Parolin: Irakban nem az iszlám és a kereszténység közötti összecsapásról van szó

Nézőpont – 2014. augusztus 26., kedd | 18:53

Ami most történik Irakban, „nem az iszlám és a kereszténység közötti összecsapás” – mondta Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár, amikor augusztus 24-én a Vatican Insider néhány kérdésére válaszolt a nemzetközi helyzettel kapcsolatban.

„A jogtalan agresszort meg lehet állítani” – fejtegette Ferenc pápa egy hete, amikor dél-koreai apostoli látogatásáról visszatérőben a repülőgépen beszélgetést folytatott újságírókkal. A Szentatya ugyanakkor hozzátette, hogy a megállítás nem egyenlő a bombázással, és hogy a közbelépés mikéntjéről való döntést a nemzetközi közösségnek, az ENSZ-nek kell meghoznia, nem egyetlen államnak.

– Bíboros úr, mit gondol arról, ami Irakban történik?

– A pápa már beszélt róla, nem kommentálnám az ő szavait. Úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzet a keresztények és minden más kisebbség számára komoly aggodalmak forrása. Valóban azt reméljük, hogy a menekültek vissza tudnak térni falvaikba, és hogy – befogadó politika segítségével – egy olyan Irakot lehet újjáépíteni, ahol a kisebbségeknek megvan a maguk helye, és részt tudnak venni az ország felépítésében.

– Reméli, hogy felébred a nemzetközi közösség lelkiismerete?

– Természetesen a nemzetközi közösségnek kell közbelépnie. Közbe kell lépnie abban az értelemben, hogy jelen kell lennie ebben a helyzetben. Nem lehetséges, hogy egy ilyen körülmények között lévő országnak egyedül kelljen megoldania a problémáit.

– Néhányan úgy mutatják be azt, ami Irakban történik, mintha az a kereszténység és az iszlám közötti összecsapás lenne. Ez a helyes olvasat, vagy csupán leegyszerűsítés?

– Úgy vélem, csak leegyszerűsítés. Éppen ezekben a napokban olvastam a szíriai nuncius néhány jelentését, amelyekben leírja, hogy mennyi muszlim szenved ebben a helyzetben, és mennyien szolidárisak a keresztényekkel. Vagyis egyáltalán nem az iszlám és a kereszténység közötti összecsapásról van szó. Az összeütközés az iszlámon belül van, és úgy vélem, hogy többségben vannak azok, akik visszautasítják ezeket a brutális és embertelen módszereket. Sajnos egyes pártok úgy viselkednek, mintha ők lennének az igazak, de úgy gondolom, a velük azonos hitet vallók közül kevesen vélekednek így. Reméljük, hogy ők is megszólalnak ezzel kapcsolatban, és különbséget tesznek a között, hogy mit lehet tenni, és mit nem, reméljük, hogy a muszlim világ is hallatja a hangját ebben az ügyben.

– Egyesek azzal vádolják a Szentszéket, hogy nem lépett fel kellőképpen, túlságosan csendes volt az iraki dráma idején…

– Nem kell mindig kiabálni ahhoz, hogy megoldjuk a problémákat. Más utak, más módszerek is lehetségesek. A pápa mindenesetre jó néhányszor megszólalt, nem lehet azt mondani az Egyházra, hogy túlságosan csendes lett volna. Ráadásul mindenekelőtt arra törekszünk, hogy konkrét segítséget nyújtsunk ezeknek a problémáknak a megoldásához.

Magyar Kurír
(asz)