Imádkozunk a békéért – A ferences rend is aktív részese lesz a lisszaboni ifjúsági világtalálkozónak

Megszentelt élet – 2022. augusztus 27., szombat | 18:59

Egy évvel a lisszaboni ifjúsági világtalálkozó előtt a Kisebb Testvérek Rendje bejelentette részvételét az eseményen, melyre a világ minden pontjáról érkeznek majd fiatalok Portugália fővárosába 2023. augusztus 1. és 6. között.

Ennek kapcsán a rendi kúria társadalmi igazságossággal, békével és teremtésvédelemmel foglalkozó hivatalának (JPIC) vezetője, Daniel Nicolas R. Blanco OFM ellátogatott a rend portugál tartományába. Felvette a kapcsolatot a szervezőbizottsággal, felajánlotta a JPIC közreműködésüket, és megosztotta javaslataikat. Carmo Diniz koordinátor beszámolt arról a fenntarthatósági programról, amellyel a rendezvény ökológiai lábnyomát kívánják csökkenteni – ez a téma különösen kedves a JPIC munkatársai számára.

Daniel testvér találkozott Fernando Motával, a portugál rendtartomány provinciálisával és más testvérekkel, akikkel a ferences lelkiséget, valamint Ferenc pápa Laudato si’ és Fratelli tutti kezdetű enciklikáinak értékeit kívánják képviselni a világtalálkozón.

A ferences tevékenységekben részt vesznek majd a kapucinus és minorita testvérek is, illetve az egész portugáliai Ferences Család. A tervek közt szerepelnek katekézisek, ferences felvonulás, koncert, továbbá egy ökológiai falu kialakítása is szóba került.

A lisszaboni ifjúsági világtalálkozó egyes napjain Massimo Fusarelli OFM miniszter generális is részt vesz majd.

A találkozón különleges helyet kapott két ferences szent: Páduai Szent Antal, akit más nyelveken Lisszaboni Szent Antalnak is hívnak, és a Gyermek Jézusról nevezett Mária Klára nővér – őket a lisszaboni ifjúsági világtalálkozó 13 védőszentje közé választották.

A pandémia miatt egy évvel későbbre áthelyezett rendezvény szervezése egyelőre egy háború tépázta Európában zajlik. „Európai találkozó lesz, a pandémia után, azonban egy háború zajlik a kontinensen. Imádkozunk a békéért” – tette hozzá Daniel testvér.

Forrás és fotó: Ferences Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria