Felavatták Vácott Kornis Gyula szobrát

Hazai – 2019. szeptember 3., kedd | 17:20

Az idén különösen ünnepélyes esemény volt a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitója, hiszen a székesegyházban tartott Veni Sancte után leplezték le Kornis Gyula (1885–1958) paptanár, filozófus, kultúrpolitikus, államtitkár szobrát.

Varga Lajos segédpüspök áldotta meg Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását, amely a piarista gimnázium főbejárata előtt kapott helyet.

A díszes talapzatra állított egész alakos szobrot Szilvásy László piarista tartományfőnök, Kalász Ákos, a váci piarista gimnázium igazgatója, Schmidt Mária, Rétvári Bence, Fördős Attila polgármester, és az alkotó, Juha Richárd leplezte le.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár köszöntőjében Kornis Gyula egy papírra vetett gondolata alapján kiemelte: a magyarság sorsa, boldogulása attól függ, hogy a fiatalokat büszke magyaroknak neveljék a családok, a pedagógusok, mert csakis akkor lehet bízni a nemzeti megmaradásban, felemelkedésben, ha ez a szemlélet a nevelés zsinórmércéje.

Kornis Gyula helyi hősnek tekinthető, hiszen itt született, itt nevelkedett, itt választották országgyűlési képviselőnek – emlékeztetett a politikus.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója egyebek mellett kiemelte: Kornis Gyula tudatában volt annak, hogy a műveltség és a kitanultság felelősséggel is jár, vagyis akinek jut a szellemi jóból, aki képes azt feldolgozni, alakítani és alkalmazni, annak kötelessége ezt a tudást a köz javára kamatoztatni.

„Híven piarista tanulmányaihoz is, mindig a nemzet érdekét nézte, ennek szellemében politizált, beszélt és tanított, példát adott mindenkinek, hogy nincs megalkuvás, nincs félelem, csak bátorság van és tisztesség. Értette az idők szavát, hiszen igazi konzervatív volt. Konzervatívnak lenni pedig annyit tesz, mint megőrizni mindent, amit érdemes, ami jó és működik, megújítani mindent, amit érdemes, de éppen az adott formájában nem állja ki az idő próbáját, elengedni és meghaladni mindent, ami szükségtelenné, korszerűtlenné és haszontalanná vált. Erre a fajta gondolkodásra a Trianon utáni Magyarországnak különösen szüksége volt, de nem nélkülözhetjük ma sem” – mondta a szónok.

Zárszóként így fogalmazott: Kornis Gyula szobrával az utókor megköszöni írásait, gondolatait és tetteit, hiszen egy nehéz, sokfelől átkozott korban volt nemzetének hű szolgája és tanítója, így méltó arra, hogy tisztelet övezze emlékét, példaadását.

* * *

Kornis Gyula Vácott született, általános iskolai tanulmányai után szülővárosában és Kecskeméten járt gimnáziumba. 1939-ig piarista szerzetes, paptanár volt, továbbá filozófus, egyetemi tanár, egyetemi dékán, egy ideig a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztét is betöltötte, illetve kultúrpolitikusként, államtitkárként szolgálta a hazát a keresztény-konzervatív-nemzeti gondolkodás egyik kiemelkedő szószólójaként.

Újonnan felállított bronzszobra a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány finanszírozásával készülhetett el, a talapzatot a gimnázium munkatársai készítették, a szobor környezetének kialakításában, rendezésében pedig Vác Városának Önkormányzata is fontos szerepet vállalt.

Szöveg: Ribáry Zoltán

Fotó: Ribáry Zoltán; Kovács Attila/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria