Nagyváradon tartották a Háló Kárpát-medencei ifjúsági találkozóját

Külhoni – 2018. május 4., péntek | 14:31

Április 20. és 22. között zajlott a Háló Kárpát-medencei ifjúsági találkozója Nagyváradon. Közel száz fiatal vett részt a programon a Kárpát-medence számos régiójából, mintegy harminc helységből. A találkozó címe és témája ez volt: „Két lábbal a földön”.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó címe Theodore Roosevelt mondásából született: „Tartsd a szemed a csillagokon, a lábad pedig a talajon.” A pénteki nap a megérkezésé, ismerkedésé volt. A főszervezők és a Kárpát-medencei Háló Egyesület vezetőségi tagjának, Konrád Katalinnak köszöntő szavai után egy mindenkit megmozgató ismerkedő játék, majd a Kontraszt egyházi ifjúsági zenekar koncertje következett.

A szombat délelőtti előadást Belényi Emese, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója tartotta. Elmondta, hogy tud „két lábbal” állni a földön siketként, ezzel útmutatást és pozitív példát adva a fiataloknak.

A Háló nagy hangsúlyt fektet a személyes kapcsolatokra, ezért a programok során többször is lehetőséget biztosítanak a személyes beszélgetésekre, kapcsolatteremtésre. Az előadás után kiscsoportos beszélgetés következett; a nap további részében pedig az úgynevezett Kett-módszerre épülő önismereti és kommunikációs készséget fejlesztő, lelkiségi, valamint jövőtervezéssel kapcsolatos műhelyeken vettek részt a fiatalok.

A komolyabb munka után következhetett a szórakozás: a kiscsoportba szerveződött résztvevők városnézéssel egybekötött akadályversenyen vettek részt. A feladatok között voltak kreativitást igénylők, humorosabbak, valamint irodalmi, vallási, történelmi, kulturális ismereteket igénylők is.

Az egyik feladat az volt, hogy keressék meg Ady kedvenc kávéházát, vagy a nagyváradi székesegyházban és környékén a Szent László királyt ábrázoló szobrokat. Annak érdekében, hogy a résztvevők megismerhessék egy kicsit a várost, a feladatok mellé rövid ismertetőt is kaptak a főbb látnivalókról.

Az este során a csoportoknak Jézus Facebook-profilját kellett megtervezniük; a vetélkedő után pedig ki-ki kedve szerint választhatott az esti programok közül: volt tánc, társasjáték, gitározással egybekötött tábortűz, valamint teaház is.

Bár a vasárnap a búcsú napja volt, a reggeli szentmisét követően, melyet Szabó Ervin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum iskolalelkésze celebrált, újabb kiscsoportos beszélgetés következett, immár a kiértékelés jegyében, majd egy fórum. Orosz Sára, a Háló ifjúsági vezetője részben párkapcsolati, részben önismereti kérdésekről beszélgetett három házaspárral. A házaspárok megosztották személyes tapasztalataikat a párkapcsolatról, ezáltal a fiatalok reális képet kaphattak a felnőtté válás, illetve a házasság fejlődésének folyamatairól.

Kopacz Bíborka gyergyószentmiklósi résztvevő így fogalmazta meg tapasztalatait a találkozóról: „Két lábbal a földön állni annyi, mint magabiztosan állni; úgy élni, hogy tudom, ki vagyok, mit akarok, miközben azt sem felejtem el, hogy nem vagyok egyedül.”

A találkozót a Bethlen Gábor Alap támogatta. A program folytatása a nyári Kárpát-medencei Háló-tábor lesz, amelynek a Szombathely közeli Vép ad otthont július 29. és augusztus 5. között. Ide nem csupán az ifiket, de minden korosztályt szeretettel várnak a szervezők. Részletek a Facebookon olvashatók a XVII. Kárpát-medencei Háló tábor – Vép esemény bejegyzésénél.

Forrás: Halo.hu

Fotó: Partiumi Háló Egyesület Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria