A menekültek munkába állását segítik kurzusaikkal Egyiptomban a szaléziak

Megszentelt élet – 2023. július 25., kedd | 14:07

Az egyiptomi szalézi misszionáriusok 2014 óta kínálnak képzéseket, hogy a menekülteket a munkavállaláshoz vagy önfoglalkoztatáshoz szükséges készségek elsajátításában segítsék a Sunrise Project (Napfelkelte projekt) keretében. A projekt a 2021–2022-es szeptemberi finanszírozási ciklusban folytatódott.

A tervet a szalézi rend amerikai fejlesztési ága, a Szalézi Missziók (Salesian Missions) által az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Népesedési, Menekültügyi és Migrációs Hivatalától (PRM) kapott finanszírozás tette lehetővé.

A projektet, amely eddig több mint háromezer szubszaharai afrikai, jemeni és szíriai menekült, valamint kiszolgáltatott egyiptomi megélhetését és életminőségét javította, egy kairói szalézi műszaki és szakképzési központ segíti. A képzés népszerűsége folyamatosan nő; ennek köszönhetően 498 gyakornok vett részt a programban, és 375 sikeres diplomát szerzett tizenkét műhelyben. A végzettek 77 százaléka menekült, 44 százaléka nő. A gyakornokok 27 százaléka talált hivatalos állást. Emellett nyolcvan gyakornok kapott induló támogatást és egyéni mentorálást, hogy saját vállalkozást indíthasson. A gyakornokok 75 százaléka menekült, 69 százaléka nő.

A szaléziak új módszert dolgoztak ki az induló finanszírozás mentorálásában. Nem külső tanácsadó dolgozik a gyakornokokkal, ehetett a szaléziak üzleti tantervet dolgoztak ki, és üzleti trénerként mentorokat alkalmaztak, hogy kiépítsék a helyi kapcsolatokat, és egyedibb, személyre szabottabb megközelítést biztosítsanak a gyakornokoknak. Az elmúlt három évben végzett nyomon követés során kiderült, hogy a mikrovállalkozások több mint 65 százaléka tizenkét hónap után is működött; a válaszadók 21 százaléka mondta azt, hogy jövedelme elegendő háztartási szükségleteinek kielégítésére, 17 százalékuk pedig azt, hogy van elegendő megtakarítása.

A Sunrise Project csapata szélesebb partnerhálózatot is kifejlesztett, hogy jobb eredményeket érjen el a gyakornokok számára. Ezek között van huszonnégy olyan cég és gyár, amely kész menekülteket alkalmazni és jogaikat garantálni. Ez fontos volt a gyakornokok gyakorlati helyének és a diploma megszerzése utáni elhelyezkedésének biztosításában.

A projekt csapata idén kapcsolatot épített ki egy egyiptomi ügyvéddel, aki a menekült és migráns munkavállalók jogaira szakosodott. Jogi panelbeszélgetéseket vezetett munkaadókkal és gyakornokokkal egy karrierbörzén. A potenciális munkaadók tájékoztatást kaptak a menekültekről, a menekültstátuszról, a nemzetközi emberi jogi egyezményekről és az ENSZ Menekültjogi Chartájáról; arról, hogyan lehet legalizálni a menekültstátuszt az egyiptomi munkaerőpiacon, valamint a menekült jogairól a munkahelyen. Megválaszolták a munkáltatók jogi megkereséseit, és megkapták a menekültekre vonatkozó legális munkaszerződés másolatát. A gyakornokoknak szóló foglalkozás nagyjából ugyanazokat az információkat, valamint a munkakörnyezetre vonatkozó munkavédelmi szabályokat tartalmazta.

„A Sunrise Project részeként biztosított technikai képzés sok résztvevőnek lehetővé tette, hogy növelje képzettségi szintjét, és stabil állást találjon, vagy saját vállalkozást indítson – ismertette Timothy Ploch, a Szalézi Missziók ideiglenes igazgatója. – A projekten keresztül nyújtott további szolgáltatások is igazi sikert arattak, biztosítva, hogy a résztvevők megkapják azokat a teljes körű szolgáltatásokat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassák ki képzésükből.”

A fő készségfejlesztő képzések mellett a Sunrise Project életvezetési képzést, arab nyelvleckéket, egészségügyi támogatást, vállalkozói ismereteket segítő műhelyeket, állásbörzéket, vetőmag-támogatást és erőszak-megelőzési tréningeket is kínál, hogy segítse a menekülteket a munkahelyen való helytállásban és az új környezethez való alkalmazkodáshoz szükséges készségek kialakításában. A projekt egyik nagy sikerét a további szociális szolgáltatások, köztük a tanfolyamokra való utazáshoz és visszautazáshoz szükséges utazási utalványok jelentik, amelyeket teljes mértékben finanszíroznak a résztvevők számára. A képzésben részt vevők kuponokat is kapnak élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlására a helyi boltban. Ez segít biztosítani az olyan alapvető szükségletek kielégítését, mint a táplálkozás, így a képzésben részt vevők az oktatásukra összpontosíthatnak, és rendszeresen részt vehetnek a műhelymunkákon.

Egyiptom cél- és egyben tranzitország is a menekültek és menedékkérők számára. 2022 végén több mint 289 ezer menekültet és menedékkérőt tartott nyilván az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) Egyiptomban, közülük 47 ezer személyt újonnan regisztráltak. Túlnyomó többségük a hazájukban zajló háborúk és a konfliktusok elől menekült, és Egyiptomba érkezett, hogy menedéket és biztonságot keressenek, mielőtt továbbindulnának következő célállomásuk felé. Sokan Kairó nyomornegyedeiben kötnek ki, ahol a menekültekre vonatkozó korlátozó nemzeti munkatörvények és az egyiptomiak által alkalmazott megkülönböztetés miatt nem tudnak megélhetést találni. A menekültek között sok a nő és a gyermek, akik szegénységbe kényszerülnek, és alig van módjuk arra, hogy gondoskodjanak magukról.

Forrás és fotó: ANS-Kairó/Szaléziak.HU

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria