokat ad.

Ő és a többi bencés jelenti számunkra azt a biztonsági hálót, amely a legnehezebb időkben is megtart.”

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Majoros Árpád Csaba / Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria