Zarándoklat kilencszáz keréken – 17. alkalommal indul kerékpáros zarándoklat Esztergomba

Hazai – 2018. május 3., csütörtök | 17:05

A 2017-ben Mindszenty-emlékéremmel kitüntetett budapesti Pannonia Sacra Iskola diákjai, tanárai és a szülők május 4–5-én – immár tizenhetedik alkalommal – kerékpáros zarándoklattal csatlakoznak a Mindszenty bíboros halálának évfordulója alkalmából szervezett országos engesztelő zarándoklathoz.

Az első zarándoklaton, 2002-ben még csak harmincan kerekeztek együtt. A létszám évről évre folyamatosan nőtt. Idén minden eddiginél többen, négyszázötvenketten jelentkeztek – 280 gyermek és 172 felnőtt: tanár, szülő és volt diák.

A résztvevők a Pilisen át vezető, embert próbáló oda- és visszautat, valamint a szombaton 10.30-kor kezdődő emlékmisén való részvételüket felajánlják a Mindszenty bíboros jelmondatát viselő iskolájukért, közösségeikért, Magyarország lelki felemelkedéséért, valamint az egykori esztergomi érsek mielőbbi boldoggá avatásáért.

A kerékpárosok május 4-én reggel imádság, buzdítás, eligazítás és áldás után indulnak az iskola udvaráról. A körülbelül 800 méter hosszú menetoszlop rendőrségi felvezetéssel a Margit körúton halad a Margit híd irányába, majd a Bem József utcán át a Bem rakpartra kanyarodik. A Margit híd után a Schlachta Margit rakparton, majd a Nánási úton (Királyok útján) hajtanak Budapest közigazgatási határáig. Kis pihenő után a Duna-parton, a Baráth-patak torkolatától kisebb, 20–40 fős csoportokban, kerékpárúton folytatják a zarándoklatot. A további útvonal: Szentendrétől a Bükkös patak mentén Dömörkapuig, Király-kúti-nyereg, Hoffmann-kunyhó, Pilisszentlélek, pálos kolostorrom.

Az iskolából idén negyedik alkalommal gyalogos zarándokcsoport is indul: 53 gyemek és 37 felnőtt. Ők két csoportban, 12 vagy 17 kilométer megtétele után, a kerékpárosokkal egy időben érkeznek Pilisszentlélekre, ahol a 2011-es, tizedik zarándoklat résztvevői „Istenért, hazáért” felirattal keresztet emeltek hálaadásul.

Pilisszentlélekről ismét rendőri, polgárőri segítséggel, egy menetoszlopban halad az egész zarándokcsapat Esztergomig. (A csoport tagjai a Szent Adalbert Képzési Lelkiségi és Konferencia Központban és az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskolában szállnak meg.)

A zarándokok május 5-én a szentmise előtt felkeresik Mindszenty bíboros sírját a bazilika altemplomában. A szentmise után, a déli órákban indulnak vissza Budapestre, ismét rendőri felvezetéssel Pilismarótig. Onnan csoportokban, majd Budapest közigazgatási határától újra együtt haladnak a Duna-parton, felvezetéssel, s így érkeznek vissza az iskolához, a Városmajorba.

A szervezők minden évben vendég zarándoktársakat, példaképeket hívnak, akik együtt tekernek a többiekkel, és az út folyamán több alkalommal buzdítást, tanítást adnak: felidézve Mindszenty bíboros életét, megpróbáltatásait. Az előző években meghívott vendégek voltak: a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola csapata; Székely János püspök; Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora; Bátor Botond pálos szerzetes, Komáromi Jób ferences szerzetes, Ferkó Zoltán kerékpáros (aki a moldvai magyar miséért zarándokolt 2007-ben Rómába), Kovács Gergely posztulátor; a városmajori káplánok: Bakos Zsolt, Horváth István, Csépányi Gábor és Tihanyi Péter. Idén Monostori László atya, a Pannonia Sacra volt tanulója, a Regnum Marianum házfőnöke lesz a vendég, valamint Palotás Gergely (Délvidékről, Óbecséről), aki sokadszorra, futva teszi meg a 65 kilométeres távot Esztergomig.

A szervezők buzdítanak másokat is – egyéneket és közösségeket, gyalogosokat és kerékpározókat, határainkon innen és túl –, hogy május 5-én minél többen vegyenek részt a Mindszenty-zarándoklaton.

További információ a zarándoklat honlapján és Facebook-oldalán található.

Forrás és fotó: Magyarországi Mindszenty Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria