Ferenc pápa az élelmezési és humanitárius válságkezelésről: Közösségben lehetséges a fejlődés

Ferenc pápa – 2023. május 11., csütörtök | 19:08

A Pápai Tudományos Akadémia székházában május 9–10-én konferenciát rendeztek Élelmezési és humanitárius válságok: tudomány és politika a megelőzés és enyhítés érdekében címmel. Ferenc pápa május 10-én fogadta a résztvevők küldöttségét.

Ha egy évig nem gyártanának fegyvereket, véget érhetne az éhezés a földön – idézte a pápa egy tudós gondolatát, amelyet pár hónapja hallott. A természeti katasztrófák, valamint a fegyveres konfliktusok, a politikai vagy gazdasági korrupció és a Föld, közös otthonunk kizsákmányolása akadályozzák az élelmiszer-termelést, fenyegetik egész népek táplálékhoz jutását. Ez a sürgető kihívás a vezetőktől előremutató és gyakorlati intézkedéseket kíván, hogy enyhítsék sok-sok testvérünk szenvedését, akik nem jutnak egészséges és elegendő élelemhez.

Ezt az összetett válságot tovább súlyosbították a Covid-19-járvány elhúzódó hatásai, miközben a testvéri szolidaritás megcsappant. Ez tény: a háború és az ínség tönkreteszi a testvéri szolidaritást, melyet a jelenlegi gazdasági modellek önző elvárásai is befolyásolnak – mutatott rá a pápa. Ezért tehát egyre inkább tudatosítanunk kell, hogy minden mindennel összefügg, ugyanakkor

a válság lehetőséget is teremt arra, hogy felismerjük a múlt hibáit és tanuljunk belőlük.

Ferenc pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy a Pápai Tudományos Akadémián megszervezett élelmezési és humanitárius válságkezelő konferencia járuljon hozzá nem pusztán a technikai megoldások kidolgozásához, hanem egy olyan egyetemes szolidaritás kifejlesztéséhez, amelynek alapja a testvériség, a szeretet és a kölcsönös megértés. Az Egyház támogat és bátorít minden olyan erőfeszítést, mely az élelmezést és válságkezelést segíti, egyben előmozdítja az átfogó emberi fejlődést, a népek közötti igazságosságot és a nemzetközi szolidaritást, ezáltal erősítve a társadalmi közjót.

Ferenc pápa beszéde végén háláját fejezte ki a konferencia résztvevőinek, imáiról biztosította őket, majd ismét megállapította: a válság és a konfliktus különböző fogalmak. A konfliktusok önmagukba zárt valóságok, ezért nehéz építő módon kijönni belőlük.

A válságokból azonban ki lehet, ki kell lábalni, aminek két feltétele van: egyedül nem megy, tehát közösség, csoport kell hozzá, a cél pedig a fejlődés, az előrehaladás.

„Köszönöm, hogy így álltok hozzá ehhez a válsághoz, hogy együtt és jobban jöjjünk ki belőle!” – mondta végül a Szentatya, majd a mindenható Isten bőséges áldását kérte a konferencia résztvevőire.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria