Vasárnap kezdődik a görögkatolikus karácsonyi böjt

Nézőpont – 2020. november 14., szombat | 14:29

November 15-én, vasárnap kezdődik a karácsonyi böjt, mely a görögkatolikusok számára az egyik legkiemeltebb időszak az évben. A családok sok helyen meggyújtják az első gyertyát a hatgyertyás adventi koszorún, és böjti ételek kerülnek az asztalokra.

A keleti egyház évezredes hagyományát őrizve a görögkatolikusok is negyven napig készülnek a karácsonyra, hasonlóan a húsvét előtti böjthöz.

A böjt abban segít minket, hogy negyven nap múltán ne csak a naptár, hanem mi is odaérjünk karácsony ünnepéhez. Az eredeti adventi koszorún egyébként negyven szál gyertya állt, melyet egy protestáns lelkész készített még a 19. században. Nemcsak takarékosságból, de a vasárnapok kiemelése miatt is alakulhatott át négy gyertyásra, a görögkatolikusoknál pedig – ragaszkodva a negyven naphoz – hat gyertyásra a koszorú – mondja Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

A karácsonyi böjt már a 6. századtól szerepel az Egyház gyakorlatában, és hívták például „fülöpi böjtnek” is, utalva arra, hogy Szent Fülöp apostol ünnepe (november 14.) után kezdődik.

A Görögkatolikus Egyházban igyekeznek tartani a szerdai és pénteki húsmentes étkezést, és terítékre kerülnek a tipikusnak mondott görögkatolikus ételek, mint a mákos bobajka vagy a káposztaleves.

A böjt persze nem fogyókúra, hanem a lelki készülődés része. „Az emberi időt ünnepek és hétköznapok tagolják, az ünnepnek pedig fontos velejárója a lelki és testi készülődés, és ezt az étkezés, az ételek is támogatják” – mondja Szabó Irén tisztelendő asszony. A 2022-ben megnyíló Görögkatolikus Múzeum projektvezetője szerint fontos identitásképző elem a közösség tagjai számára, hogy egy adott időszakban milyen ételeket főznek és esznek – gyakran még akkor is megmaradnak ezek a szokások, amikor valaki már rég kiszakadt a közösségből, vagy nem gyakorolja vallását.

A Görögkatolikus Egyház a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben nemcsak szertartásaival, de online is szeretné támogatni a hívek lelki készülődését. Ezért a magyar görögkatolikusok Facebook-oldalán különleges adventi naptárt indítanak, melyben lelki tartalmakkal segítik az elmélyülést és az Istengyermek megjelenésére való készülődést. Emellett – a tisztelendő asszonyok közreműködésével – különleges böjti recepteket, valamint gyerekmeséket is javasolnak, a Szent Efrém Férfikar pedig karácsonyi kántáló dalokat énekel és egyéb zenei csemegéket ajánl hétről hétre. Érdemes követni a bejegyzéseket, nem csak a görögkatolikusoknak!

Szöveg: Varró Szilvia

Fotó: Kaskötő Miklós Bertold 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria