Szombaton vár mindenkit a Keresztény Sziget

Hazai – 2018. május 24., csütörtök | 12:18

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Makláry Ákost, a KÉSZ elnökét kérdeztük a közelgő eseményről.

– Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Keresztény Szigetet, amit családi–közösségi együttlétnek és gondolatébresztő eszmecserének is szánnak. Az utóbbi lehetőségét megteremtő pódiumbeszélgetések központi témája idén a digitális világ. Ebben élünk mi, keresztények is. Melyek azok a fő kérdések, amelyek Önben mint Krisztus-hívő emberben felvetődnek e téma kapcsán?

– Elsősorban az, hogy az Úr szeretetparancsa – amely Isten, embertárs és önmagam felé irányul – miként lehet domináns életalap ma. A digitális világ csodás ajándéka Istennek és nagy érték az emberiségnek, de mint minden jót, ezt is képesek vagyunk rosszul alkalmazni. Olyan fontos ma az oktató- és nevelőmunkában figyelmeztetni arra, hogy az internet eszköz, és nem cél, amiből sok-sok igazság fakad: a virtuális kapcsolat sekély, az ember lelke éhes marad, ha csak a közösségi hálón élek kapcsolatban a másik emberrel. Nehéz dolga van a szülőnek, aki szeretné megértetni gyermekével, hogy a digitális világ az igazán fontos életterületeken nem működik, igaz, megpróbálja elhitetni, hogy igen. Sokan élnek virtuális világban, miközben elmagányosodnak a földön. Egyfajta keresztes háborút kell vívni mindazért, amit emberségnek nevezünk, nehogy feloldódjon istenképiségünk a digitalizációban.

– Miért tartja fontosnak a KÉSZ, hogy gazdája legyen az eseménynek?

– Az ÉrMe Hálózattal a fentiekről ugyanazt gondoljuk, így könnyű az együttműködés. Saját tagjainknak és minden érdeklődőnek szeretnénk egy szép napot szerezni, ahol mi csak a kereteket biztosítjuk, hiszen a meghívott vendégek és a résztvevők egymást gazdagítják. Egy-egy ilyen rendezvény számomra mindig a pünkösdi csodára utal, ahol az emberek a Szentlélek cselekvő jelenlétében örülnek egymásnak, azaz él az Egyház.

– A keresztény válaszok keresésében milyen előadások, műhelyek segítenek majd a szigeten?

– A pódiumbeszélgetéseken négy szemszögből járjuk körül a jövő kihívásait: beszélünk az oktatás és a nevelés perspektíváiról, szó lesz az ismeretszerzés jövőjéről az internet világában, gondolkodunk majd a generációk közötti kapcsolatok újraértelmezésének szükségességéről, és arról is szólnunk kell, hogy krisztusi értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben. Keresztény szakembereket kértünk fel a beszélgetésekre, akik egymástól is tanulhatnak egy ilyen alkalommal.

– A programok sorában különlegességnek számít a Pedagógus Piknik. Miről szól ez az alkalom?

– A programot pedagógusok, szociológusok és mentálhigiénés szakemberek bevonásával rendezi a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Pedagógus Munkacsoportja. Jó volna, ha ez az első állomása lenne egy olyan sorozatnak, ami kapcsolat- és identitáserősítő pedagógustalálkozókból állna. A társadalomnak újra fel kell fedeznie a pedagógusokat, hiszen a jövő súlyosan rajtuk múlik, a pedagógusoknak pedig saját magukat kell felfedezniük, hogy pozitív pedagógusképet tudjanak sugározni a társadalom felé.

– Az Ép lélekkel, ép testben című blokk is szemléletformáló lehet…

– Ebben a kérdésben valahogy minden kor az arany közép megtalálásával küzdött, ahogyan ma is ez a jellemző. Sokan csak testben élnek, elsődleges a fizikai jó állapot, miközben a lelki–szellemi értékek elsorvadnak. Mások ez utóbbiak miatt képesek elhanyagolni testüket és egészségüket. Márpedig a kettő egymástól el nem választható, egyik a másikat erősíti és segíti. Az önmagát tönkretevő testépítő ugyanúgy nem vonzó, ahogyan a láncdohányos teológus sem. Aki helyesen viszonyul a lelki értékekhez, az tud kialakítani jó kapcsolatot az anyagvilággal is.

– Jelen lesz a Keresztény Sziget létrejöttét támogató csaknem harminc vállalkozás, és bemutatkozik számtalan keresztény civil szervezet. Mi ezeknek a szervezeteknek a közéleti szerepe, felelőssége?

– Sokan rajtuk keresztül alakítanak ki véleményt Jézus Krisztus Egyházáról, az ő munkájukat veszik alapul a közeledésre vagy az elutasításra. Az evangelizációban zászlóshajó egy hiteles keresztény vállalkozás vagy civil szervezet, akiknek abban is nagy szerepük van, hogy a politikai, gazdasági élet milyen irányba halad, a közjó szolgálatáról nem is beszélve. Nekünk van szükségünk arra, hogy lássuk az ő munkájukat, és a magunk módján segítsük őket, mert bennünket képviselnek. Hiszem, hogy a maguk területén kovászként tudnak hatni, az Egyház általuk tud hatni és éltetni.

– Az eseményt felszabadult szabadtéri családi–közösségi együttlétnek is szánják. Milyen programok várják a családokat a Keresztény Szigeten?

– Senki nem fog unatkozni, mert rengeteg gyermek- és családos programmal készülünk. Lesz bőven alkalom mozogni; fellép a Mézengúz gyermekzenekar; motoros bemutató után a hagyományőrző rendőrszázad is a vendégünk lesz. Boka Gábor interaktív János vitéz előadása, kézműveskedés és még sok meglepetés járul hozzá a szép és tartalmas családi naphoz a Keresztény Szigeten, ahol vért is adhatunk majd. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán olvasható.

Fotó: Fábián Attila

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria