Matteo Zuppi bíboros pekingi látogatása után Oroszország ismét kész fogadni Ferenc pápa békekövetét

Kitekintő – 2023. szeptember 20., szerda | 18:10

Ahogy véget ért Ferenc pápa ukrajnai békemisszióért felelős különleges megbízottja, Matteo Zuppi bíboros háromnapos, szeptember 13–15-ig tartó pekingi látogatása – ahol a külügyminisztériumban találkozott Li Huival, Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottjával –, meglepő hírek érkeztek Moszkvából – adta hírül a jezsuita America Magazine honlapja.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 15-én azt mondta, hogy Moszkva várja Zuppi bíboros második látogatását, és kész fogadni őt az ukrán válság megvitatása ügyében. Lavrov nem közölte a bíboros második moszkvai látogatásának tervezett időpontját.

„A Vatikán folytatja erőfeszítéseit. A pápai követ hamarosan visszatér [Oroszországba]. Készek vagyunk bárkivel találkozni, készek vagyunk bárkivel beszélni” – idézte a TASZSZ hírügynökség Lavrov kijelentését, amelyet az ukrajnai háború rendezéséről szóló egyik kerekasztal-tárgyaláson mondott.

Előző nap, szeptember 14-én a Vatikán közleményt adott ki, miszerint Zuppi bíboros „nyílt és szívélyes légkörben” találkozott a kínai különmegbízottal, akivel megvitatták „az ukrajnai háborút és annak drámai következményeit, hangsúlyozva, hogy egyesíteni kell az erőfeszítéseket a párbeszéd előmozdítására és a békéhez vezető utak megtalálására”. A közleményben hozzátették, hogy az élelmiszer-biztonság problémájával is foglalkoztak „abban a reményben, hogy hamarosan garantálható lesz a gabonaexport, különösen a leginkább veszélyeztetett országokba”.

Zuppi bíboros repülővel utazott Berlinből Isztambulon keresztül Pekingbe, de előtte a német fővárosban részt vett a Sant’Egidio közösség által szervezett nemzetközi béketalálkozón, amelyen Frank-Walter Steinmeier német elnök és Antonio Tajani olasz külügyminiszter is részt vett. Pekingi látogatása előtt a Vatikán közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a bíboros kínai látogatása „a pápa által kívánt misszió újabb lépése a humanitárius kezdeményezések támogatására és azoknak az utaknak a keresésére, amelyek az igazságos békéhez vezethetnek”.

Jelentős volt, hogy a bíboros és a kínai képviselő megvitatta az ENSZ közreműködésével létrejött gabonamegállapodást, amelynek meghosszabbítását Oroszország a múlt hónapban megakadályozta. A megállapodás lehetővé tette volna, hogy Ukrajna továbbra is a Fekete-tengeren keresztül exportálja gabonáját. Törökország közelmúltbeli erőfeszítése, hogy a megállapodás újra életbe lépjen, kudarcba fulladt, az ukrán gabonaexporttól függő szegény országok nagy döbbenetére.

A 67 éves olasz Zuppi bíboros Bologna érseke és az Olasz Püspöki Konferencia elnöke. Ferenc pápa kérésére június 5–6-án már járt Kijevben, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és az ukrán kormány más képviselőivel, valamint vallási vezetőkkel. Később, június 28–29-én Moszkvába utazott, ahol Jurij Uzsakov, Vlagyimir Putyin elnök diplomáciai tanácsadója és Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa fogadta. Az orosz elnökkel és a külügyminiszterrel nem találkozott, de fogadta őt Kirill orosz ortodox pátriárka, a háború elkötelezett támogatója. Ezt követően a bíboros július 17–19. között Washingtonba utazott, ahol Joe Biden elnök, valamint állami és vallási vezetők fogadták.

Zuppi bíborost a vatikáni Államtitkárság egyik képviselője kísérte el ezekre a látogatásokra, amelyek során nemcsak a misszió humanitárius vonatkozásait hangsúlyozta a fogolycserével és az orosz megszálló erők által oda deportált gyermekek Ukrajnába való visszatérésével kapcsolatban, hanem kiemelte annak fontosságát is, hogy olyan utakat kell találni, amelyek Ukrajnában a békéhez vezethetnek.

Zuppi bíboros és Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár is mindent elkövetett annak érdekében, hogy hangsúlyozza: a pápai békekezdeményezés nem közvetítési kísérlet, mivel Ukrajna kifejezetten kizárta a Vatikán ilyen szerepvállalását. De olyan légkört igyekszik teremteni, amelyben lehetővé válnak a konfliktus lezárásáról szóló megbeszélések.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: America Magazine

Fotó (archív): Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria