A nemzeti összetartozás jelképei az idén induló zarándokvonatok

Hazai – 2020. január 23., csütörtök | 18:29

A Misszió Tours utazási iroda és a MÁV-START közös sajtótájékoztatót tartott január 23-án a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében az idei vonatos zarándokutakról.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Boldogasszony-zarándokvonat és a lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna-zarándokvonat mellett idén Međugorjéba is indul zarándokvonat a Misszió Tours utazási iroda és a MÁV-START Zrt. együttműködésének keretében. A csíksomlyói és a lengyelországi zarándokút fővédnöke Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A međugorjei út lelkivezetője Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A szervezők a vonatos utazásokon vonatrádióval, közös programokkal és éttermi, mozgóbüfé szolgáltatásokkal is várják a résztvevőket – mondta a sajtótájékoztató házigazdája, Banner Géza műsorvezető. Kiemelte, hogy a kormány támogatásával, a Rákóczi Szövetség közreműködésével és más szervezések keretében sok száz fiatal is részt vesz majd ezeken a határokon átívelő, a nemzeti összetartozást és a nemzetek közötti összefogást erősítő közösségi eseményeken.

A sajtótájékoztatón Veres András püspök, az MKPK elnöke méltatta a Misszió Tours munkáját, hogy „felvállalja az emberek vallásos eseményekre való utaztatását”. Idén tizedik esztendeje végzi szolgálatát az utazási iroda, ami „egyúttal nemzeti, hazafias cselekedet is”. Szolgálja a népek közti barátság erősítését és a Kárpát-medence magyarságának lelki közösségét. Az összetartozás évében ezeken a zarándokutakon imádkozhatunk a nemzetért, s ez biztosan gyümölcsöző lesz, meghallgatásra talál, hiszen Jézus mondja, „zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!” (Mt 7,7).

Az MKPK elnöke azt is elmondta, hogy örvendetes módon nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem más kontinensekről érkező utasok is szoktak csatlakozni a vonatos zarándoklatokhoz.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Misszió Tours tízéves munkássága erősíti a magyarságot, a kereszténységet, és különösképpen a magyar–lengyel kapcsolatokat. A kormány az elmúlt évtizedben négyezer fiatalt juttatott el e vonatos utakon a zarándokhelyekre. A fiatalok közt voltak egyházi középiskolások, a gyermekvédelemből érkezők – akik számára az úton tapasztaltak sok esetben életre szóló élményt, lelki, emberi segítséget jelentettek –, külhoni magyarok sokasága, valamint a diaszpórában (többnyire Észak- és Dél-Amerika) élő honfitársaink.

Kormányos László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is jelentős érdeklődés mutatkozik a csoportos utazás iránt. A vasúttársaság a nemzetközi forgalomban elsősorban a kormány külföldi nyelvtanulási programjához kapcsolódóan, a belföldi forgalomban pedig az eucharisztikus kongresszus, illetve az Erzsébet-táborok idején számít jelentős csoportos utazási igényre.

Kövér László házelnök, a Boldogasszony- és a Fekete Madonna-zarándokvonat fővédnöke üzenetében így fogalmazott: „Mai világunkban, amelyben a nagyvilág és a szélrózsa minden irányába utazhatunk, a legértékesebb utazás változatlanul az, amely önmagunkhoz vezet. Częstochowa és Csíksomlyó a keresztény Európa két lelki fellegvára, ahol a hit, a remény és a szeretet ereje megérinti a nyitott szívvel érkezőket. Mindaz, ami ezeken megszentelt helyeken történik, messze túlmutat önmagán. Mindkettő jel, amelyet minden jóakaratú ember érthet és megérthet: összetartozunk.”

Budai László, a Misszió Tours alapítója és a vonatos zarándoklatok főszervezője elmondta, az elmúlt tíz évben húszezer zarándokot utaztattak „az imádkozó vonatokon”, amelyekben csendes fülkék is vannak, alkalmat adva az elmélyülésre, lelki beszélgetésre, gyónásra.

Budai László kiemelte, hogy a csíksomlyói vonatos zarándoklat keretében idén újra útba ejtik Máriaradnát; a kegyhelyen Pál József Csaba temesvári püspök mutat be szentmisét.

750 éve hunyt el Boldog Özséb, a pálos rend alapítója. Ehhez a jubileumhoz kapcsolódik a częstochowai zarándokút is, amelynek során a résztvevők Krakkóba is eljuthatnak, valamint velük lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) vándorkeresztje is. A zarándoklat fővédnöke és lelkivezetője Veres András püspök, az MKPK elnöke, aki együtt utazik Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspökkel és Bátor Botond pálos szerzetessel a lengyelországi pálos kegyhelyre.

A sajtótájékoztatón Puskás Antal pálos szerzetes elmondta, a jubiláló magyar alapítású szerzetesrend idei jelmondata: „Magyarország, közöm van hozzád”. Közünk van mindenkihez, aki az országunkban él, s ahhoz a tájhoz, élővilághoz, amelyben létezünk. Azt kívánom, az idén erősödjék meg az egymás iránti felelősségérzetünk, és fedezzük fel a közösségi lét örömét – mondta Puskás Antal.

Főcze Imre Bonaventura OFM dévai plébános a sajtórendezvényen arról beszélt, hogy a vonatos zarándoklathoz 2008 óta kapcsolódik a FerBit kerékpáros zarándoklat, amely Assisi Szent Ferenc lelkiségét közvetíti a csíksomlyói Szűzanya oltalma alatt.

A biciklisek idén Budapestről, a Hősök teréről indulnak, imakéréseket visznek magukkal a csíksomlyói kegyhelyre, éppúgy, mint a vonattal zarándoklók. A pünkösdi búcsú előestéjén csatlakoznak a Boldogasszony-vonattal érkezőkhöz, és velük együtt imádkoznak majd. Ezt az imádságot webkamerák segítségével közvetítik a távollévők számára. 

A dévai plébános hozzátette, hogy a kerékpárosok a nyár folyamán Mariazellbe is eltekernek, és a szeptemberi NEK-re Csíksomlyóról indulnak el.

A sajtótájékoztató végén Banner Géza műsorvezető Márai Sándor Füves könyvéből olvasott fel egy rövid idézetet: „Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben.”

A Magyar Kurír, az Új Ember és a Misszió Tours zarándoklatot szervez Gyulafehérvárra Kovács Gergely püspökké szentelésére és érseki beiktatására. Tartson velünk, fejezzük ki jelenlétünkkel és imádságunkkal összetartozásunkat az erdélyi magyar katolikusokkal és új főpásztorukkal! Ünnepeljünk együtt az egyik legősibb és legszebb Kárpát-medencei székesegyházban!

Bővebb információ a zarándoklatról és jelentkezés ITT.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria