Hogyan segíthetünk az ukrán válsághelyzetben? – Katolikus egyházi felhívások – FRISSÍTVE

Hazai – 2022. március 20., vasárnap | 14:30

Az alábbiakban a hazai katolikus egyházi honlapokon közzétett felhívásokat gyűjtöttük össze; összeállításunkat a beérkező információk alapján bővítjük. Ne feledjük el az adományok mellé odatenni imáinkat is!

Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász az ukrajnai válsághelyzetben különösen is azok mellé áll, akik a legkiszolgáltatottabbak. A munkatársak összegyűjtötték, az eddigi tapasztlatok alapján mire van szükség és hogyan lehet csatlakozni a Katolikus Karitász segítségnyújtásához.

Elsődlegesen az alábbiakra van szükség a menekültek fogadásának érdekében.

Szállásra elsősorban Budapesten és annak vonzáskörzetében van szükség. A felajánlás megtétele előtt kérjük, gondolja át, hogy mennyi időre hány főt tud befogadni, és mit tud nyújtani számukra – szállás (személyenként egy fekhely), teljes ellátás (szállás, étkeztetés, tisztálkodási lehetőség), van-e főzési lehetőség (ingyenesen vagy térítéses).

Szállás felajánlását az alábbi űrlap kitöltésével teheti meg:
SZÁLLÁS FELAJÁNLÁS

Önkéntesek helyszíntől függően különböző feladatokat végezhetnek, a menekültek fogadásától kezdve a felajánlott adományok rendezéséig. Ahhoz, hogy munkájuk jól hasznosuljon megtervezik beosztásukat. Önkénte munkára a jelentkezést az alábbi űrlapon várják:
ÖNKÉNTES JELENTKEZÉSE

A menekültek számára egyrészt olyan élelmiszereket gyűjtenek, melyek azonnal fogyaszthatók, vagy azonnal nem fogyasztható, főzést igénylő tartós élelmiszerek. Mindenképpen olyan élelmiszereket kérnek, melyek hűtést nem igényelnek!

Ezeken kívül a határnál való ellátáshoz és a melegedő pont működtetéséhez szükség van plédekre, hálózsákokra, evőeszközre, pohárra és tányérra, felfújható matracra. Úti csomagba szükség van még kis méretű tusfürdőre, samponra, fogkrémre, fogkefére, kézfertőtlenítőre (kendő vagy gél), törölközőre, papírzsebkendőre.

Kérik, ruhaadományt egyelőre ne küldjenek, azt a hosszútávú ellátáshoz kérjük majd a későbbiekben, most nem tudjuk tárolni.

A Katolikus karitász az ország egész területén gyűjt az alábbi gyűjtőpontokon:
ÁTVEVŐ PONTOK LISTÁJA

További felajánlásokkal kapcsolatban, kérik, írjanak a karpataljaert@caritas.org.hu e-mail-címre.

Hogy lehet még segíteni?

– a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent)
– online adományozással a szervezet honlapján – www.karitasz.hu – keresztül
– a Katolikus Karitász központi bankszámláján „ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Részletek ITT.

*

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított. Aki szeretne szegíteni, megteheti az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonal hívásával (egy hívás 250 forint támogatást jelent).

A közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, a külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a szeretetszolgálat.

Aki egyéb felajánlást tenne vagy kapcsolatba szeretne lépni a szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail-címre írhat.

Részletek ITT.

A Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontjainak országos listája ITT található.

*

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász tuzséri Páduai Szent Antal-karitászcsoportja szintén bekapcsolódott az ukrajnai háború elől menekültek fogadásába, megsegítésébe, elszállásolásába a záhonyi önkormányzattal karöltve.

A karitászcsoport szeretettel kéri a további önkéntesek csatlakozását az Ukrajnából érkező menekültek megsegítéséhez, valamint adományokat is szeretettel fogadnak.

Az adományokat a tuzséri karitászszervezet telephelyén (Tuzsér, Lónya u. 7., kapcsolattartó: Tóth Tiborné: 30/646-3616); a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia épületében (Nyíregyháza, Kossuth tér 4), valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász központjában (Nyíregyháza, Tábor u. 1./E., kapcsolattartó: Rosszel Gertrúd, 30/116-5737) fogadják.

Részletek ITT.

*

Egri Főegyházmegye

Az Egri Főegyházmegyei Karitász Központban (Eger, Szaicz Leó u. 7.) és a miskolci Karitász PONTban (Miskolc, Király u 5/A Szinva park) folyamatosan fogadják a felajánlásokat.

A főegyházmegyei karitászközpont igazgatója, Árvai Ferenc atya munkatársaival a magyar-ukrán határ mellett, Barabás településen személyesen vesz részt a segítő munkában, a nap 24 órájában fogadják a menekülteket. A plébániai karitászcsoportok a központtal együttműködve gyűjtik az adományokat. A főegyházmegye számos járművet ajánlott fel a bajbajutottak szállítására, így az érsekség, intézmények és a Szent István Rádió és Televízió kisbuszai is munkába álltak. Az ország távolabbi pontjaira, menekültszállásokra juttatták el  a határon át érkezőket.

Az Egri Főegyházmegye 55 köznevelési és szakképző intézmény fenntartója, az óvodák, általános és középiskolák széles körű összefogással helyi akciók keretében gyűjtenek és továbbítják a felajánlásokat a megfelelő helyre.

A főegyházmegye fenntartásában működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szociálpedagógia tanszéke, Családbarát Programirodája és Hallgatói Önkormányzata az Egri Főegyházmegyei Karitász Központtal együttműködve gyűjt. Részletek ITT.

Az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont (Eger, Széchenyi u. 1.) is gyűjtőpontként működik a belvárosban, miként a Főegyházmegyei Irodaház (Eger, Deák Ferenc út 49.).

 

*

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A budapesti Szent Erzsébet Karitászközpont a – Katolikus Karitásszal együttműködve – szervez gyűjtést és juttatja el az adományokat a rászorulóknak.

A helyzetre való tekintettel Erdő Péter bíboros, prímás, az egyházmegye főpásztora is válságstábot hozott létre, és arra kérte paptestvéreit és a plébániák híveit, hogy a helyi Karitász vagy a Szent Erzsébet Karitászközpont felé jelezzék felajánlásaikat (élelmiszer, matrac, takaró stb.) – még akkor is, ha el tudnák szállítani a határra vagy Kárpátaljára, – hogy az ottaniak felkészüljenek annak fogadására.

Március 6-tól nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést szerveznek két héten keresztül, ezt is a Szent Erzsébet Karitász Központ koordinálja, illetve juttatja majd el az illetékeseknek országos szervezetével együttműködve. Akik ruhákat, matracokat szeretnének felajánlani, azok ezt a plébániai karitászcsoportoknál jelezzék, hiszen mostanra sok menekült családoknál, illetve plébániákon van elszállásolva.

Részletek ITT és ITT.

*

Győri Egyházmegye

A Győri Egyházmegyei Karitász – a Katolikus Karitász koordinálásával – gyűjtést szervez a háború elől menekülő családok számára.

Arra kérnek minden jóakaratú embert, hogy a következő tárgyak, élelmiszerek adományozásával segítsék a szolgálatot: matracok, takarók, plédek, melegítést nem igénylő konzervek (májkrém, löncshús stb.).

Gyűjtőpontok:

Bük (Torkos sor 3.) H–Cs: 9–12, 13–15
Csorna, katolikus plébánia (Szent István tér 37.) H, Sz: 9–12; K, Cs: 13–16
Győr, Apor Vilmos Ház (Kandó Kálmán utca 10.) H–P: 9–12
Lébény, Szent Jakab Látogatóközpont (Templom tér 2.) H–P: 15–16
Mosonmagyaróvár, Nepomuki Szent János-plébánia (Szent István király u. 110.)
Mosonmagyaróvár, Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda (Fő u. 4.) H–P: 8–19
Sopron, Szent Márton Ház (Magyar u. 19–21.) H–P: 9–12
Szákszend, katolikus plébánia (Fő u. 2.)

A Győri Egyházmegyei Karitász az egyházmegye nyolc gyűjtőpontján leadott adományokat ütemezett szállítással, a Katolikus Karitász iránymutatásai alapján a lehető legrövidebb időn belül eljuttatják az ukrán határ közelében létrehozott befogadóközpontba.

Köszönettel fogadnak minden jószándékú felajánlást határmenti önkéntes szolgálatra. További információ és jelentkezés: gyorcaritas@gmail.com; +36-96/283-038

Aki pénzadománnyal szeretné segíteni a segélyakciót, az alábbi módokon teheti meg:
• a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent)
• online adományozással a Katolikus Karitász honlapján keresztül
• a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel: 12011148-00124534-00100008 (Raiffeisen Bank)
• A Győri Egyházmegyei Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel: 10700031-72331772-51100005 (CIB Bank)

Részletek ITT.

*

Görögkatolikus Metropólia

A már korábban is segélyezésre használt számlaszámra küldhet bárki adományt, amelyet a bajba jutott testvéreink javára fordítanak:

Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház
10702071-69121841-51400006
IBAN: HU75 10702071-69121841-51400006
SWIFT kód: CIBHHUHB
A közlemény rovatba csak annyit kell írni: „Ukrajna”.

Részletek ITT.

*

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök levélben fordult az egyházmegye híveihez és az otthonaikat elhagyni kényszerülő menekült embertársainkhoz. A levél ITT olvasható.

*

Több segítségnyújtó pontról is befutott kérés a Hajdúdorogi Főegyházmegye részére, hogy önkéntesekre lenne szükség. Kérik, aki teheti, áldozzon az idejéből és erejéből a háborútól szenvedők megsegítésére.

Fontos hétköznapokra is jelentkezzenek önkéntesek. Hétvégén van elég segítő, hétköznapokon van nagy hiány a segítőkből.

Jelenkezni online lehet ITT.

A beküldött jelentkezéseket a központi segélyszervezetekhez juttatják el és ők fogják keresni a jelentkezőket.

A segítséget elsősorban Kisvárdán, a Szent Damján Görögkatolikus Kórházban és Barabáson várják. Az étkezésről és szállásról ők gondoskodnak. Ha valakinek problémát jelent az eljutás, kérem jelezze az alábbi e-mail-címen, és megszervezik az utazást: hdtitkar@gmail.com

*

A Hajdúdorogi Főegyházmegye is elsősorban a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet munkáját igyekszik segíteni.

A szervezet vezetője, Szkoropádszky Péter atya tájékoztatása szerint a legnagyobb hiány tartósélelmiszerből van, egyre nagyobb a félelem, hogy nem lesz mit enni a térségben, a boltok polcai már most üresek.

Ezért minden jó szándékú segítőt arra kérnek, hogy amennyiben módjukban áll, főként konzervet, lisztet, cukrot, olajat, rizst, tésztát, kekszet, tartós tejet, teát valamint higiénés szereket tartalmazó csomagokat állítsanak össze és juttassanak el a Metropólia számára.

Hogyan tehetik ezt meg?

– Minden parókiánk gyűjtőpont;

– Minden oktatási intézményünk gyűjtőpont;

– Minden szociális intézményünk gyűjtőpont.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye területénre beérkezett adományokat Debrecenbe, a Petőfi tér 8. szám alatt található Metropolitai Hivatalba viszk be önkéntesek és onnan viszik tovább. 

A Görögkatolikus Metropólia a Katolikus Karitász munkáját is igyekszik támogatni, ezért a beérkező segélyszállítmányok egy részét a barabási határátkelőnél kialakított központ kapja, a többit pedig önkéntesek viszik át Kárpátaljára.

További részletek ITT.

*

A Miskolci Egyházmegyei Karitász szeretettel vár mindenkit, aki önkéntes munkájával szeretne hozzájárulni a háború elől menekültek támogatásához.

Jelentkezni a miskolcikaritasz.onkentes@gmail.com e-mail-címen lehet, az elérhetőség megadása után (például telefonszám) az egyházmegyei karitász munkatársai felkeresik a jelentkezőket a feladatok részleteivel.

Ugyanitt várják azok jelentkezését is, akik lakhatást és ellátást tudnak felajánlani számukra.

*

A Katolikus Karitász a Nyíregyházi Egyházmegyével szorosan együttműködve Barabás községben lát el szolgálatot. Barabáson 12 órás műszakokban váltják egymást a segítők: 8–20 óráig és 20 órától másnap 8 óráig.

A következő tevékenységekhez várnak segítséget:
– ételosztás, raktárkészlet-rendezés, adományátvétel, úti csomagok összeállítása, menekültek be- és kikísérése a járművekhez,
– a nyelveken beszélők a regisztrációs pultnál is tudnak segédkezni,
– fuvarszolgálat (saját járművel).

Beszélt idegen nyelv előny, de nem feltétel!

Kérjük, a szolgálattal/felajánlással kapcsolatban minden esetben vegyék fel a munkatársakkal a kapcsolatot:
Karitász Bázis, Barabás (0–24)
Telefon: +36 30 163 33 35

 

A Nyíregyházi Egyházmegye a háború sújtotta Ukrajna közvetlen szomszédja. A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász tevékenységének köszönhetően valóban eljutnak a felajánlások az arra rászorulókhoz.

Ön is segíthet, ha a szükséges használati tárgyakat és élelmiszert ajánlja fel:
– olyan tartós élelmiszert, mely előre csomagolt, a helyszínen könnyen felbontható, nem igényel tányért, evőeszközt és konyhai előkészületet: előre csomagolt, könnyen bontható májkrém, vákuumcsomagolt, szeletelt szalámi, lapkasajt, konzerv, szeletelt toastkenyér, csomagolt croissant, ivójoghurt, zacskós keksz, kis kiszerelésű, dobozos üdítőital, babaétel
– pelenka, kis kiszerelésű fertőtlenítő, nedves törlő
– ásványvíz (0,5 l-es és nagyobb kiszerelésben)
– takarók
– játékok

A melegedőkben, ideiglenes és tömegszállásokon tartózkodók, valamint a családok számára, melyek találnak szállást, de a megélhetésük nem megoldott, szükség lehet tartós, konyhai előkészületet is igénylő élelmiszerre, például: olaj, rizs, liszt, cukor stb.

Az adományok átvételének helyszíne:
Szent Miklós Ház
4400 Nyíregyháza, István u. 3. (régi START épület)
H–CS: 7.30–16.00
P: 7.30–13.30

Előzetes telefonos egyeztetésre nincs szükség, a portán leadhatók a felajánlások.

A híradások szerint sokan várakoznak az országhatárnál vagy maradtak otthon, de anyagi támogatásra szorulnak. Számukra a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász a Kárpátaljai Karitásszal együttműködve közvetlenül utal gyorssegélyt a bankszámlaszámáról.

Ha anyagi támogatással szeretne segíteni, az egyházmegyei karitász számlaszámára utaljon.

A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász bankszámlaszáma:
CIB 10702071-69264122-51100005

Kérdésével fordulhat a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatójához, dr. Oláh Tamáshoz is: +36 30/163 33 35

Aki segíteni tud, vagy aki rászorul a segítségre, jelentkezzen a segitunk@nyirgorkat.hu e-mail-címen vagy a +36 30/976 4914-es telefonszámon.

Részletek ITT.

*

Kaposvári Egyházmegye

A Kaposvári Egyházmegyei Karitász is segít a magyar–ukrán határnál.

A Karitász munkatársai tartós élelmiszerekkel, tisztálkodó- és tisztítószerekkel megrakott kisbusszal érkeztek a magyar-ukrán határhoz. Barabáson, a határ menti fogadóállomáson nyújtanak segítséget a menekülteknek. Rögzítik adataikat, ellátják őket, illetve pihenési lehetőséget biztosítanak számukra, mielőtt továbbindulnának.

Rövid időn belül újabb kisbusz indul a magyar–ukrán határra Kaposvárról, hogy az addig összegyűjtött adományokat eljuttassa a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek számára. Mindemellett a Balaton déli partjára is visznek segélyszállítmányt, ahol a már elszállásolt menekülteket látogatják.

A Kaposvári Karitász továbbra is várja a tartós élelmiszer-, tisztálkodó- és tisztítószer adományokat, melyeket hétköznap reggel 8 és 11, illetve 13 és 16 óra között lehet átadni a Kaposvári Karitász irodájában (Kaposvár, Füredi u. 65.).

*

Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet

A szervezet felhívással fordul a jószándékú, adakozni kívánó emberekhez. A kialakult helyzetben nagyon sok kérés és gyorsan megoldandó feladat hárul ránk a Kárpátaljára érkező és az itt maradt rászorulók ellátására.

Jelen pillanatban a tárgyi adományok átjuttatása a határon komplikált. Ebből kifolyólag azonnali segítségként a pénzbeli adományok azok, amelyeknek most a legnagyobb hasznát veszik, ugyanis ezeket azonnal fel tudják használni az ellátáshoz szükséges dolgok beszerzésére (élelmiszer, higiéniai szerek, stb.).

Az adományokat a palágykomróci görögkatolikus egyházközség magyarországi számlájára fogadják, ahonnan az adományok el tudnak jutni a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezethez.

Számlatulajdonos teljes neve: Palágykomoróci Görög Katolikus Egyházközség
Számlaszám: 111007028500124559000005
IBAN számlaszám: HU78 111007028500124559000005
A számlavezető bank SWIFT kódja: CIBHHUHB
A számlavezető bank neve: CIB BANK

További információ: szentpanteleimonkaritasz@gmail.com e-mail-címen kapható.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

*

Pannonhalmi Főapátság

A Pannonhalmi Főapátság a Pannonhalmi Egyházmegye Karitász Szervezetével összefogva szervez adománygyűjtést.

Az adományokat mindennap 9 és 19 óra között várják a Pannonhalmi Főapátság portáján, de az egyházmegyei karitásszal előre egyeztetve más helyszíneken, a Pannonhalmi Területi Apátság plébániáin is tudják fogadni a felajánlásokat.

A felajánlásokból támogatni szeretnék egyrészt azokat a menekült családokat, amelyek a Pannonhalmi Területi Apátság híveinél, vagy a plébániákon találtak, találnak menedékre. Másrészt segítséget ajánlottak a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely együttműködik a krízis kezelésében a Katolikus Karitásszal. A szervezetek Győrben és környékén is folyamatosan alakítják ki a befogadóállomásokat a menekülteknek, valamint – elsősorban – élelmiszerrel és higiéniai termékekkel támogatják őket. Az adományok egy részét ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Regionális Központjának juttatják el.

Cél az is, hogy a lehetőségekhez mérten támogassák a Pannonhalmi Bencés Gimnázium kárpátaljai testvériskoláját. A karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot bezárták és tranzitszállássá alakították, naponta több száz menekültről gondoskodnak ott.

Jelenleg tartós élelmiszereket, készételeket és higiéniai termékeket gyűjtenek. Szükség van továbbá előre feltöltött SIM-kártyákra és power bankokra is, hogy a hazájukat elhagyók telefonálni tudjanak.

A konkrét adománylistát ITT találják.

Nagy segítség a szervezőknek, ha felajánlásaikat külön termékcsoportonként rendezve adják le. Kérik, házi készítésű ételeket és italokat ne hozzanak, mert azokat az élelmiszerbiztonsági előírások miatt nem tudják elfogadni. Ruhaneműre, takarókra és pokrócokra jelenleg nincs szükség.

A gyűjtést a Pannonhalmi Egyházmegye Karitász Szervezete és Lőrincz Pál atya vezeti. Kérdéseikkel Jurinka Szilveszter atyához (szilveszter@osb.hu), vagy Dobszay Balázs osztályfőnökhöz (dobszay@osb.hu) fordulhatnak.

*

Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász is megkezdte az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek megsegítését, a támogató feladatok koordinálását.

Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató levelet közölt a legfrissebb információkkal, illetve tájékoztatással a segítségnyújtás lehetőségeiről. A levél teljes terjedelemben ITT olvasható.

Plébániák, plébániai karitászcsoportok, közösségek helyi szinten tudnak tartós élelmiszert, és tisztálkodási szereket gyűjteni. Érdemes a helyi önkormányzatokkal egyeztetni és az adott helyeken akár kibővíteni a gyűjtést. Az adományok összegyűjtése után az egyházmegyei Karitász megszervezi a szállítást és az adományok célba juttatását.

A pécsi karitászközpont elérhetőségei:
e-mail: karitasz@pecs.egyhazmegye.hu, besenczizs@pecs.egyhazmegye.hu
tel.: +36 72 532 207

Szálláshelyek és befogadó családok jelentkezését is várják a hosszú távú segítségnyújtás érdekében. Ezt a felajánlást a Katolikus Karitász erre a célra nyitott csatornáin tudják megtenni.
E-mail: karpataljaert@caritas.org.hu
tel: +36 (1) 372 0910

Pénzadománnyal is lehet a munkát segíteni. Erre országosan, egységesen központi bankszámlaszám áll rendelkezésre:
Nemzeti Összefogás 11711711-22222222

Telefonos adományvonal a bajbajutottakért: 1357 (egy hívás 500 Ft segítség)

Részletek ITT.

 

*

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A Magyarországra érkezett, Szegeden és környékén tartózkodó mintegy kétszáz kárpátaljai menekült megsegítésére továbbra is várja a felajánlásokat a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász. 

A háború borzalmai elől menekültek több szálláshelyen: a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos házban, Ásotthalmon és a szegedi Öthalmi Kollégiumban laknak. A hazájukat, otthonaikat hátrahagyó családok maguknak szeretnének főzni, ezért szívesen fogadnak jó állapotú serpenyőt, főzőedényeket, evőeszközöket, valamint a főzéshez szükséges alapanyagokat: lisztet, olajat, cukrot, fűszereket és tésztát.

A segélyszervezet továbbra is vár új fehérneműket (gyermek és felnőtt minden méretben), új zoknikat, papucsokat, utazótáskákat, bébiételt, konzervet, tartós tejet, készételt, ágyneműhuzatot, takarót, törölközőket, női higiéniai és tisztálkodószereket.

Az adományokat a karitász szegedi, a Csongor tér 12. szám alatt működő központi irodájában adhatják le a segítő szándékú emberek.

Kérdéseikkel, felajánlásokkal kapcsolatos hívásaikat a szervezet két munkatársa: Ancsa-Molnár Hajnalka a 20/828-9972-es, Szabó Orsolya Anna a 30/ 510-1774-es telefonszámon várja.

Egyéb felajánlásokat – önkéntes munka, tolmácsnak jelentkezés – a szegedukrajna2022@gmail.com e-mail-címen tehetnek.

A segíteni szándékozók pénzbeli felajánlásokat is tehetnek: a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886-00000000 számlaszámára utalhatnak. A közleménybe kérik feltüntetni: „a kárpátaljai családok megsegítésére”.

*

Székesfehérvári Egyházmegye

Az egyházmegyei karitász a Katolikus Karitásszal együttműködve elsősorban önkéntes munkával, tárgyi adományokkal segíti az ukrajnai menekültek ellátását. Az egyházmegye területén lévő plébániákhoz köthető önkéntes karitászcsoportok sokoldalúan segítenek a menekültek ellátásában.

A „Tartós szeretet” elnevezésű országos segélyprogram keretében, a nagyböjti időszakban, március 20. és 27. között zajló tartósélelmiszer-gyűjtő akció során a befolyt adományokat a háború elől menekülők megsegítésére fordítják. Az adományokat a templomokban lehet leadni.

További felajánlásokat (élelmiszer, tisztálkodószerek, higiénés termékek, takaró, játékok…) köszönettel fogadnak a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász központjában (8000 Székesfehérvár, Lövölde u. 28/A), hétköznap 8 és 16 óra között.

Felhívják a figyelmet arra, hogy mivel előreláthatóan hosszú távon szükség lesz a segítségnyújtásra, a pénzbeli adományokat tudják a legjobban felhasználni az aktuális szükségleteknek megfelelően. A pénzadományozás többféle módon történhet:
– a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent)
– online adományozással a szervezet honlapján – www.karitasz.hu – keresztül
– a Katolikus Karitász központi bankszámláján, „ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

*

Szombathelyi Egyházmegye

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász folyamatosan fogad be Ukrajnából hazánkba érkező menekülő családokat. Az Ő ellátásukat szeretnék a lehető legjobban megoldani, illetve az Ungváron élőket támogatni, ehhez kérnek segítséget. Sok plébánia máris gyűjtésbe kezdett.

Elsősorban matracra, takaróra, plédre, párnára, ágyhuzatra, hálózsákra, törölközőre, pelenkára, bébiételre, női higiéniai termékekre, valamint olyan élelmiszerekre van szükség, melyek gyorsan fogyaszthatók: konzerv, levesporok, készételek, kekszek, édesség stb.

Az összegyűlt adományokat a Karitász Központban lehet leadni (Szombathely, Hollán E. u. 14.). Ahol nem megoldott a szállítás, kérik, jelezzék a szombathelyikaritasz@gmail.com e-mail-címen vagy a 06-94/318-560-as telefonszámon, és a Karitász munkatársai elviszik a felajánlásokat.

A pénzadományokat a 11747006-20209380-as OTP számlaszámon fogadják.

*

Váci Egyházmegye

A Váci Egyházmegyei Karitász is aggodalommal figyeli az Ukrajnában kialakult helyzetet, ezért megkezdte a felkészülést az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek megsegítésére.

A gyors és hatékony segítséget elsősorban pénzbeli adományokból tudják biztosítani. Az adományokat az alábbi számlaszámra várják:
OTP Bank Zrt. 11784009-22227148
A közleménybe kérik beírni: „Ukrajnai menekültek”.

Részletek ITT.

*

Veszprémi Főegyházmegye

A Veszprémi Főegyházmegye területén a helyi, Veszprém-Főegyházmegyei Karitász koordinálja a segítségnyújtást a hazájukat elhagyni kényszerült emberek számára. A tapasztalatok alapján legfőképp pénzbeli adományaira számítanak a kiegyensúlyozott segítségnyújtás érdekében (nehogy valamiből túl sok, illetve valamiből pedig hiány legyen).

Az adományokat várják a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel OTP Bank 11748007-20089175.

A nagyböjt első vasárnapján, március 6-án összegyűlt perselyadományokat is a háborús helyzet áldozatainak megsegítésére fordítják.

Amennyiben mégis természetbeni adományokkal segítenék a kárpátaljai és ukrán menekült embereket, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász jelenleg csak és kizárólag tartós élelmiszert (nyitható konzervek, konzerv húskészítmények, vákuumfóliás szeletelt száraz szalámik, tea, cukor, citromlé, kekszek, csokoládék), valamint hygienés eszközöket gyűjt. Az adományokat a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász Jelenlét Pontján (8200 Veszprém, Damjanich J. u. 3/A, tel.: 88/428-638, +3620/520-0716) lehet leadni hétfő-kedd-szerda-csütörtök 9.00 – 15.00 óra között, péntek 9.00-13.00 óra között, valamint a helyi, településeken működő plébániai karitászcsoportoknál.

Részletek ITT.

*

Ferences Rendtartomány

A kárpátaljai ferences misszióban élő testvérekkel egyeztetve a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány adománygyűjtést indít.

Jelenleg anyagiakkal tudunk a leghatékonyabban segíteni. Az adományokat a rendtartomány központi adományszámláján és a Ferences Alapítványon keresztül is fogadják.

Ferences Rendtartomány
adományszámla: 11600006-00000000-28408844
Külföldről: SWIFT code GIBAHUHB; IBAN HU8411600006-00000000-28408844 (devizanem: HUF)

Számlavezető pénzintézete: Erste Bank Zrt. H-1138 Budapest, Népfürdő utca 24–26. Hungary

A közleményben kérik feltüntetni: „békés életért 2022”

Ferences Alapítvány
az alapítvány számlaszáma: 11600006-00000000-49195664
Külföldről: SWIFT code GIBAHUHB HU78 11600006-00000000-49195664 (devizanem: HUF)

Számlavezető pénzintézete: Erste Bank Zrt. H-1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Hungary

A közleményben kérik feltüntetni: „békés életért 2022”

Részletek ITT.

*

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

A magyar jezsuiták is igyekeznek kivenni részüket a bajba jutottak megsegítéséből, valamint a barátaiktól már most sorra érkező felajánlások minél hatékonyabb felhasználásából, elosztásából, közvetítéséből.

Mindekelőtt arra biztatnak, hogy március 2-án, hamvazószerdán csatlakozzunk együtt a Ferenc pápa által meghirdetett ima- és böjtnaphoz, és a továbbiakban is fohászkodjunk azért, hogy Ukrajnában szűnjék meg az öldöklés, és az országban a béke győzedelmeskedjen a fegyverek felett.

A cselekvő szeretetből fakadó teendők koordinálására a magyar Jezsuita Menekültszolgálat rendi felelőse, Sajgó Szabolcs SJ irányításával munkacsoport jött létre, mely azonnali intézkedésként az alábbiakról határozott:

Vállalják, hogy a hozzájuk érkező pénzadományokat jezsuita kapcsolataikon keresztül a háború elől menekülők, illetve a Kárpátalján maradt családok javára használják fel. Az anyagi támogatást kétféleképpen tudják fogadni:

– a segíteni vágyók a felajánlást átutalhatják a rendtartomány folyószámlájára. Kedvezményezett neve: JTMR Adományszámla; számlaszám: HU23 10702019-19014056-55200004 (CIB Bank Zrt.); közlemény: „Ukrajna”, valamint a felajánló e-mail- vagy postai címe;

– bármilyen készülékről hívhatják a 13600-as telefonszámot; kapcsolás után meg kell adni a 07-es kódot (vagy SMS-ben a 13600-as számra üzenetként elküldeni a 07-es számot). Minden hívás vagy SMS egységesen 500 Ft támogatást ér.

Mindennek megalapozásaként saját forrásból 5 millió forintot különít el a jezsuita menekültszolgálat a hozzájuk érkező menekültek kiadásainak, valamint az otthon maradott rászorulók támogatására, illetve a segélyezés hátterének biztosítására.

A rendtartomány egyes intézményeiben – lehetőségeihez mérten – szállást ajánl fel a hazánkba érkező háborús menekültek számára.

Barátaik lehetőségeinek felmérésére, felajánlásainak összegzésére a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya ezen a linken létrehozott egy felületet. Itt lehet folyamatosan jelezni, hogy ki mivel – szállással, adománnyal, önkéntes munkával stb. – segítené a jezsuitákon keresztül a bajba jutottakat.

A fejleményeket folyamatosan figyelemmel kísérik, élő kapcsolatban állnak az egyházi és civil társszervezetekkel, valamint állami szervekkel, s munkájukat a továbbiakban is úgy szervezik, hogy a segítség a leghatékonyabb módon érvényesüljön.

Forrás: Katolikus Karitász; Magyar Máltai Szeretetszolgálat; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Egri Főegyházmegye; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Győri Egyházmegye; Hajdúdorogi Főegyházmegye; Kaposvári Egyházmegye; Miskolci Egyházmegye; Nyíregyházi EgyházmegyePannonhalmi FőapátságPécsi Egyházmegye; Szeged-Csanádi Egyházmegye; Székesfehérvári Egyházmegye; Szombathelyi EgyházmegyeVáci Egyházmegye; Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány; Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya; Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria