A gyermekvállalás kérdéseiről szerveznek szakmai napot Budapesten

Nézőpont – 2023. november 10., péntek | 11:39

December 8-án Van megoldás címmel szakmai napot szervez a gyermekvállalás nehéz kérdéseiről papok és lelkipásztori munkatársak számára az MKPK Családügyi Bizottsága, az Országos Lelkipásztori Intézet, valamit a Katolikus Szeretetszolgálat. A közelgő eseményről Marton Zsolt családreferens püspököt kérdezte Makkné Kende Adrienn.

– Mit jelent az esemény témájában feltüntetett „gyermekvállalással kapcsolatos nehézség” kifejezés? Hogyan találkoznak ezekkel a kérdésekkel a papok?

– Családokkal foglalkozva bizalmas beszélgetésekben felmerül a téma: gyónásban, házas csoportban, baba-mama klub alkalmain, lelki beszélgetésben is találkozunk vele a lelkipásztori munkánk során. Jegyesoktatásokban is nagyon érdemes ezeket a kérdéseket felvetni. Lelkinapunkon két gyermekvállalással kapcsolatos kérdéskört szeretnénk körbejárni: egyrészt amikor a pár termékenységi problémákkal küzd, illetve amikor a család úgy érzi, jelen helyzetükben nem tudnak újabb gyermeket vállalni.

Amikor a szülőkben ott él a vágy, hogy gyermeket szeretnének, de nem érkezik baba, ilyen helyzetben úgy érezhetik, hogy nincs értelme a házasságuknak, terméketlen a házasságuk. Ez válságot jelenthet mind férfi-női mivoltukban, mind a párkapcsolatukban, de a hitükben is.

Bár a világ számos megoldást kínál a termékenységi nehézségekre, mi azonban erkölcsi értékrendünkkel összhangban szeretnénk segítséget és szempontokat adni, hogy mit mondhat, hová irányíthatja a párt a pap, ma milyen lehetőségek érhetők el. 

Előfordulhat azonban nehézségként az is, hogy a család úgy érzi, nem tudnak újabb gyermeket vállalni. Nagy áldozat gyermeket nevelni, adódhat olyan élethelyzet, amikor fizikailag vagy pszichésen nem győzik a szülők. Nem elegendő válasz papként, hogy Isten majd megoldja, majd Ő segít. A katekizmusban olvashatjuk, hogy Egyházunk hangsúlyozza a szülői felelősség gyakorlását. Vagyis bizonyos helyzetekben, komoly indokok esetén a pár törekedhet arra, hogy elkerüljék a család bővülését. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökhöz folyamodnak ilyenkor. A szakmai napon beszélünk arról is, hogy milyen mai, tudományosan megalapozott módszerekhez, cikluskövetési szakemberekhez fordulhatnak a párok, ha el szeretnék kerülni a gyermekáldást, és miért nem a fogamzásgátlás jelenti a valódi megoldást ebben az esetben.

– Nagyon sajátosan családos a gyermekvállalás témája, miért fontos, hogy mit mond erre a pap?

– Papként feladatunk megismerni a ránk bízottak életének valóságát, valóságos örömeit és kihívásait. Arra buzdítom a paptestvéreket, hogy próbáljunk beleérezni, mit jelent a családban a gyermekek vállalása, nevelése vagy akár a gyermektelenség próbatétele. Fontos, hogy legyünk empatikusak. Az együttérzés, érzékeny jelenlét mellett elengedhetetlen, hogy az Egyház hivatalos tanítását szeretettel képviseljük, és így megerősítsük a házaspárokat. A pásztor ott van a nyájjal – érezzék a párok, hogy nincsenek egyedül. Bár a pap nőtlenségben él, sok családdal van kapcsolata, látja hétköznapjaikat, örömeiket. És fontosnak kell éreznünk a gyermekvállalás nehézségeit, mi is azonosuljunk ezekkel, még ha nem is konkrétan, személyesen érint, hiszen cölibátusban élünk. Arra hívom paptestvéreimet, hogy ne legyünk kioktatóak – a cölibátus szeretetteljes kihívásaiban benne élünk ugyan, de – nem éljük át egzisztenciálisan a saját gyermekek felnevelésének küzdelmét, nem izgulunk a feleségünk szülése miatt, nem érintenek termékenységi problémák.

A pap legyen érzékeny, empatikus – nem érzi a saját bőrén a nehézségeket, de a rábízottaknál ezek a problémák érzékelhető, valós, mindennapokat meghatározó kihívások, melyek esetenként hitüket is érintik, ezért is fontos mellettük állnunk és segítenünk őket.

– Hogyan tud az Egyház segíteni a gyermekvállalással kapcsolatos nehézségeket megtapasztaló családoknak?

– A teológián valamennyit tanulnak erről a papnövendékek, de nem olyan mélységben, ahogyan erre a lelkipásztori gyakorlatban szükségük lesz. Folyamatos önképzéssel és hiteles szakemberekkel való beszélgetésekből, párokkal és családokkal való találkozásokból sokat meríthetnek a papi élet folyamatában. A papnak nem kell mindentudónak lennie – vannak kiváló, hívő szakemberek, őket kell megtalálnunk, tőlük kell segítséget kérnünk. Ne szégyelljünk kérdezni és tanulni tőlük! Erre szeretnénk lehetőséget teremteni a deember 8-ai lelki nap megszervezésével is.

Itthon ígéretes új lehetőségek kínálkoznak. A Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektje révén létrejött a cikluskovetes.hu oldal, az elmúlt években orvosi továbbképzésekre került sor, hogy a legújabb szakmai protokollok szerint gyógyító szakemberek itthon is elérhetőek lehessenek. Illetve több mint száz cikluskövetési oktató képzésére is sor került. Ők azok, akik házaspárokat kísérhetnek a gyermekvállalás kérdéseinek megoldásai felé vezető úton. E szakemberek munkájának köszönhetően erkölcsileg elfogadható, eredményes, friss tudományos kutatási eredményeken alapuló alternatívát tudunk kínálni a fogamzásgátlás és a lombikeljárások helyett. A SOTE-n elindulhatott a gyermekre vágyó párok kivizsgálását és gyógyítását célzó RRM szakrendelés, a Természetes Gyermekáldás Ambulancia.

Fontos, hogy papként ki tudjunk igazodni, hogy melyek az Egyház tanításának megfelelő utak, ezek hogyan működnek és miért ajánlhatjuk jó szívvel az érintett házaspároknak.

– Mit remélnek szervezőként a december 8-ai naptól?

– Mélyen hívő szakemberek és paptestvérek találkozhatnak, megismerkedhetnek, ismeretlen témák ismertté válhatnak, tabuk ledőlhetnek. Végső soron az élet kultúráját szeretnénk általánossá tenni – ezt keresztény hivatásunk fontos részének tartom. Megismerve a test teológiáját, és hogy ez mit jelent a gyakorlatban, az atyák egész közel érezhetik magukat ahhoz, hogy milyen fontos része a hivatásuknak a jegyesekért és házasokért, gyermeket várókért és családosokért végzett szolgálat. Hiszen

a család az Egyház jövője. A test teológiája Szent II. János Pál pápa nagyon mély, biblikus teológiai tanítása arról, hogy mit jelent embernek lenni. Ezt a tanítást minden papnak fontos megismernie ahhoz, hogy Isten eredeti terve szerint értsük a férfit és nőt, a házasság valóságát, a családot. 

Hívjuk és várjuk a paptestvéreket és diakónus munkatársaikat, mert őszinte választ kaphatnak erkölcsi és gyakorlati kérdéseikre egyaránt. Bízom benne, hogy sokan elfogadják a meghívásunkat, sokan mernek és akarnak kérdezni.

Bővebb információ, programleírás és jelentkezés IDE kattintva található.

Szöveg: Makkné Kende Adrienn

Fotó (archív): Lambert Attila/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria