„Az Egyház egység a különbözőségben” – Gallagher érsek négynapos látogatásra Isztambulba érkezett

Kitekintő – 2024. március 1., péntek | 21:00

Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára február 28. és március 2. között Isztambulban tartózkodik, hogy részt vegyen az évente megrendezett nemzetközi Antalya diplomáciai fórumon. Február 28-án szentmisét mutatott be a Szentlélek-székesegyházban, amelyen Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is részt vett, akinél másnap magánlátogatást tett.

Ebben a nagyon nehéz nemzetközi helyzetben, amelyet Ferenc pápa darabokban zajló harmadik világháborúnak nevez, a keresztények feladata, hogy hitelesek legyenek. Meg kell erősíteni a hitet és a keresztények közötti kötelékeket, a niceai zsinat közelgő 1700. évfordulójának fényében is – hangsúlyozza Gallagher érsek, a vatikáni „külügyminiszter”.

A Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára négynapos látogatáson tartózkodik Törökországban, hogy részt vegyen a 2021 óta minden évben megrendezett Antalya diplomáciai fórumon, amelyen politikai vezetők, diplomaták és az akadémiai szféra jeles képviselői tárgyalnak a diplomácia, a politika és az üzleti élet kérdéseiről.

Március 2-án, szombaton rendezik meg az idei Antalya diplomáciai fórumot A diplomácia előmozdítása zavaros időkben címmel, a török külügyminisztérium szervezésében. A találkozó célja, hogy békés megoldásokat dolgozzon ki a globális zűrzavar közepette. Felszólalások, kerekasztal-beszélgetések, networklehetőségek révén gondolkodnak olyan égető aktuális kérdésekről, mint a jelenleg dúló háborúk, a terrorizmus, a bevándorlás, a növekvő rasszizmus, idegengyűlölet, a klímaváltozás és a természeti csapások, a világjárványok, valamint a mesterséges intelligencia várható kockázatai.

A diplomáciai fórumra Isztambulba látogató Paul Richard Gallagher érsek február 28-án, szerdán délután szentmisét mutatott be az isztambuli Szentlélek-székesegyházban, amelyen I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is részt vett.

A szentmisében Ferenc pápa megválasztásának (2013. március 13.) közelgő tizenegyedik évfordulójáról emlékeztek meg; Gallagher érsek azt kérte, a Szentatya megválasztására emlékezve „különösen is imádkozzunk az egyházfőért”.

Homíliájában a Vatikán államközi kapcsolatokért felelős titkára kiemelte: a zavaros időkben a keresztények kiemelt feladata, hogy hozzájáruljanak a békéhez és a közjóhoz. „A keresztények legyenek hitelesek, hagyják magukat vezetni a Szentlélek által, ne álljanak ellen neki. A Szentlélek, tudjuk, felborítja terveinket és elképzeléseinket, és előremozdítja az Egyházat.

Mert az Egyház egység a különbözőségben”

– húzta alá Gallagher érsek. Örömének adott hangot, amiért az „Újszövetség Szentföldjén”, az első nyolc egyetemes zsinat helyszínén találkozhat a katolikus közösséggel és a törökországi keresztény egyházak képviselőivel.

„Keresztényként valamennyien Isten gyermekeinek egyazon családjához tartozunk, ugyanazt a hitet valljuk Krisztusban és az általa alapított Egyházban. Továbbra is haladjunk együtt” – buzdított a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára. Hozzátette: ebben az értelemben kedvező alkalomnak kínálkozik a niceai egyetemes zsinat 1700. évfordulója arra, hogy megerősítsük egységünket mint Krisztus Egyházának tagjai. Azon a zsinaton dolgozták át a caesareai keresztségi hitvallást a niceai hitvallássá, amely később, a második konstantinápolyi zsinat után a niceai-konstantinápolyi hitvallás lett. „Reméljük, hogy a közelgő évforduló ünneplése megerősíti minden keresztény hitét.”

Mindig csak Isten akaratát keressük, és szolgáljunk másokat; legyünk kicsinyek, adjuk oda az életünket másokért!

„Ez természetesen gyakran megaláztatásnak és kudarcnak tűnik másokkal szemben, de az Úr saját életével mutatta meg nekünk, hogy ez az út lehetséges. Ő nem azért jött, hogy úr legyen, hanem hogy szolgáljon” – hangsúlyozta szentbeszédében Paul Richard Gallagher érsek.

Homíliáját Ferenc pápa szavaival zárta, amelyeket a Szentatya 2014 novemberében, isztambuli látogatásakor mondott: „Az Egyház és más egyházak és egyházi közösségek hivatása az, hogy

hagyják magukat vezetni a Szentlélek által, és mindig nyitottak, szelídek és engedelmesek legyenek. Ő az, aki harmóniát hoz az Egyházba.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican news

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria